Arriba al Vendrell una combinació d’orgue i campanes mai vista

05/11/2020 - 15:59h

Serà aquest divendres i anirà a càrrec de Carlos Arturo Guerra i només es podrà seguir per la televisió o les xarxes socials

Aquest divendres, a les 20.30 h, l’Associació Amics de l’Orgue del Vendrell proposa un concert original i diferent titulat Entre el bronze del cel i l’estany de la terra, a càrrec de Carlos Arturo Guerra. El so de les campanes del campanar del Vendrell i els diferents plens de l’orgue esdevindran una conjugació en el qual es podran sentir obres d’autors del segle XX com Györgi Ligeti, Arvo Pärt o Toon Hagen.

Per causes de força major originades per l’alerta sanitària de la Covid-19, aquest concert no serà presencial. Només es podrà seguir a través de Televisió del Vendrell, a través de la pàgina de Facebook de l’orgue (https://www.facebook.com/orguevendrell) o pel canal de YouTube de l’orgue (https://youtu.be/J_jz5wzbgKY).

El títol del concert evidencia la relació sonora de les campanes –la principal funció de la qual no és fer música– amb l’orgue, un instrument musical amb una immensa sonoritat, registres, tubs…

La singularitat del recital de divendres és la d’aconseguir que el toc de les campanes s’acosti a la música i que l’orgue deixi la música de banda i tregui una sonoritat com mai s’ha pogut escoltar, en especial en les peces de Ligeti.
En l’obra Volumina de Ligeti se sentirà l’orgue al màxim de la seva amplitud sonora, fet que sorprendrà per la capacitat d’aire de l’orgue per poder interpretar aquesta peça seguint les indicacions molt minucioses del mateix autor, amb una exploració sonora sense precedents. Al contrari que l’obra Harmonies del mateix autor, en què se sentirà l’orgue amb la mínima pressió i consum d’aire possible, aconseguint uns efectes sonors que es fusionen amb el so de les campanes sense poder distingir qui és qui.

La complexitat tècnica d’aquestes obres, que són molt difícils de programar, i en què es combina orgue i les campanes (a dalt del campanar), fa que sigui un esdeveniment que difícilment es podrà repetir. I és que la combinació de l’orgue i de campanes és pràcticament inèdita.

En el cas que se segueixi el concert per les xarxes, es recomana l’ús d’auriculars per a una millor audició. El concert està produït per escoltar-lo en 3D, amb tecnologia Ambisionics, i així poder apreciar els efectes espacials de l’orgue i de les campanes.

També et pot interessar

Comentaris