Tocats per la Covid-19

Mayte Ortiz Izquierdo, del Centre Estètica Conscient de Vilafranca
13/11/2020 - 06:00h

Parlem amb els sectors de l’esport, l’estètica, l’hostaleria, els grans esdeveniment, la cultura i les sales de festa, que ens expliquen com ho estan vivint

El Govern ha decidit allargar 10 dies més el tancament de bars i restaurants, així com de cinemes, teatres i gimnasos, mesura que estarà vigent fins al 23 de novembre. Els centres d’estètica i de massatge sí que podran reobrir amb serveis individuals a partir d’aquest dissabte, i és que la nova resolució es publicarà la nit de divendres.

Des del 3d8 aquesta setmana hem volgut dedicar quatre pàgines a parlar amb els sectors més afectats per aquests tancaments com són l’esport, l’estètica, l’hostaleria, els grans esdeveniment, la cultura i les sales de festa.

“Les esteticistes som un servei essencial”

Un dels sectors més afectats per les restriccions a Catalunya per controlar la Covid-19 és el dels centres d’estètica, que es van veure obligats a tancar amb les últimes mesures, ara ja fa més de 15 dies. I tot això, en una època que teòricament seria bona per al sector, ja que la ciutadania es prepara per a les festes de Nadal.

Fa uns dies, desenes d’esteticistes es van manifestar davant de la Conselleria de Salut a Barcelona per insistir en el fet que han seguit les mesures de seguretat des del primer moment i per reivindicar els els seus establiments com a espais segurs.

Creuen que les mesures les perjudiquen directament i de manera injusta, ja que la normativa permet que les perruqueries obrin, però els centres d’estètica, no.
Així ho explica Mayte Ortiz Izquierdo, del centre Harmoni Estètica Conscient de Vilafranca, que considera que el tancament és injust perquè altres professionals com ara podòlegs o fisioterapeutes poden prestar els seus serveis, cosa que no entén, perquè també tenen un contacte físic estret amb el client.

Ortiz apunta que la majoria d’esteticistes són petites autònomes, dones emprenedores que en el seu dia van decidir emprendre un negoci i que ara, amb aquest tancament, moltes no podran tirar endavant. I, a més, apunta que no s’ha donat cap brot en cap centre estètic.

Mayte Ortiz està convençuda que se les hauria de considerar servei essencial, ja que totes tenen clientes que necessiten visitar-les. I en posa un parell d’exemples: “Hi ha gent gran que necessita fer-se la pedicura perquè no s’arriba als peus i no poden caminar, o embarassades que han d’anar a proves o al part i volen anar depilades. O adolescents amb problemes d’acne que els generen un gran complex, etc. És higiene, no caprici”.

Pel que fa a les mesures de protecció, Ortiz apunta que des del primer dia es van adaptar a la normativa, compleixen el protocol –per a la qual cosa han fet una gran inversió–, no tenen més d’una clienta per treballadora, funcionen sempre amb cita prèvia i, a més, són les primeres que volen protegir-se i, per tant, sempre van amb mascareta. Per tot això creu que el Govern està excloent el sector i apunta també que hi ha centres mèdics estètics que poden continuar oberts i que estan fent tractaments, cosa que considera una discriminació.

Laura Martínez

En el mateix sentit s’expressa Laura Martínez, del centre Aura Estètica de Vilafranca, que tot i que pot seguir fent dietes per a les seves clientes, l’aturada del servei d’estètica la va agafar de manera “inesperada”.

Martínez es mostra indignada perquè no entén que les perruqueries segueixin obertes –igual que altres professionals amb contacte físic amb els clients– i els centres estètics no, quan “a les perruqueries es poden depilar celles o tractaments similars que a nosaltres ens tenen prohibits”. Igualment, fa referència a les clíniques mèdiques on també fan tractaments estètics.

Finalment, Martínez parla del factor emocional: “Per què en aquests moments una persona que es vol cuidar ni estimar no pot fer-ho? S’està negant el dret a cuidar-se, i això m’entristeix. Som les oblidades”, clou.

També et pot interessar

Comentaris