ERC, CUP i VeC presenten 6 al.legacions conjuntes a les ordenances de Vilafranca

D’esquerra a dreta, Ramon Arnabat, Mònica Hill i Noel Viñas, en una imatge d’arxiu.
04/11/2020 - 18:00h

Lamenten que el govern no accepta la majoria de propostes dels partits i uneixen esforços per intentar generar més pressió

Els grups d’ERC, CUP i Vilafranca en Comú han comparegut telemàticament aquesta setmana en roda de premsa per anunciar que presentaran 6 al·legacions conjuntes a les ordenances fiscals aprovades inicialment al ple d’octubre i que, de forma general, preveuen congelar la majoria d’impostos i taxes.

Segons afirmen els tres grups de l’oposició, el govern no ha acceptat la gran majoria de propostes fetes per cada partit i, tenint en compte que moltes al·legacions eren similars, el que han fet és unir esforços per intentar fer més pressió i, així, aconseguir que alguna de les seves idees siguin finalment incorporades a les ordenances per a l’any vinent.

Segons han volgut deixar clar els tres grups, les seves al·legacions no suposen cap perjudici econòmic per a l’Ajuntament sinó que del que es tracta és, en paraules del representant dels comuns, Ramon Arnabat, “recaptar el mateix però distribuir-ho de forma diferent”.

Així, les al·legacions contemplen la desgravació del 35% de l’impost de circulació dels vehicles híbrids (que se sumaria a la que ja hi ha del 75% en vehicles elèctrics) i l’increment del gravamen específic de l’IBI als immobles urbans residencials amb valor cadastral elevat. Aquesta última proposta faria, segons l’oposició, que s’incrementés la pressió fiscal a qui pot pagar més i suposaria l’ingrés de 200.000 euros extres a l’Ajuntament sense que ho notessin el 99% dels contribuents.

A més, també demanen el recàrrec del 50% de l’IBI en els pisos desocupats i, sobretot, destaquen que el que cal és treballar intensament per provar que l’habitatge és buit ja que , segons afirma des de la CUP Noel Viñas, “si no tenim aquest procediment per comprovar-ho, el recàrrec no es pot aplicar i, per tant, queda tot en paper mullat”.

A partir d’aquí, també exigeixen, un any més, la implementació de la tarifació social a l’Escola Municipal de Música per tal que “qui més tingui, més pagui” i consideren oportú també reclamar una taxa de recollida selectiva de residus “més justa”. Així, la republicana Mònica Hill ha explicat que creuen que la part de la taxa variable hauria de tenir bonificacions tenint en compte diferents circumstàncies, com ara la superfície de l’habitatge o el número de persones que hi viuen, entre altres.

Finalment, també demanen que es bonifiqui totes aquelles persones que utilitzen més la deixalleria i proposen que, qui hi vagi a llençar residus un cop al mes, se li bonifiqui la taxa de recollida de residus en un 15%. Hill ha volgut deixar clar que, en cas de ser al govern, cap dels tres partits tindria a la seva vila un sistema de recollida selectiva com el que està aplicant el govern vilafranquí però com a mínim demana que se l’escolti per poder millorar la situació i fer “una fiscalitat més justa”. L’oposició repeteix que totes les propostes “són totalment assequibles” i que, per tant, segons afirmen, el que cal és “voluntat política”.

A partir d’aquí, preguntats per quantes al·legacions de cada partit havia acceptat el govern, des d’ERC s’ha destacat que n’havien presentat una dotzena i se n’havia acceptat una, els cupaires n’han presentat 4 o 5 i no n’havien acceptat al 100% cap i els comuns han apuntat que n’havien presentat 17 i se n’havien acceptat “només 4”.

També et pot interessar

Comentaris