ERC exigeix al govern de Vilafranca “que executi el 100% del pressupost social”

Avatar
26/11/2020 - 06:00h

Els republicans lamenten la poca implicació del govern i remarquen que cal que s’augmenti la transparència de les polítiques socials

La triple crisi que pateix la nostra societat provocada per la Covid-19 urgeix als governs de tots els nivells a dedicar-se completament a pal·liar els efectes cap als sectors més afectats i a les persones més vulnerables. Aquesta vocació de govern a Vilafranca però, segons opina la regidora Mònica Hill no és així, ja que el govern municipal “no ha dut a terme les polítiques adequades i no ha executat el pla de Xoc social pactat abans de l’estiu”. Hill exigeix que es capgiri aquesta dinàmica i que Vilafranca “no deixi a ningú enrere”.

Publicitat i transparència

Des d’Esquerra Vilafranca creuen que la difusió de les mesures adoptades per l’Ajuntament és un punt fonamental en qualsevol política social. És per això que lamenten “la manca d’esforç” en aquest sentit que es tradueix en una major dificultat de les famílies i les persones amb més necessitats per a accedir als pocs recursos disponibles inclosos al Pla de Xoc Social, que es fonamenten en ajuts per al pagament de subministraments, per alimentació, per a medicaments o altres despeses mèdiques o de salut. Els representants dels republicans remarquen que “cal ser molt més transparents en els ajuts i cal publicar-los per tal d’obrir-los a tots els ciutadans i no només als que estan dins del circuit de Serveis Socials”.

PUBLICITAT

El govern JXC-PSC es nega a crear ajut als lloguers

Un dels àmbits que Esquerra Republicana considera bàsics en tota política social, i més en una situació d’emergència com l’actual, és l’habitatge. ERC creu que no s’ha creat la línia d’ajuts municipals per al pagament dels lloguers per a les persones i famílies que han vist reduïts els seus ingressos per l’impacte de la Covid-19. “Fins ara des del govern s’han ofert només els ajuts que cada any es publiquen”, amb un import total de 20.000€, quantia que ERC considera totalment insuficient i que caldria haver-se incrementat notablement per la situació de crisi laboral i econòmica existent. “Els ajuts de les altres administracions públiques han quedat curts i no han arribat a tothom. Per això des dels municipis, si es té la capacitat per fer-ho com Vilafranca, cal estar al costat de la ciutadania posant els recursos que facin falta per arribar a on no arriben les altres administracions”, asseguren.

Hill lamenta que a hores d’ara el govern de Vilafranca no hagi cregut necessària la creació del servei de mediació entre llogaters i propietaris. “Resulta del tot incomprensible que s’ignori un servei tant urgent malgrat que constava dins del Pla de Xoc Social” conclou.

Segons la regidora “cal denunciar la manca d’habitatge d’emergència que patim a la vila. En aquests moments l’Ajuntament només disposa de 4 habitatges d’emergència i hi ha una llistat de 20 famílies que han sol·licitat d’accedir a una d’aquestes llars”. I va remarcar que cal dotar de més recursos econòmics a l’àrea d’habitatge per a resoldre aquesta situació tant greu a Vilafranca.

Una altra de les qüestions que es posen sobre la taula, és la decisió de l’Ajuntament de no congelar el pagament dels lloguers socials mentre ha durat l’estat d’alarma, tot i constar en el Pla de Xoc Social.

Padró per a tothom

Des d’ERC un dels àmbits que volen que l’Ajuntament canviï de rumb és amb les traves que el govern posa a persones per empadronar-se. S’insisteix en la necessitat que el govern de Vilafranca deixi de ser un obstacle a l’hora de tramitar l’empadronament. Remarquen, tal com van exposar la setmana passada, que no es demana cap mesura extraordinària sinó tan sols que compleixin la llei i incorporin amb la màxima diligencia aquelles persones que ho sol·licitin. “Si la gent no pot empadronar-se, no pot accedir als Serveis Socials i, en molts casos, aquestes persones es veuen abocades a dormir al carrer tot i que l’Ajuntament es negui a reconèixer l’existència del fenomen del sensellarisme a la nostra vila”.

La crisi econòmica i sanitària actual, remarquen, no pot servir d’excusa per a deixar enrere ningú i encara menys una part tant important de la societat vilafranquina i que tant està patint: com són els joves i infants. Combatre la vulnerabilitat d’aquest segment d’edat requereix una mínima sensibilitat política que, afirmen, “el govern municipal no té”. I com a exemple situaven que el dilluns 23 s’ha posat a la venda les entrades per a visitar el magatzem de joguines del patge Raimon i no s’ha previst la possibilitat d’oferir de forma gratuïta la visita a les famílies més vulnerables. En són una altra mostra les retallades en els ajuts a l’escolarització, adoptades l’any passat i que, degut a la negativa del govern vilafranquí a aportar dades per aquest any, els republicans dedueixen que no es revertiran.

PUBLICITAT

L’àmbit social no és la prioritat del govern

És per aquests motius que Hill concloïa que “el govern de JXC-PSC segueix essent ineficaç a l’hora d’aplicar polítiques socials efectives, i de fet, aquest àmbit els resulta del tot aliè i sembla que els arribi a fer mandra”.

“Veiem intolerable que un ajuntament on l’endeutament, sempre amb les paraules del propi equip de govern, és dels més petits del país en ciutats similars i on portem un munt d’anys tancant els comptes amb superàvit ara no sigui capaç d’entomar el repte que té de posar-se al costat dels veïns i veïnes de Vilafranca”, apunten.

“Vilafranca mereix un govern que no deixi ningú enrere, que mobilitzi el romanent, que s’endeuti si cal, però que sigui valent. Volem que cada euro gastat per aquest govern tingui el component social imprescindible per superar aquesta crisi”, clouen.

També et pot interessar

Comentaris