Impostos congelats

El propietari que posi el seu pis en lloguer amb renda limitada tindrà una bonificació del 50% de l’IBI
Judit Benages
21/10/2020 - 16:29h

En un ple que va durar gairebé sis hores, l’Ajuntament de Vilafranca acorda no apujar la majoria de taxes i impostos el 2021

L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar de manera inicial dimarts al ple municipal les modificacions de les ordenances fiscals que regulen les taxes i impostos per a l’any vinent.

Com a marc general, l’Ajuntament ha decidit congelar els impostos i les taxes. Segons el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, malgrat que caldrà fer front a despeses (sobretot en els àmbits de caràcter social) que augmentaran molt pels efectes derivats de la crisi sanitària, l’Ajuntament farà un esforç de contenció en la despesa per poder assumir-ho sense haver d’incrementar els seus ingressos via taxes i impostos. Ruiz va avançar que el pressupost per a l’any que ve seria “molt difícil de gestionar”.

En les ordenances es contempla, entre altres coses, la millora de la taxa de les terrasses de bars i restaurants per tal de simplificar els tràmits als establiments davant l’administració. A més, les taxes de cementiri es redueixen entre un 25% i un 30%; se suprimeix la taxa d’assabentat d’obres per afavorir la comunicació dels treballs menors que es realitzen en habitatges. A més, aquest tipus d’obres que sí que necessiten un projecte pagaran 200 euros, una xifra inferior a la que s’abonava fins ara.

Com a novetat també s’inclou per primera vegada en l’Impost de Béns Immobles el 50% de bonificació per als propietaris d’habitatges que els posin en lloguer amb renda limitada.

A l’inici del debat l’alcalde va donar la paraula al representant del PP, Miquel Tarrada, que va intervenir fent ús del ROM i apuntant algunes propostes que havia fet arribar al govern, com ara mesures per ajudar les empreses o les famílies nombroses a prosperar.

Per part de l’oposició, el regidor de Ciutadans, Eladio García, va manifestar el seu vot a favor perquè creu que la congelació de les ordenances suposa “un respir per als ciutadans”.

Des de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat va lamentar que no s’hagi tirat endavant un acord fiscal que fa temps que persegueixen, i va apuntar que del total de 17 propostes dels comuns, el govern només n’hagi acceptat 4. Arnabat va recordar, un any més, que VeC creia que el govern havia d’apostar per una fiscalitat progressiva a l’Escola de Música, entre altres.

Per part de la CUP, la regidora Maria Ramon també va anunciar el seu vot en contra perquè consideren que la proposta del govern no s’assembla gens amb el que ells haurien fet i va lamentar que s’haguessin rebutjat algunes propostes, com ara la d’aplicar un recàrrec del 50% als habitatges desocupats dels grans tenidors.

Des del govern, el socialista Francisco Romero va destacar la importància d’assolir un equilibri entre ingressos i despeses i de no oblidar-se de la inversió pública ni dels serveis, sobretot en un any molt complicat en què moltes ciutats estan incrementant els impostos.

Des d’ERC, Mònica Hill també va anunciar el seu vot en contra perquè considera que són unes “ordenances continuistes” i no aposten per una fiscalitat progressiva.

Finalment, doncs, les ordenances es van aprovar de manera inicial amb els vots a favor del govern i de Ciutadans, l’abstenció de Vilafranca en Comú i els vots en contra d’ERC i CUP.

Modificació de pressupost
Un altre punt de l’ordre del dia va ser una modificació de pressupost que contempla diferents partides per a despeses extraordinàries, com ara 100.000 euros per a la neteja a les escoles o 80.000 euros per al manteniment del Complex Aquàtic. Cal destacar també una partida de 150.000 euros per accedir a la compra pel dret a tempteig, i també diferents partides per a la millora de la via pública.

El punt es va aprovar només amb els vots a favor del govern, l’abstenció d’ERC, Vilafranca en Comú i Ciutadans i el vot en contra de la CUP.
El tema que més va criticar l’oposició va ser que l’Ajuntament ja hagués pagat un total de 240.000 euros a l’empresa privada que gestiona el Complex Aquàtic per pèrdues durant la pandèmia i va demanar que el govern es plantegés gestionar l’equipament de manera pública. A això Aureli Ruiz va respondre que si el Complex Aquàtic fos públic “les pèrdues haurien estat el doble”.

Gairebé sis hores de ple i sis mocions

Durant el ple es van debatre diverses mocions. La primera, que era de Junts per Vilafranca i va ser aprovada per unanimitat, demanava la revisió per part de l’ATM de la T-Jove, ja que els estudiants estan fent classes online i, per tant, no utilitzen el transport públic.

ERC va presentar dues mocions: una per commemorar el 90è aniversari de la República, que es va aprovar amb els vots a favor de tothom excepte Ciutadans, i una altra per demanar un bus directe entre Vilafranca i Martorell durant les obres a l’R4. La proposta es va aprovar per unanimitat. Vilafranca en Comú va presentar un text (que va rere el suport de tothom) en el qual es demanava que la Generalitat posi en marxa la Mesa per la Industrialització del Penedès.

El ple també va aprovar una moció de Ciutadans sobre els drets de les dones víctimes de violència de gènere. Finalment, es va votar per punts una moció de la CUP sobre mesures d’ajut per als sectors afectats pels tancaments a causa de la Covid-19.

També et pot interessar

Comentaris