ERC afirma que el govern de Vilafranca no vol parlar d’educació

Imatges d’arxiu de membres d’ERC Vilafranca
27/10/2020 - 11:41h

Els republicans asseguren que la regidora Txell Montserrat no ha fet mai cas de les seves propostes i, de fet, apunten que no ha volgut ni escoltar-los

ERC ha denunciat aquesta setmana el que ells consideren “opacitat del govern de Vilafranca en matèria educativa i la seva nul·la receptivitat” davant les propostes que, segons afirmen, els republicans li plantegen.

Els republicans exposen que la combinació de crisi econòmica i social generada per la pandèmia amb la necessària obertura dels centres educatius en plena crisi sanitària aboquen els ajuntaments a prioritzar actuacions en l’àmbit educatiu.

Des d’inicis de la pandèmia, segons afirmen, ERC ha fet arribar propostes en aquesta direcció, ja sigui per minimitzar l’impacte de la bretxa digital, ja sigui per fer accessible a tota la població l’accés a activitats educatives fora de l’horari lectiu. Aquestes iniciatives han topat, sempre segons els republicans, sistemàticament amb el silenci per part de la regidoria d’Educació.

Sense anar més lluny, a començaments d’octubre ERC explic aque va formular per escrit a la regidoria d’Educació un seguit de preguntes sobre qüestions com la implicació de l’Ajuntament en el subministraments de mascaretes transparents al professorat que imparteix classe a alumnat amb deficiència auditiva o la situació actual en relació a la bretxa digital a tots els centres educatius de la ciutat.

“El silenci ha estat la resposta del Govern”, i això malgrat que – recalquen els republicans – la llei els obliga a respondre les preguntes en un termini màxim de quatre dies. “ No és el primer cop que la regidoria d’Educació incompleix els terminis legals; aquest fet ha esdevingut pràctica habitual en aquest departament “ rebla el Grup Municipal d’ERC.

La segregació escolar, “una xacra endèmica” a Vilafranca

A parer dels republicans, la pandèmia ha agreujat situacions que es produeixen a Vilafranca des de fa anys.

Una d’elles és la greu segregació escolar que es pateix a la ciutat, on determinats centres – sempre públics – absorbeixen un percentatge escandalosament més alt d’alumnat amb Necessitats Educatives Especials i també d’alumnat d’origen estranger.

“ El primer que cal fer per abordar un problema que ha estat denunciat per ERC però també per les AMPAS i els propis centres educatius és conèixer les dades sobre la distribució de l’alumnat a tots els centres educatius de la nostra ciutat. Cada curs ens costa molta insistència obtenir-les, i les d’aquest any encara no ens les han proporcionat “. En un context com l’actual, la manca d’igualtat d’oportunitats, inherent a la segregació escolar, és més greu que mai.

Retallades quan calen inversions

Segons els republicans, el curs passat el Govern de Vilafranca va aplicar unes dràstiques retallades en els ajuts a l’escolarització, fet que va provocar una manca d’igualtat d’oportunitats a l’hora de prendre part en activitats extraescolars o disposar del material necessari, entre d’altres.

La situació, insistentment denunciada pels republicans, es veu agreujada, una vegada més, per la manca de transparència de l’equip de govern. “Encara no tenim les dades d’ajuts a l’escolarització corresponents al curs 2019- 2020 “ emfatitzen els republicans. “ Malgrat que és cert que el govern de la vila allargà fins a finals de setembre els terminis de lliurament de les dades de cada centre a la regidoria, no ajuda gens a l’hora d’adoptar polítiques educatives valentes el fet de no tenir-les quan ja portem un mes i mig de curs” afirmen els regidors d’ERC. El govern tampoc ha fet públics els ajuts previstos per al curs actual.

Sense casal d’hivern

ERC sosté que el seu objectiu és fer de Vilafranca una ciutat educadora, fet que comporta entendre l’educació com molt més de la que s’imparteix en horari lectiu. Alhora, els republicans han remarcat la importància de conciliar els horaris escolars amb els laborals, així com posar a l’abast de tothom activitats de lleure formatiu. És el cas d’un casal d’hivern públic que, malgrat haver estat incorporat a proposta d’ERC en l’acord de pressupostos per a aquest 2020, sembla que el govern no té previst organitzar. Així ho pensa ERC degut a la negativa de la regidora a accedir a reunir-se amb ells per parlar d’aquest tema.

Entorns escolars amables

Els republicans recorden que al programa electoral d’ERC hi figura la creació d’entorns escolars amables, sense excés de trànsit rodat i segurs. Aquesta mesura té, amb l’actual context de crisi sanitària, encara molt més sentit, ja que, a més d’evitar el trànsit de vehicles als voltants dels centres educatius, cal evitar-hi les aglomeracions de persones. Les aglomeracions que es produeixen a les hores d’entrada i sortida de centres com l’Estalella o l’escola Vedruna fan, a parer d’ERC, urgent que el govern hi destini més dotacions de policia, per tal d’assegurar la pacificació de l’entorn.

Emergència educativa, emergència econòmica i manca de transparència, amistats perilloses.

ERC conclou que en una Vilafranca en la que moltes famílies estan passant moments difícils, i en la que molts establiments estan fent veritables heroïcitats per resistir, la manca de determinació per abordar la situació de forma decidida pot agreujar la situació.

“ Sense el front educatiu ben cobert, és difícil emprendre polítiques de suport a les famílies i a l comerç “ opinen els republicans. “ I resulta incomprensible que la mà estesa que ERC ofereix al govern topi amb un mur absolutament opac com a resposta “, valora l’equip municipal d’ERC.

També et pot interessar

Comentaris