Les corals infantils afronten la crisi de la pandèmia amb ganes de tornar als assaigs presencials

La Bombeta Màgica de la Ràpita ha seguit treballant a través de les xarxes
Xavi Gonzàlez
18/11/2020 - 20:23h

Parlem amb cinc corals del Penedès que han hagut de buscar alternatives per engegar un curs atípic

La Covid-19 ha tocat de ple el món coral. Parlar o cantar està considerat actualment com una situació de risc de contagi molt alt i això ha fet que les corals d’adults no hagin pogut iniciar el curs de manera normal. En canvi, les corals infantils, sí que van iniciar a finals de setembre la seva activitat però les noves restriccions del Procicat, ara fa dues setmanes prohibint les activitats extraescolars, van aturar la seva activitat. El 3d8 ha parlat amb cinc corals del Penedès per saber com es plantegen aquest curs 2020/2021 (1), com gestionen el fet que els infants hagin de cantar amb mascareta i distància (2) i, finalment, els hem demanat com veuen el futur del món coral (3). Aquí teniu les respostes íntgres de les direccions de les respectives corals.

La Bombeta Màgica de la Ràpita (Santa Margarida i els Monjos)

 1. Després de mesos sense poder-nos trobar i cantar, tant els i les cantaires com les directores tenim moltes ganes de poder reprendre l’activitat a la coral, per aquest motiu no hem dubtat en tornar a iniciar els assaigs. Se’ns presenta un curs incert i on, de ben segur, ens trobarem amb dificultats, però l’encarem com un repte i com una oportunitat d’aprenentatge. Davant d’un curs diferent, hem hagut de buscar també activitats diferents que continuïn sent igual de motivadores pels infants i amb les quals puguem continuar connectats amb el poble. D’una banda, ens hem proposat fer una cantada de nadales a l’aire lliure en diversos punts de La Ràpita durant les vacances de Nadal. A més a més, com cada any, també tenim previst cantar caramelles pels carrers del poble el diumenge de Pasqua. Així com, hem iniciat un projecte nou en format vídeo que prepararem i crearem juntament amb els infants al llarg de tot el curs
 2. Cantar i dirigir amb mascareta i respectant la distància de seguretat suposa una dificultat en els assaigs: la comunicació és més difícil (especialment a l’hora d’aprendre cançons en llengües diferents de la nostra), costa més respirar i cantar bé, els infants no s’escolten tant entre ells… Per fer front a aquestes dificultats hem intentat incorporar més exercicis durant l’escalfament per treballar la respiració, la tècnica vocal i l’escolta entre els cantaires, que a llarg termini de ben segur que ens beneficiaran en el conjunt de la coral. Tot i que, cal dir que les ganes continuar cantant, de trobar-nos i de tirar endavant les noves activitats i projectes d’aquest curs amaguen aquestes dificultats quan assagem.
 3. Tot i la gran oferta actual d’extraescolars per als infants, som optimistes amb el futur del cant coral. El cant coral s’està reinventant, sense deixar de banda l’essència de la cançó tradicional catalana, està obrint la mirada cap a nous formats, estils musicals i llengües per tal d’apropar-se a més infants i continuar ben viu en un futur. Formar part d’una coral infantil va molt més enllà de cantar; és també un lloc de trobada, d’aprenentatge de valors i de lleure.
PUBLICITAT

El Serral de Lavern (Subirats)

 1. És cert que es tracta d’un curs molt incert, i ara mateix no sabem quan podrem tornar a engegar els assaigs, però sí que ens estàvem plantejant algunes idees de cara a aquest Nadal. Entenent que el concert que cada any fèiem no es podria dur a terme de la mateixa manera estàvem considerant algunes alternatives. Lavern és un poble petit i, per tant, una de les opcions que ens plantejàvem era sortir a cantar per Sant Nicolau, marcant diferents punts en el poble on fer una petita mostra, de manera que no hi haguessin aglomeracions. També pensàvem en poder fer un petit concert a l’aire lliure només per a pares i mares, ja que entenem que per als i les cantaires és important poder ensenyar allò que s’ha après durant els darrers mesos, i una altra de les propostes era la de gravar alguns vídeos cantant nadales per poder enviar als veïns de Lavern. Totes aquestes idees, però, s’hauran d’anar repensant depenent de la situació. Sí que tenim ganes però de poder fer el màxim d’activitats possibles dins de les limitacions que ens imposa el context.
 2.  A vegades comenten que la mascareta els molesta, o que se’ls humiteja, però penso que la major incomoditat de la mascareta és la dificultat que tenim tant les directores de fer-nos entendre i veure qui canta, com ho fan,…, com els infants que no ens senten bé les nostres indicacions, o no poden seguir el moviment dels nostres llavis. Una solució serien les mascaretes transparents, però ara per ara no n’existeixen d’homologades i per tant haurem d’esperar. De moment ens esforcem a ser el màxim d’entenedores possible, i de fer dels assaigs una estona dinàmica i distreta que els faci oblidar tant com es pugui que porten les mascaretes.
 3. D’una banda, veiem que fins i tot en una situació plena d’impediments com és l’actual, els infants tenen moltes ganes de venir a cantar, però per l’altra és cert que ens agradaria poder rebre nous cantaires que asseguressin el futur de la coral. 

