La Camerata XXI reobre temporada aquest dissabte a l’Auditori Pau Casals

La Camerata XXI és l’orquestra resident del Pau Casals | 3d8
Avatar
24/10/2020 - 06:00h

El concert està inclòs dins els actes de la celebració del centenari de l’Orquestra Pau Casals

Aquest cap de setmana es reobre l’Auditori Pau Casals. Han estat uns mesos en què el públic no ha pogut gaudir de la bona música que sempre ofereix aquest equipament, però la programació de tardor arrenca aquest proper dissabte amb una formació resident a l’Auditori de Sant Salvador: l’Orquestra Camerata XXI.

L’ocasió serà especial, perquè l’obra de Pau Casals que interpretarà l’orquestra mai s’ha pogut escoltar a l’Auditori Pau Casals. Per tant, una primera ocasió per a un dia ben especial. A part de l’obra del Mestre, la sala també podrà gaudir d’una de Rossini i una de Xostakóvitx.

PUBLICITAT

Pau Casals es va negar a tocar allà on la guerra i la manca de drets humans eren la normalitat, i va utilitzar el seu violoncel i la seva música com a úniques eines per lluitar per la llibertat.

Per a Rossini, les conseqüències de la guerra van tenir un efecte coŀlateral. L’original de la Sonata en sol major de Rossini va romandre perdut 150 anys. Escrita el 1804, la sonata va ser descoberta durant la Segona Guerra Mundial (1954), quan el manuscrit es va trobar a la Biblioteca del Congrés a Washington.

“La música, bàlsam per a l’ànima trencada. Capaç de generar vida on sembla que només queda patiment”. Això devia pensar Xostakóvitx l’octubre de 1960 mentre escrivia, en tan sols tres dies, inspirada per la visió de la ciutat de Dresden, la seva Chamber Symphony: “Caminava entre la ruïnes de Dresden, sacsejat per les escenes de devastació”. I és que l’obra inclou la dedicatòria “En memòria de les víctimes del feixisme i la guerra”.

PUBLICITAT

Aquesta generació de compositors marcats per la guerra permet presentar un programa en què la música va servir per plorar, per cridar, per expressar-se com a éssers humans davant la injustícia i l’horror.

Aquest concert és commemoratiu de la mort de Pau Casals (22 octubre 1973), com cada any, i està inclòs en els actes de la celebració del centenari de l’Orquestra Pau Casals.

El concert segueix la línia de promoure la cultura km 0, ja que l’Orquestra Camerata XXI ha estat des dels seus inicis resident a l’Auditori Pau Casals i la major part dels seus membres provenen de la província de Tarragona.

També et pot interessar

Comentaris