Unes 400 persones es manifesten en suport a Adrian Sas

30/11/2020 - 20:16h

El jove vilafranquí condemnat a tres anys i mig de presó critica durament el Govern de la Generalitat per no retirar-se com a acusació particular

Unes 400 persones s’han manifestat aquest dilluns a la tarda a Vilafranca del Penedès per donar el seu suport a Adrian Sas, el jove activista independentista del municipi a qui l’Audiència de Barcelona ha condemnat a 3 anys i 6 mesos de per agredir dos Mossos d’Esquadra durant unes protestes que es van dur a terme davant del Parlament l’1 d’octubre de 2018 pel primer aniversari de l’1-O.

La sentència, que recorrerà, imposa a Adrian Sas tres anys de presó per un delicte d’atemptat i sis mesos de presó per un delicte menys greu de lesions, també el condemna a dos mesos de multa amb una quota diària de 12 euros per un delicte lleu de lesions, i a indemnitzar dos mossos amb 1.514 i 371 euros, respectivament. No obstant això, l’Audiència absol Sas de delicte de desordres públics, dels quals també estava acusat pel fiscal i l’acusació particular exercida per la Generalitat.

Abans de la manifestació el jove ha fet unes declaracions públiques on ha qualificat la sentència de “farsa judicial” i ha assegurat que, segons la seva opinió, la sentència “és política i ja estava escrita abans del judici i, a més s’ha fet pública molt ràpid, tan sols una setmana després, per no fer-la coincidir amb les eleccions i que els partits del Govern no sortissin perjudicats”.

I és que Sas ha manifestat el seu absolut descontentament amb el Govern de la Generalitat, qui considera que l’ha humiliat i que és el culpable que finalment s’hagi decretat més de dos anys de presó i, per tant, hagi d’entrar-hi , ja que “és la Generalitat qui ha demanat més càrrecs”.

Un moment de la intervenció d’Adrian Sas, abans de la manifestació

El jove, però, ha apuntat que, lluny d’abaixar el cap, el que ha aconseguit la sentència és “que vulgui lluitar més que mai per una república socialista i que fomentem la lluita al carrer com a única solució ja que està clar que ara són les forces policials les que dicten les accions de Govern, a qui acusaria de traïció, però només ens pot trair un aliat, cosa que el Govern de la Generalitat mai ha estat”.

A la manifestació també hi era la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, que ha criticat durament que el Govern de la Generalitat no s’hagi retirat com a acusació particular: “és del tot incoherent que a la mateixa vegada que ens diuen que empenyem, quan se’ls fa cas es personin com a acusació particular contra els manifestants independentistes i, a més, demani penes més altes que la Fiscalia. És intolerable “.

A banda de Sas i Paluzie, abans de la manifestació ha parlat Paloma Sas, germana del jove condemnat i portaveu del grup de suport ‘Sas Absolució’ qui, visiblement emocionada, ha explicat que el que senten ara és “ràbia i impotència” i que no tenen por sinó “pena perquè hem perdut totes les esperances de creure en el nostre sistema judicial i polític”.

Declaració de l’Ajuntament de Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha enviat, tot just s’estava duent a terme la manifestació, la nota institucional següent:

“En el Ple de l’Ajuntament celebrat el mes de juliol passat es va aprovar per àmplia majoria una moció en suport al jove vilafranquí Adrián Sas. Malauradament, hem viscut en els darrers temps una persecució i repressió a persones o col·lectius que lluiten per defensar els drets fonamentals i les aspiracions nacionals i és necessari que les actuacions judicials siguin molt clares i sense cap ombra de dubte sobre l’autoria dels fets. En aquest cas aquesta identificació no és clara.

Entenem que l’Adrián, com tanta altra gent que va sortir de manera lliure i massiva als carrers de tot el país, va defensar els seus drets i va expressar el seu descontent respecte al panorama polític. Moltes d’aquestes mobilitzacions han acabat amb detencions i denúncies. En el cas de l’Adrián Sas, ell ha manifestat en tot moment que no va procedir a cap agressió contra cap persona.

Que en aquest sentit, i a la vista de la sentència, aquest Ajuntament es reafirma en la seva demanda que la Generalitat de Catalunya es retiri com a part acusatòria en aquest procés judicial. Així mateix, expressem i refermem la nostra solidaritat i suport a l’Adrián i la seva família per tot el patiment i els danys que es deriven de la situació de judicialització que estan vivint”.

També et pot interessar

Comentaris