Regeneració integral

03/11/2020 - 21:00h

Vilafranca invertirà un mínim de 2 milions d’euros en un pla urbanístic i social per impulsar el centre i el carrer Comerç

L’Ajuntament de Vilafranca invertirà un mínim de 2 milions d’euros en desplegar un pla urbanístic i social que impulsi el centre històric i el carrer Comerç, que es podria veure incrementat amb els fons de recuperació de la Unió Europea ja que el projecte, segons el govern, compleix la pràctica totalitat d’indicadors de desenvolupament sostenible.

Segons ha explicat el regidor d’urbanisme, Francisco Romero, es tracta d’un pla transversal que preveu accions de manteniment i nova urbanització de carrers de diversos barris, allotjaments per a joves al c/ Vidal, la reurbanització del tram inicial de la rambla de la Girada i un programa per a l’ocupació de joves. Del que es tracta és d’impulsar una mena de Llei de Barris per transformar aquestes zones de la vila.

Està previst que les primeres obres comencin abans que acabi aquest 2020, mentre s’espera que el pla s’allargui fins al final del mandat. Així doncs, des del govern no s’ha donat un calendari exacte perquè la previsió és anar fent durant tres anys. De fet, l’alcalde Pere Regull l’ha qualificat de “pla de mandat perquè tindrà repercussió a tota Vilafranca, que d’aquí a tres anys no serà la mateixa”

La idea del govern, tal com ha comentat Romero, és executar projectes de millora de petit i mitjà format que generin activitat econòmica i a l’hora protegeixin sectors amenaçats per la crisi. Segons el regidor, “ara no és hora de grans inversions, sinó de projectes més modestos que afectin diferents departaments”.

El PIICC (Pla d’Intervenció Integral del Centre històric i del carrer Comerç) arrencarà les properes setmanes amb una inversió de 450.000 euros en manteniment de carrers de l’àrea més antiga del municipi, però també de barris com el Poble Nou, Sant Julià o la Barceloneta-Sant Magí.

La intenció és revisar el paviment, instal·lar il·luminació més eficient energèticament, ampliar l’arbrat i millorar també els accessos als equipaments municipals. “Volem tenir espais més segurs i una mobilitat més clara, tot amb una idea basada en la sostenibilitat”, ha apuntat Francisco Romero.

Per al 2022 es preveuen altres inversions en urbanitzacions de carrers com el carrer de la Lluna, el carrer del Carme, el sector del carrer i la plaça de Puigmoltó i el carrer Sant Jocund i la totalitat del carrer Banys. En aquest cas la inversió total seria d’uns 661.500 euros.

Romero ha afirmat que el model que s’està executant actualment a la plaça de l’Oli “el volem aplicar en aquestes noves urbanitzacions en carrers on conviuen comerç, serveis, escoles, elements patrimonials. Volem que siguin espais moderns, inclusius, adaptats, sostenibles, naturalitzats i amb perspectiva d’igualtat de gènere”.

També es preveu que el 2022 s’iniciï la rehabilitació de l’edifici d’urgències de l’antic hospital al carrer Vidal per acollir un total de 12 allotjaments per a joves, amb una inversió prevista de gairebé 950.000 euros. També es millorarà el primer tram de la rambla de la Girada.

Tot plegat es preveu complementar amb el planejament urbanístic aprovat fa pocs mesos a tota la zona del carrer Comerç i els quatre polígons adjacents. D’aquesta manera, el govern aspira a impulsar l’activitat a tot l’entorn de la coberta de les vies del tren, urbanitzades durant els últims anys.

Una darrera línia del Pla és un programa per a l’ocupació de joves menors de 35 anys. S’ofereix la contractació de joves amb titulació en cicles formatius o graus universitaris per donar suport a l’Ajuntament en tasques vinculades a les línies de treball del PIICC.

L’alcalde Pere Regull s’ha mostrat convençut que el PIICC rebrà més finançament extra. El govern es postula per aconseguir el suport dels fons Feder i també confia aconseguir un bocí dels fons de recuperació que la UE ha aprovat per superar la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, es mostra expectant al repartiment que en farà l’estat espanyol.

Es preveu una millora del tram inicial de la rambla de la Girada
En la línia de facilitar la mobilitat entre els dos costats del cobriment de les vies del tren, el pla preveu la nova urbanització del primer tram de la rambla de la Girada, entre el monument a Lluís Companys i el carrer Josep Tarradellas.

Els veïns del barri fa molts anys que es queixen dels problemes urbanístics d’una rambla que va ser construïda a finals dels anys 90 i que està pràcticament tota aixecada per les arrels dels arbres, amb el conseqüent perill per als vianants,a banda de la part estètica.

El govern es compromet a fer una renovació de façana a façana de la rambla vilafranquina, renovant el paviment, els escossells dels arbres i la il.luminació i redimensionant els espais per gaudir dels diferents usos i integrar l’activitat de les terrasses de bars i restaurants.

De mica en mica, recuperar la inversió al carrer
Pere Regull comenta que fa deu anys la crisi econòmica els va deixar “sense oxigen” i ara, la Covid-19 els ha obligat a fer menys inversió de la que voldrien. L’alcalde afirma que el govern “va apostar fa deu anys per mantenir serveis i no invertir en el totxo’ i ara, el que farà, és anar recuperant la inversió a la via pública amb actuacions transversals que donin ocupació, fomentin el medi ambient i millorin la mobilitat.

També et pot interessar

Comentaris