Vilafranca recompensarà qui recicli llaunes i ampolles de plàstic

Un moment de la demostració del nou sistema de reciclatge
Judit Benages
07/10/2020 - 12:38h

El municipi s’ha afegit al sistema Reciclos, que incorpora la tecnologia mòbil al mateix temps que premia als habitants de la vila

Els habitants de Vilafranca compromesos amb el reciclatge poden obtenir ja cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes una recompensa.

Això és possible gràcies a l’aposta de l’Ajuntament i la Mancomunitat Penedès-Garraf per augmentar els índexs de reciclatge d’aquest tipus de residus mitjançant Reciclos, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l’Estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.

D’aquesta manera, Vilafranca es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil i, al seu torn, premia els ciutadans que reciclen amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.

Els veïns podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en qualsevol dels 194 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se’ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses en fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l’entorn de Vilafranca del Penedès, com ara passejos en bicicleta, productes ecològics i de proximitat, per a l’hort,entre altres.

PUBLICITAT

A banda dels incentius individuals, les persones que reciclin també podran col·laborar en un projecte col·lectiu que beneficiï la ciutadania de Vilafranca. En aquesta primera fase, el projecte col·lectiu que es proposa és la col·locació d’un punt de reparació per a bicicletes, per ajudar a incrementar els desplaçaments amb aquest mitjà de transport

La presentació del sistema ha anat a càrrec de Xavier Balaguer, gerent d’Ecoembes a Catalunya, que ha explicat que el ciutadà que vulgui obtenir el que ha de fer primerament és baixar-se l’aplicació de Reciclos i, a partir d’aquí, cada vegada que tiri una llauna o ampolla de plàstic de beguda ha d’escanejar el codi de barres i, un cop les tiri al contenidor groc, aquest incorpora un codi QR que li donarà punts per un màxim de deu envasos per usuari i, a partir d’aquí, es generarà una acumulació de punts que el ciutadà podrà canviar per recompenses.

El regidor de projectes estratègics de Vilafranca de Penedès, Aureli Ruiz, ha destacat la importància del projecte ja que el municipi genera 21.000 tones de residus cada any, de les quals només es recicla el 40% i “cada família recicla uns 18 quilos d’envasos a l’any, una xifra que hauria d’estar molt per sobre ja que hi ha municipis similars del nostre entorn que reciclen el doble que nosaltres i això mostra que ens queda encara molt recorregut”.

Durant la presentació d’aquest sistema, la regidora de medi ambient,Lourdes Sánchez, s’ha recordat que “el millor residu és el que no es genera” i, per tant, han repetit que la iniciativa Reciclos dóna recompensa a un màxim de 10 envasos per usuari i, per tant , del que es tracta és de reciclar el que ja es genera, no de generar més envasos per obtenir més punts.

Jordi Bosch, vicepresident de l’àrea de residus de la Mancomunitat Penedès-Garraf, ha declarat que “cal fer créixer els índexs de reciclatge i pensem que la tecnologia ens ha d’ajudar a millorar en la recollida selectiva de residus. En el conjunt de la Mancomunitat recollim selectivament només el 42,73 % del total de residus que generem, amb el que tenim camí per recórrer”.

PUBLICITAT

Vilafranca no generalitzarà el porta a porta

Preguntat per si Vilafranca es planteja generalitzar el sistema de recollida porta a porta com sembla que faran altres municipis com ara el Vendrell o Vilanova, Aureli Ruiz ha estat taxatiu en la seva resposta: “el porta a porta és una iniciativa dels anys 90 que ja queda antiga i que no té cap sentit fer-lo a tota Vilafranca el 2020. Ara el que hem de fer és aprofitar les noves tecnologies, com el projecte Reciclos, i buscar altres sistemes de recollida més del segle XXI. Crec que quedar-nos al porta a porta és un error”.

El regidor ha explicat que per temes de contracte a Vilafranca no es pot implementar un canvi de sistema fins d’aquí a dos anys i que, per tant, “cal pensar-hi, però sempre basant-nos en les noves tecnologies, no en sistemes antics”.

També et pot interessar

Comentaris