Olèrdola posa el focus en promoure el lloguer assequible per als joves

28/10/2020 - 16:00h

Les persones d’entre els 18 i els 35 anys han passat de ser el 20% de la població del municipi a menys del 10% en deu anys

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat per unanimitat el Pla d’Actuació Local d’Habitatge. Un dels seus principals propòsits és el de promoure l’accés a habitatge assequible als joves del municipi perquè no es vegin obligats a marxar d’Olèrdola pels elevats preus. I és que, segons recull la diagnosi del Pla que ha elaborat la Diputació, la franja d’edat dels 18 als 35 anys va passar a representar el 20% de la població del municipi el 2008 a ser inferior al 10% l’any 2018, tal i com va recordar l’alcalde, Lucas Ramírez, durant el ple.

Una línia d’actuació per frenar aquesta tendència és el de la “captació d’habitatge buit per destinar-lo a lloguer assequible”.

Per això l’alcalde destaca que el Pla preveu que s’incentivi l’arranjament d’habitatge buit per posar-lo en règim de lloguer assequible, a través de bonificacions de l’IBI i l’ICIO o el pagament de les certificacions necessàries. Aquest habitatge es destinaria a cobrir la demanda de la població entre els 18 i els 40 anys.

Una altra de les línies d’actuació que l’alcalde comenta del Pla és la d’estudiar la viabilitat de construir habitatge social en terrenys de propietat municipal ubicats al nou sector urbanitzat de La Plana de Moja.
Ramírez subratllala voluntat de promoure polítiques actives des de l’Ajuntament perquè el jovent del municipi no marxi d’Olèrdola.

Marta Mestre, regidora no adscrita, indica que per fomentar que els joves es quedin al municipi “calen serveis” i esmenta les “mançanes” que hi havia en pobles com Moja amb el tancament de comerços.

El regidor del PSC-Units, Joan López, exposa que fomentar l’accés a l’habitatge assequible “era una necessitat objectiva” i posa l’accent en la recomanació de facilitar habitatge protegit. Per López, aquestes polítiques adreçades als joves són necessàries per frenar l’envelliment del municipi.

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, recorda que en altres ocasions l’Ajuntament havia anunciat accions en aquesta matèria “però després no es plasmen i no s’acaba de fer res”. Villanueva es refereix a que a Olèrdola en anteriors mandats s’havia fet habitatge protegit i també posa l’accent en què, a més d’habitatge, els joves per quedar-se al municipi han de disposar de serveis.

La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, considera que la diagnosi que havia elaborat la Diputació “ens ha de fer reflexionar”, per afegir que també calen polítiques perquè els joves no hagin de dedicar bona part dels seus ingressos a pagar habitatge.

Per això entèn que cal defensar salaris que no siguin precaris i siguin de, com a mínim, 1.000 euros. La portaveu del grup d’ERC assenyala que l’informe del Pla era de l’abril de 2019 i demana actualitzar el calendari d’accions.

En aquest sentit proposa acions adreçades als grans tenidors, com els bancs, que puguin tenir habitatge buit al municipi. Des d’ERC també es deefnsa que l’habitatge social que es pugui construir es destini a lloguer, i no en propietat, com va passar fa uns anys a Olèrdola.

L’alcalde creu que la calendarització del pla està actualitzada i ja s’havien fet campanyes i promocions que es proposaven en el pla. L’alcalde destaca que el pla no ha de quedar “en un estudi” i ofereix treball conjunt a la resta de grups municipals per treballar les bases d’ajut que concretin les línies incloses en el Pla Local d’Habitatge.

També et pot interessar

Comentaris