El Petit Estel del Vendrell

 1. Fins abans de les noves restriccions, la nostra idea era intentar recuperar una mica la normalitat, tot tenint en compte les noves mesures. Per tal de poder duu a terme la nostra activitat, ens cal cantar amb mascareta, mantenir una bona distància entre els cantaires, bona ventilació i, per últim, bona higiene de mans… Per tal de complir les mesures, ens hem vist obligats a redistribuir els cantaires en els grups per tal de no tenir grups molt grans, així com reduir la durada dels assaig o la quantitat d’assaigs segons quin grup.En aquest curs, volem intentar fer el màxim d’activitats possibles que la situació i la legislació (canviant constantment) ens ho permeti. Tot i així, ja sabem que colònies o grans sortides com feiem la resta de cursos seran impossibles. Pel que fa als concerts, tenim programats un concert per Santa Cecília (22 de nombre) i el tradicional concert de Nadal (25 de desembre). Com que la situació no ens permet fer grans plans a gaire llarg plaç, de moment només tenim plantejades aquests dos concerts. Tot i així, anirem gestionant la situació a l’instant. Per exemple, aquesta setmana el grup de més grans comencem a fer assaig online.
 2. La veritat, és que els cantaires i, suposo que donat a que són infants, són els més capaços d’adaptar-se a aquestes noves situacions. La incomoditat i les dificultats afegides ens van durar els primers minuts i a poc a poc vam començar a buscar quines coses bones ens podia portar aquesta nova situació (més atenció, més bona oïda…). La veritat és que el millor de treballar amb infants és la seva facilitat d’adaptació. Per tant, més que una incomoditat és un nou aprenentatge tant musical com a personal.
 3. La pandèmia que estem vivint està prenent moltes coses i això se’ns fa molt dur, però també ens està fent adonar del important que en són d’altres. Per sort, totes aquelles persones (directors, famílies, i sobretot, cantaires) que seguim apostant amb totes nostres forces pel cant coral aconseguirem superar qualsevol entrebanc i de ben segur que arribarà el dia en que el món coral serà tant important i lluminós com ho ha sigut en molts moments en el nostre país.
PUBLICITAT

Coral infantils Rossinyols de Llorenç del Penedès

 1. És un curs que ens plantegem dia a dia. Si en algun moment veiem que se’ns permet fer un concert i considerem que és una opció viable, buscarem la manera de fer-lo amb les màximes garanties de seguretat possibles. Si no, buscarem altres maneres de compartir la feina feta a l’assaig!
 2. Els infants i joves de la nostra coral ja estan molt acostumats a portar la mascareta… de fet, eren ells mateixos els que ens deien que no passava res, que ho tenien controlat! Com que cal ventilar, sempre tenim obert, i saben que quan ho necessitin poden demanar de sortir a fora a respirar aire fresc. Amb els cantaires de primària, ens assegurem de proposar-los que ho facin almenys un cop en cada assaig.
 3. La situació actual ha suposat un cop molt fort al món coral, i costarà remuntar-ho, però som conscients que el cant coral és una activitat molt arrelada a la nostra terra i que cal tenir-ne cura i lluitar per tal que no es perdi. Hi ha molta gent que ha passat o està passant per una coral i és una experiència molt especial! Entre tots, esperem poder mantenir aquesta activitat que tant ens estimem i que tantes alegries ens dona.

L’Espinguet de Vilafranca del Penedès

 1. Ens hagues agradat poder fer el de Nadal. Però segurament no podrem. Almenys en directe i amb públic. No descartem, si podem seguir assajant, fer un vídeo. Però tot canvia tant ràpid que no podem fer massa plans. Ens anirem adaptant tenint en compte com evoluciona la pandèmia. Tenim ganes de poder fer tantes activitats/concerts com ens sigui possibl.
 2. Una incomoditat si que els hi suposa la mascareta, sovint se’ls hi humiteja i els molesta per agafar aire. A mes es dificil comunicar-se i ensenyar cançons a traves de la mascareta, ja que no veuen el moviment de la boca. Pel que fa a la distancia tambe, ja que els infants estan acostumats a interactuar entre ells o moure’s per l’espai. Per gestionar aquesta  situacio fem descansos al mig de l’assaig o jocs que els permetin alliberar-se durant una estona i oblidar les incomoditats que els suposen aquestes mesures.
 3. El futur de la coral es troba més fràgil que mai. Com en les activitats extraescolars que no funcionen amb el grup bombolla, i malgrat hem aplicat totes les mesures demanades amb la màxima cura i rigorositat, moltes cantaires no s’han apuntat i això ha fet que el nombre de nenes i nens hagi disminuït. Entenem que la situació no és fàcil i agraïm les famílies que ens han donat la confiança per poder continuar endavant, com cada curs. Desitgem que en un futur proper, puguem tornar a recuperar la ‘normalitat’ tant en nombre de cantaires com a l’hora de poder fer concerts, colònies, intercanvis corals i/o viatges. Les portes sempre estan obertes a qui tingui ganes de venir a cantar!(no és una frase… ens ha sortit així de llarg, perquè ens sap molt de greu la situació i volem agrair la confiança que estem tenint de les famílies).

També et pot interessar

Comentaris