L’Ajuntament de Vilafranca rebutja la inhabilitació de Quim Torra

30/09/2020 - 09:54h

En un ple extraordinari Junts per Vilafranca, ERC, CUP i VeC han votat a favor de la moció; el PSC no ha votat i Ciutadans no hi ha participat

L’Ajuntament de Vilafranca ha rebutjat la inhabilitació de Quim Torra aprovant una moció al respecte sense cap vot en contra. Ho ha fet aquest dimecres al matí en un ple extraordinari telemàtic convocat de forma urgent i en el qual no hi ha participat el grup de Ciutadans.

Durant el debat de la moció, des de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat ha qualificat la situació com a “molt greu”, ha apuntat que “cal garantir la inviolabilitat del president de Catalunya, sigui qui sigui” i, a més, ha afirmat que “és el poble català qui ha de treure o posar els seus presidents, no pas la justícia”.

Des de la CUP, Maria Ramon ha afirmat que la inhabilitació és un “clar atac a la llibertat d’expressió i a la sobirania catalana”, ha recordat la resta de represaliats per la justícia i l’Estat espanyols i ha apuntat que l’única solució, segons els cupaires, “és l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. A més, han fet una crida a la participació en les mobilitzacions.

El cap dels socialistes vilafranquins, Francisco Romero, ha titllat de la situació com a “trist desenllaç” però també ha lamentat que, “malgrat que es podia imaginar la inhabilitació, i després va retirar la pancarta, no sé si era la millor manera d’acabar amb els reptes que tenim com a societat”. Segons Romero, “cal ser conscients de les regles del joc i tenir en compte les conseqüències perquè les dreceres, sovint, no acaben funcionant”.

Des d’ERC, Mònica Hill ha criticat que la moció que es portava a debat no era la presentada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) sinó un text “descafeïnat, adaptat al PSC perquè, al final, aquest tampoc acabi votant”. Hill ha apuntat, doncs, que aprovarien la moció però que en cap cas era el text que ells haguessin presentat. Pel que fa a la situació, Hill ha considerat que la inhabilitació era “purament repressiva i desmesurada i, a més, mostra que a Espanya no existeix la separació de poders”.

Per part de Junts per Vilafranca ha intervingut el regidor de cultura, Ricard Rafecas, que ha titllat la inhabilitació de Torra com a “vergonya, il·legalitat, injustícia i pena”. Rafecas ha deixat palès que la Junta Electoral Central “no té competències jurídiques ni penals per fer el que ha fet” i ha apuntat que “està clar que a Espanya la justícia no és igual per tothom”. A més a més, també ha manifestat sentir “pena” perquè “estem donant la raó a l’Aznar, que deia que es trencaria abans Catalunya que Espanya”. Rafecas ha demanat que aquesta inhabilitació “serveixi per unir-nos i ja ens barallarem quan siguem un país normal, una nació amb Estat, però no abans”.

Finalment l’alcalde Pere Regull ha comentat que la moció no havia estat pas consensuada amb el PSC sinó que Francisco Romero l’havia llegit al mateix temps que els altres grups, però des del govern es considerava que calia aprovar un text sense cap vot en contra i si haguessin presentat la moció de l’AMI “un o fins i tot dos partits haurien votat en contra perquè tenia una línia política que anava més enllà de la inhabilitació de Torra”.

Finalment la moció ha comptat amb els vots a favor de Junts per Vilafranca, ERC, CUP i VeC ja que el PSC no ha votat i Ciutadans no ha assistit al ple.

També et pot interessar

Comentaris