ERC vol que a Vilafranca es promoguin noves formes d’habitatge social

03/11/2020 - 11:57h

Els republicans creuen que caldria un programa per compartir habitatge, fomentar la masoveria urbana i el cooperativisme d’habitatge

El dret d’accés a l’habitatge és una peça clau de l’estat del benestar, però el sobrecost del preu de l’habitatge incideixen clarament en una reducció de les rendes familiars disponibles i augmenta la taxa de pobresa. Per això, des d’ERC Vilafranca defensen que cal establir mecanismes que evitin la reproducció de les circumstàncies que van portar a la bombolla immobiliària i els seus efectes socials col·laterals en el futur.

En aquest sentit, els republicans han presentat al Pla Local d’Habitatge vint propostes per garantir l’accés a l’habitatge digne i per recuperar la seva funció social evitant l’exclusió social derivada dels desnonaments, els problemes d’accés a un habitatge digne i assequible, els lloguers abusius i la problemàtica derivada de la pèrdua de l’habitatge causada per execucions hipotecàries o per insolvència per fer front al pagament del lloguer.

Els republicans defensen que el Pla Local d’Habitatge ha de ser l’eina que permeti avançar en aquest sentit, per això esperen que es tinguin en compte les seves propostes, per fer de Vilafranca una ciutat on l’habitatge sigui accessible. Les vint propostes presentades s’emmarquen en 3 àmbits diferents:

1. Creació d’un Parc Municipal d’Habitatge de Lloguer

Des d’ERC defensen la necessitat de crear un Parc Municipal d’Habitatge de Lloguer destinant per a la compra d’habitatge, entre el 2% i el 3% dels capítols 1 i 2 de despeses del pressupost municipal anual, al voltant d’1 milió d’euros. Per anar ampliant aquest Pla Municipal, també proposen delimitar àrees de tanteig i retracte per a l’adquisició de terrenys i d’immobles i també expropiar l’ús temporal dels habitatges buits que incompleixin la funció social de la propietat, procedents de grans tenidors.

2. Rehabilitar habitatges per a ús social i crear la Borsa d’Habitatges

Aposten dotar cada any d’una partida pressupostària per al programa “Vilafranca Inclusió” per anar ampliant l’oferta d’habitatges de lloguer social. També defensen la declaració d’àrees de conservació i rehabilitació per promoure la regeneració del teixit urbanístic en espais degradats o en què perilli la cohesió social i incorporar habitatges d’aquests sectors a la borsa de lloguer social, a través de convenis amb els propietaris.

D’altra banda, proposen també ampliar la Borsa de Lloguer Social, un servei per oferir mediació entre persones propietàries d’habitatges buits i possibles llogaters, que té l’objectiu d’incrementar el nombre d’habitatges de lloguer en bon estat i a preus assequibles (preus socials) prioritzant aquests habitatges als i les joves entre 18 i 35 anys.

3. Noves formes d’habitatge social a Vilafranca

Des d’ERC creuen que és hora d’impulsar a Vilafranca i des de l’Ajuntament solucions innovadores per fer front al problema habitacional a la ciutat amb la promoció d’un programa per compartir habitatge, fomentar la masoveria urbana i el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, com a sistemes que tendeixen a frenar l’especulació, limiten el lucre i promouen l’habitatge social.

També, tenint en compte que les actuacions en política d’habitatge social, són actuacions a llarg termini, veuen imprescindible impulsar un Acord de Ciutat en política d’habitatge, que consolidi les actuacions i estratègies en aquest àmbit, que compti amb el consens i la participació dels diferents agents implicats, amb l’objectiu de consolidar a mitjà i llarg termini les polítiques habitacionals a la ciutat.

D’altra banda, sobre les propostes d’habitatge efectuades pel govern aquesta darrera setmana, des d’ERC lamenten que “el govern hagi presentat actuacions en habitatge a cop de titular i amb un to propagandístic sense, en cap moment explicar-ho als grups municipals”.

A més, segons afirmen, aquestes propostes del govern haurien de formar part del procés de participació del Pla Local d’Habitatge, un procés que,” en teoria i segons el mateix govern, hauria de definir entre tots els agents de la ciutat quina serà la política local en matèria d’habitatge social durant els propers anys. Per tant, un cop més, el govern no té en compte la participació ciutadana i, fins i tot, no es creu els òrgans que ell mateix crea, com el Pla Local d’Habitatge que, malauradament, ja neix com paper mullat”.

Des d’ERC recorden al govern que Vilafranca té un problema molt greu amb l’habitatge, que la meitat de la població de Vilafranca no pot accedir a un lloguer mitjà de 650€ sense dedicar menys d’un 30% dels ingressos, que no disposem de pisos de protecció oficial des del 2012, que no disposem d’habitatges d’emergència i que en canvi hi ha 900 habitatges buits.

I per tant, davant de tot aquest panorama, “calen polítiques valentes i un gran acord de ciutat en habitatge per tal de què aquesta situació tant impactant sobre les persones canviï”.

També et pot interessar

Comentaris