Olèrdola aprova congelar impostos i taxes

Imatge d’arxiu d l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez ,en una sessió de ple
27/10/2020 - 10:15h

Les ordenances fiscals del 2021 van ser aprovades amb els vots a favor d’ApO, les abstencions de Marta Mestre, PSC-Units i ERC; i el vot en contra de JxO

En sessió telemàtica de ple celebrada aquest dimarts al vespre, l’Ajuntament d’Olèrdola va aprovar inicialment les ordenances fiscals pel 2021 amb els vots a favor d’ApO, les abstencions de Marta Mestre, PSC-Units i ERC; i el vot en contra de JxO. Un dels principals continguts de l’acord és que no s’incrementa cap taxa ni impost municipal, tal i com assenyalava durant la sessió el mateix alcalde d’Olèrdola i regidor d’hisenda, Lucas Ramírez. Ramírez va exposar que les ordenances havien estat treballades amb tots els grups de l’Ajuntament i tenien la voluntat de preveure afectacions per la crisi de la Covid 19. Dos dels eixos de les modificacions són els d’incentivar l’ús d’energies verdes i promoure habitatge assequible.

Bonificacions per promoure energies renovables i lloguer assequible

Entre les modificacions en l’IBI, Ramírez posava l’accent en la tornada al 50% de bonificació per a famílies nombroses i les bonificacions introduïdes per propietaris que posin el seu habitatge en règim de lloguer a preu assequible. Les ordenances passen també a precisar que es bonifica el 50% de l’impost en cas d’instal·lar plaques fotovoltaiques i un 30% si són tèrmiques. En el cas de l’impost de construccions i obres la bonificació és del 50% per instal·lar plaques fotovoltaiques en habitatges i del 25 % en el cas d’indústries. Es bonificarà el 80% d’aquest impost en els propietaris que facin reformes en un habitatge que després es posi en règim de lloguer assequible. També es redueix un 50% la taxa als establiments per ocupació de la via pública amb terrasses.

En la taxa de recollida de residus s’elimina el requisit de tenir 65 anys o més per accedir a la bonificació del 50% en cas de rendes baixes. Per rebre la bonificació del 25% d’aquesta taxa per ús continuat de la deixalleria, caldrà acreditar un mínim de 18 usos l’any i no 24. I la bonificació del 15% per fer autocompostage passa de nou a ser compatible amb l’obtenció de la bonificació per ús de les deixalleries. També es precisa que si es cobra la taxa de residus comercials no es cobrarà la taxa assimilable a residus domèstics per locals tancats.

Lucas Ramírez posava l’accent en què moltes de les modificacions havien estat treballades conjuntament en les reunions mantingudes amb els grups municipals.

Cinc abstencions i un vot en contra

Marta Mestre, que en aquest ple s’estrenava com a regidora no adscrita després de deixar el grup de Junts per Olèrdola, destacava les millores en bonificacions per instal·lar plaques fotovoltaiques i les que busquen incentivar el lloguer assequible. Es mostrava en desacord amb la bonificació del 50% per terrasses i entenia que calia que arribés al 100%. Mestre explicava que s’abstenia perquè no havia participat en el debat previ per elaborar la proposta d’ordenances però considerava que “s’havia treballat pel bé del municipi”.(àudio)

El regidor del PSC-Units, Joan López, hagués aprovat un terme mig en la bonificació de l’IBI per a famílies nombroses entre el que estava vigent aquest 2020 i el que es proposava pel 2021. Per López “no és just que es bonifiqui independentment de la renda”.

Tenint en compte la seva incidència mínima en els ingressos municipals, el grup del PSC-Units també proposava que es bonifiqués al 100% la taxa de terrasses.

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, explicava que el govern parlava de treball conjunt per fer les ordenances, però en canvi no s’havia fet cas als grups quan van coincidir en dir que era un error bonificar a les famílies nombroses sense tenir en compte la renda. Per Villanueva, aquesta bonificació general aprovada pel govern “és de dretes”.

Des de Junts per Olèrdola també s’assenyalava que altres ajuntaments estaven aprovant bonificacions més elevades per promoure instal·lacions d’energies renovables. Villanueva també explicava que el govern només havia assumit una única proposta d’un grup de l’oposició i la resta no ho havia recollit. Junts per Olèrdola igualment feia notar que , a causa de la revisió cadastral, les famílies que no són nombroses pagaran més IBI.

La portaveu del grup d’ERC, Fina Mascaró, va iniciar la seva intervenció subratllant que “ens ha costat 5 anys que ApO ens convidés a participar en la confecció de les ordenances fiscals”. Mascaró entenia que en l’actual context les propostes havien de ser prudents i curoses. Va esmentar que durant el confinament es van pactar mesures com reduir els requisits per a rebre la bonificació per l’ús de les deixalleries.

També va fer notar que ERC manté la proposta, no acceptada, de fixar la taxa de les escoles bressol en funció de la renda. Mascaró també va emfatitzar que després de 5 anys proposant-ho, s’ha aconseguit que la bonificació per renda en la taxa de recollida de residus no es limités als majors de 65 anys. ERC manifestava que els hi havia costat tant com va costar en el seu dia eliminar la taxa per tenir l’aparell de teleassistència i anunciava que “no defallim” en la reclamació de canviar la taxa de les escoles bressol i definir-la d’acord a la renda. ERC també va assenyalar que “ser família nombrosa no és sinònim que necessitar ajut”. Per concloure, ERC exposava que s’abstenien en les ordenances perquè “no podien votar-hi en contra perquè ens hi han deixat participar”.

El portaveu del govern municipal, Jordi Catasús, agraïa en nom d’ApO l’esforç i la col·laboració de tots els grups per elaborar les ordenances fiscals i manifestava que s’havia de seguir “en aquesta línia de treballar conjuntament”.

També et pot interessar

Comentaris