La CUP demana solucions urgents d’habitatge a Vilafranca

Avatar
10/11/2020 - 16:00h

Demanen, entre altres, que s’habiliti un espai a l’alberg municipal per garantir l’allotjament provisional de persones en situacions d’extrema necessitat

El govern de la Generalitat de Catalunya està decretant diferents mesures restrictives com el toc de queda per tot el Principat de Catalunya, el confinament perimetral de Catalunya i el confinament municipal durant el cap de setmana.

Per la CUP de Vilafranca, l’embat de la pandèmia i aquestes restriccions de llibertats i moviments afecten directament a l’economia i augmenten, encara més, les desigualtats socials i l’emergència social en l’àmbit habitacional i el pagament de subministraments.

En aquesta línia apunten que amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma durant la primera onada de la pandèmia es va decretar l’aturada dels desnonaments, però en aquesta segona onada, i encara que a Catalunya es viu una situació de crisi que afecta moltes llars del país –i Vilafranca, diuen, no n’és una excepció–, això no s’ha produït.

Igualment, els cupaires indiquen que un altre dels problemes generats per l’aplicació d’aquestes restriccions és la situació de les persones sense llar, que a Vilafranca, apunten, es va veure agreujat pel tancament de l’alberg de Càritas a causa d’un focus de Covid-19.

PUBLICITAT

Aquest fet va suposar, apunten des de la CUP, que les persones usuàries de l’alberg fossin ateses a una pensió fora de la vila o en algun cas en un hotel de Vilafranca, sense valorar la possibilitat d’allotjar-los a l’alberg municipal d’aquesta vila.

Amb tot, la CUP considera que calen mesures immediates i urgents per pal·liar aquestes situacions d’emergència habitacional i proposa un seguit de mesures.

Entre totes, destaquen habilitar de forma permanent un espai a l’alberg municipal que garanteixi l’allotjament
provisional de persones en situacions d’extrema necessitat (desnonaments, onades de fred,
pandèmies o similars) i possibilitar el servei de menjador social, demanar a la Generalitat de Catalunya ampliar el decret que limita l’aturada dels desnonaments dels habitatges d’entitats bancàries i/o grans tenidors a tots els supòsits mentre duri l’emergència habitacional i demanar també al govern de l’Estat espanyol l’aturada de tots els desnonaments.

D’altra banda, la formació també proposa posar en marxa una Mesa local d’emergència social i
habitacional, amb la participació i el treball compartit amb el teixit associatiu del municipi implicat
en l’àmbit de l’habitatge i social (Sindicat de llogateres, PAH, Càritas, jutjats, associacions de veïns i
veïnes i entitats del Tercer Sector) o crear un projecte global d’acollida i suport a les persones
sense sostre, dotant-lo d’un servei de menjador social vinculat al Programa de Formació i Inserció
(PFI). I amb caràcter inclusiu i sense cap mena de discriminació.

PUBLICITAT

Per la CUP de Vilafranca s’ha de planificar i dur a terme, al més aviat possible, l’ampliació del parc municipal d’habitatges d’emergència, per a famílies en risc d’exclusió residencial i per a les persones o famílies que han perdut el seu habitatge i necessiten un recurs habitacional urgent i temporal i, augmentar el parc públic de lloguer social i assequible i mobilitzar el parc d’habitatge buit.

Des de la formació indiquen que, entre altres propostes que han fet en matèria d’habitatge, moltes de les mesures sobre l’emergència habitacional també les han plantejat durant el procés participatiu que s’està duent a terme per l’elaboració del Pla Local d’Habitatge i esperen que siguin incorporades, ja que són propostes encarades a assegurar el dret d’accés a l’habitatge per a tots els vilafranquins i vilafranquines.

També et pot interessar

Comentaris