Pere Portabella i el projecte Sàpiens del Vi rebran els Premis Honorífics del Most 2020

Pere Portabella rebrà un reconeixement del Most Festival | Most Festival
01/10/2020 - 17:51h

El cinema del vi més innovador i internacional competirà a la secció Collita, que inclou 41 peces

El cineasta Pere Portabella serà homenatjat al Most 2020, que se celebrarà del 5 al 15 de novembre, amb un Premi Honorífic per una llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic. Com a productor, va desafiar la censura amb Los golfos, de Carlos Saura, o Viridiana, de Luis Buñuel. Als anys 60, el cineasta figuerenc va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona i durant la Transició va exercir la política, per tornar al cinema anys després amb obres com Pont de Varsòvia (1989), la seva participació al documental coral ¡Hay motivo! (2004) o El silenci abans de Bach (2007).

L’equip Sàpiens del Vi rebrà també un Premi Honorífic Most 2020 per ser un instrument de divulgació únic en la cultura del vi. El Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, projecte de Ferran Adrià i El Bulli Foundation, repartida en diversos volums que pretén reunir el coneixement necessari per a comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El contingut ha estat desenvolupat sota la direcció del sommelier Ferran Centelles i la col·laboració de Vila Viniteca, i hi ha intervingut un equip multidisciplinari format per investigadors científics, sommeliers, cuiners, filòsofs, historiadors i correctors estilístics.

Avançament de la secció Collita 2020

Les visions més actuals sobre la vitivinicultura es combinen amb l’esperit tradicional, mostrant un panorama ric i transversal que els amants del vi i del cinema podran descobrir del 5 al 15 de novembre a Vilafranca del Penedès.

Legado italiano (Brasil, 2019), de Márcia Monteiro, revisita els 140 anys d’immigració italiana a Serra Gaúcha, Brasil, i els llegats deixats al llarg de la seva història. Religió, música, gastronomia, el seu dialecte italià i el vi, entre d’altres temes, centren aquesta pel·lícula a partir de les històries entrellaçades de les famílies immigrants entrevistades.

A Wonderful Kingdom (Estats Units i Portugal, 2018) és un homenatge del director Carlos Carneiro a les famílies que porten generació rere generació recollint el raïm a la verema a les vinyes de la Vall del Douro, perquè ells són el reg sanguini que flueix per les roques de tota una regió. Narrada per la cantant i actriu portuguesa Simone de Oliveira i amb la prosa de l’icònic poeta Miguel Torga, aquest documental de l’observació és totalment hipnòtic, i desvetlla l’èpica de la bellesa i de l’austeritat que s’amaga tant a la naturalesa com a dins dels éssers humans.

L’Âge d’or (França, 2020) és un diari filmat, dirigit per Jean-Bapstiste Alazard, que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles. A en Titou li queda poc per fer els 40. Viu en un cobert sense aigua corrent ni electricitat, a mig camí de la terra i el cel. Juntament amb la Soledad, fan el seu propi vi, componen la seva música i viuen el seu amor seguint el ritme de les estacions.

Vignes dans le rouge (França, 2020), de Christophe Fauchère, segueix un grup d’homes i de dones en el seu dia a dia, per revelar-nos un sector totalment desconnectat de la realitat econòmica, social i climàtica actuals. Una decisió presa a curt termini després de la crisi de la fil·loxera fa 120 anys va portar a la indústria francesa del vi a la seva situació actual, una situació que s’ha acrescut encara més durant l’actual crisi climàtica. Podrà aquesta indústria alliberar-se de les seves tradicions i reconèixer la vulnerabilitat de les seves varietats? Podrà la crisi climàtica convertir-se en una oportunitat per mantenir França com una de les indústries capitals del vi al segle XXI?

From The Vine (Itàlia i Estats Units, 2019) barreja el realisme màgic i el neorrealisme italià per crear una comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los Soprano, Matrix, Memento) on els escenaris de la vinya italiana funcionen per reconnectar amb l’essència de la felicitat. En Marco viu bé sent el director d’una important empresa, però fa temps que dubta sobre el seu rumb vital i la seva moral. En un gir inesperat, decidirà marxar a Itàlia i, tot dedicant-se a la vella vinya del seu Nonno al petit poble d’Acerenza, descobrirà una nova forma de vida i reconnectarà amb la seva família i les seves arrels.

Envino Veritas: Galicia del terroir al natural (Espanya, 2020) és la tercera i darrera part de la trilogia de Pablo Alonso sobre el vi a Galícia que vam veure al Most 2019 i 2018. La pel·lícula narra l’emergència del moviment de vins biodinàmics i naturals a les regions històriques de Ribeiro i Valdeorras a través d’entrevistes amb productors i experts, i aprofundeix en els debats més candents sobre el vi i sobre l’ús de productes químics afegits tant a la vinya com als cellers.

Wine Masters: Penedès, Spain (Països Baixos, 2020) és l’episodi de la sèrie independent Wine Masters dedicat al Penedès. El canvi climàtic i la recuperació de varietats ancestrals són els temes més importants en aquesta peça que explica la història de la Família Torres. Amb la col·laboració dels Masters of Wine Tim Atkins i Christy Canterbury, ofereix una visió sobre el passat, el present i el futur de Torres, que aquest 2020 celebren el 150è aniversari de les bodegues.

Most, país de vins i cinema

La desena edició del Most Festival posarà en valor la producció de cinema i vins de Catalunya, per així fomentar el mercat de proximitat, de qualitat i amb garantia de seguretat.

Les activitats que prepara el Most per aquesta edició entraran a formar part de la Setmana del Vi Català que proposa l’INCAVI, un esdeveniment que busca donar resposta a la forta repercussió del COVID al sector amb el tancament de la restauració, la reducció del turisme i de l’exportació. Sumant-s’hi, el Most Festival aposta amb més força que mai per la promoció d’un producte que és de proximitat, sostenible, divers i de qualitat. D’aquesta manera, el Most Festival vol contribuir al salt qualitatiu i a reforçar el creixent pes específic del vi català en el consum de casa nostra.

També et pot interessar

Comentaris