La filosofia venç el virus

01/10/2020 - 18:33h

El festival del pensament del Penedès tanca una edició amb tot l’aforament permès complet i un ampli seguiment no presencial i es consolida com a referent de la filosofia

Superant tota mena d’obstacles, amb un programa actualitzat contra rellotge amb un ull a la inteŀligència artificial i l’altre al coronavirus (i cinc mesos després del previst), el VilaPensa 2020 finalment es va poder celebrar a Vilafranca del Penedès del 14 al 20 de setembre. Sota el lema “Som humans?”, el VilaPensa (el festival del pensament del Penedès) ha tancat la seva tercera edició amb una exceŀlent acollida entre el públic, que va gaudir d’un format alternatiu semipresencial marcat per la pandèmia de la Covid-19.

Un èxit rotund

En total es van celebrar onze actes repartits per la ciutat, amb l’auditori de Vinseum, Museu de les Cultures de Vi de Catalunya, com a escenari principal del festival. Set conferències, una exposició fotogràfica, una sessió de narracions, una entrega de premis literaris i un tast de vins van protagonitzar el programa d’enguany. Malgrat les estrictes normatives de distanciament físic, tots els actes van exhaurir les localitats, que s’havien de reservar prèviament en línia, i les mesures de seguretat es van complir escrupolosament a tots els espais sense cap incident.

El festival va comptar amb la presència de grans noms de la filosofia i el pensament contemporanis, tant catalans com internacionals, com el filòsof italià Franco Bifo Berardi, l’assagista audiovisual Ingrid Guardiola, l’investigador Ramón López de Màntaras, la periodista Marta Peirano i l’arqueòleg Eudald Carbonell, entre d’altres.

Els ponents van debatre sobre les possibilitats i els límits de la inteŀligència artificial des de diversos punts de vista, com la biologia, la tecnologia, l’humanisme i la sexualitat, sempre amb un to divulgatiu i pedagògic, proper al gran públic sense rebaixar la profunditat del discurs.

Paraŀlelament, els actes Més VilaPensa van permetre vincular la filosofia a altres disciplines com la gastronomia, la literatura i la fotografia en un to més distès i popular.

Un format innovador amb futur

L’omnipresència del coronavirus en l’actualitat no només va influir en la temàtica dels actes i en les intervencions de públic i ponents, sinó que també va empènyer el festival a reinventar-se per compensar la reducció de públic presencial i ampliar la difusió dels actes. Així, per primera vegada, les conferències del festival s’han pogut seguir en directe i a la carta per RTVVilafranca gràcies a un acord inèdit entre el VilaPensa i l’ens públic penedesenc. La coŀlaboració, que va incloure la participació com a moderadors i presentadors de diversos periodistes de la casa, va permetre reformular els actes cap al llenguatge televisiu, generant debats vibrants i amb un ritme més àgil i picat.

L’èxit de l’acord entre el VilaPensa i RTVVilafranca, i la bona rebuda per part de l’audiència, posen els fonaments d’una coŀlaboració que totes dues parts valoren estendre a les futures edicions del certamen.

VilaPensa 2021: el repte continua

La direcció del VilaPensa, l’Ajuntament de Vilafranca i la Universitat de Barcelona ja treballen en la propera edició del festival, prevista del 12 al 18 d’abril de 2021 i que, amb tota probabilitat, mantindrà el format dual (presencial i digital) d’aquesta tercera edició i les mesures corresponents d’aforament i distància limitats.

També et pot interessar

Comentaris