Diverses entitats del Baix Penedès s’alien per impulsar l’economia social

Una de les reunions per a la constitució de la Xarxa d’Entitats per l’Economia Social i Solidària del Baix Penedès.
ACN
21/10/2020 - 11:00h

Han decidit crear una xarxa cooperativa perquè veuen “més necessari que mai” reconduir el model empresarial de la comarca

Set entitats culturals, cooperatives, gastronòmiques i mediambientals del Baix Penedès s’han unit per compartir recursos i impulsar una reconversió del model econòmic de la comarca. Amb el nom provisional de Xarxa d’Entitats per l’Economia Social i Solidària, el col·lectiu veu la crisi derivada de la Covid-19 com un moment idoni per repensar l’activitat del Baix Penedès.

“Si som capaços de fer projectes conjunts, podrem generar més oportunitats al nostre territori”, sosté Maria Mestre, una de les impulsores, que assegura que el tancament d’empreses a la comarca penedesenca fa “més necessari que mai” idear una alternativa.

PUBLICITAT

La Xarxa d’Entitats es presentarà aquest dissabte a la tarda al Vendrell, en el marc del certamen BPFest. El col·lectiu està pendent de definir si es constituirà formalment com a cooperativa o bé com a associació, però assegura que els objectius són clars: compartir esforços i “transformar la realitat de la comarca”.

Tot i que la Xarxa d’Entitats del Baix Penedès va començar a gestar-se de forma molt incipient a finals del 2019, veuen com la crisi d’aquest 2020 els dona “més sentit que mai” per posar-se en marxa.

Els impulsors de la iniciativa són l’Associació de Músics del Baix Penedès, la cooperativa de músics Contrapunt, la companyia teatral La Porta de Fusta, la unió de productors i cuiners Terra i Taula, l’entitat ecologista Geven, els cooperants internacionals Baix Penedès amb el Sàhara i l’assessoria Coopcamp.

Junts sumen més de 400 professionals i voluntaris, si bé confien que la presentació d’aquest dissabte encoratgi més entitats a sumar-se al projecte.

PUBLICITAT

Maria Mestre, responsable de Coopcamp i impulsora de la Xarxa d’Entitats, ha explicat a l’ACN que la iniciativa té l’ambició “d’explotar al màxim el potencial del territori”. “Ajuntar-nos ens pot posicionar com a agent per opinar sobre el desenvolupament de la comarca, i no deixar-ho tot en mans de l’administració i d’empreses mercantils que no tenen cap arrelament”, apunta.

L’entitat es constitueix en un moment en què l’atur elevat de la comarca del Baix Penedès -un dels més alts del país- es veu empitjorat pel tancament a curt termini de la planta de Glass Saint-Gobain de l’Arboç i de les empreses subcontractades, amb efectes colaterals del tancament de Robert Bosch a l’Alt Penedès.

Un escenari de desocupació que la nova xarxa es proposa rebatre “amb una proposta a llarg termini que demostri que hi ha entitats basades amb una economia pensada des del territori i per al territori”. Maria Mestre insisteix que és l’ocasió de “visualitzar que existeixen oportunitats i que ja hi ha persones que hi treballen”.

“La nostra iniciativa es pot veure petita i insignificant”, reconeix, però assegura que la comarca té l’ocasió de reconduir el model industrial i turístic tradicionals per passar a basar-se en projectes de cooperació fomentats en l’economia social.

“Existeix una altra economia i, si aconseguim generar projectes conjunts, podrem generar ocupació”, garanteix Mestre.

Més enllà de l’ambició de llarg recorregut, la Xarxa d’Entitats per l’Economia Social i Solidària preveu començar amb un treball col·laboratiu basat en compartir recursos de gestió i comunicació. A partir d’aquí, volen crear activitats que donin visibilitat al seu projecte, com una fira conjunta, amb l’objectiu d’evolucionar a actes transversals. Per exemple, es proposen oferir propostes que fomentin el turisme lligat a la cultura, la gastronomia i el medi ambient des d’una òptica sostenible, o bé projectes educatius que també combinin aquestes vessants.

També et pot interessar

Comentaris