“Perdre el respecte a la Covid-19 és un greu error”

Josep Lluís Ibáñez és gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf des del 2015
Judit Benages
26/09/2020 - 21:00h

Entrevistem el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès- Garraf, Josep Lluís Ibáñez, que lamenta l’actitud de part de la ciutadania

Josep Lluís Ibáñez és des del 2015 el gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf, un ens que es va fusionar de manera oficial ara fa poc més d’un any i mig. Amb Ibáñez hi hem parlat sovint des de l’inici de la pandèmia, però ara, amb la que tot apunta que és la segona onada de la Covid-19, ens reunim, després de molts mesos, de manera presencial al seu despatx per parlar sobre la situació actual i sobre com s’ha arribat fins aquí.

Què ha aportat de beneficiós la fusió en la gestió de la pandèmia?
La fusió es va fer per una integració assistencial, ja que això ens permetia mantenir els serveis tant als hospitals de l’Alt Penedès com als del Garraf i, a la vegada, ampliar per tenir més serveis i també ser més atractius per als professionals.

Des de l’inici de l’estiu, tots els casos de Covid (o els sospitosos) s’ingressen a l’Hospital Sant Camil, a Sant Pere de Ribes. Fins quan serà així?
Doncs tant temps com puguem mentre les xifres ens deixin. Hem cregut que era bo tenir un hospital Covid i un altre lliure d’aquest virus perquè tenim una doble responsabilitat: mantenir l’activitat normal anterior a la pandèmia i, a la vegada, atendre les persones amb Covid. I a aquests pacients els portem a Sant Pere de Ribes.

Fins aquest dimarts hi ha 18 persones ingressades. Quin seria el límit per haver d’ingressar-ne també a l’Alt Penedès?
Doncs ho anirem veient, però tenim molt de marge i ens interessa mantenir-ho així per seguretat del pacient i també del sistema.

Perquè han escollit els Camils?
Perquè és on hi ha UCIs. Ara mateix tenim la cinquena planta dels Camils per als Covid i també hi ha dos pacients a la UCI.

Ja estem en una segona onada?
Fa temps que s’està parlant d’aquesta segona onada i jo el que crec, i espero, és que si arriba no serà tan violenta com la primera. Ara mateix tenim un pla de contingència i, si cal obrir també l’hospital de Vilafranca per als Covid, ho farem. A canvi, per exemple, al juliol vam passar algun pacient de neurologia dels Camils a Vilafranca.

Amb 18 ingressats, com estan els hospitals?
La paraula seria –almenys fins al moment, i esperem que duri– tranquils. Tenim 16 ingressats a planta i 2 a l’UCI, la meitat de l’Alt Penedès i l’altra del Garraf, més o menys. No notem la pressió assistencial de fa uns mesos, està clar. Tenim 18 llits ocupats d’un total de 270, unes xifres molt lluny de les de l’inici de la pandèmia.

Al pic de la pandèmia quants en va ocupar?
En vam arribar a tenir uns 230 o 240. Teníem tots els Camils i el sociosanitari del Garraf ple, i també 70 dels 100 llits de Vilafranca.
Un dels temes recurrents va ser la falta de material. Ara en tenen?
Tenim material per a uns quants mesos. Al magatzem hi ha equips de protecció individual, respiradors, ecògrafs i llits nous. Ens agafa més preparats en tots els sentits.

Coneixen més coses sobre aquest virus?
Sí, i tant! Ara els malalts arriben als hospitals molt abans, ja que majoritàriament des d’atenció primària se’ls detecta abans i, per tant, l’estat en què arriben no és tan greu i es pot iniciar també abans el tractament, que cada cop també tenim més clar quin ha de ser. Així, hi ha un millor pronòstic. Ara bé, arribarem a tenir les UCIs plenes? Espero que no, però les xifres d’arreu no són bones i van pujant.

Les dades de positius creixen, però perquè hi ha més proves, oi?
Sí, això sí. Si haguéssim fet tantes proves en plena primera onada, les xifres d’ara s’haurien triplicat o més. Abans no hi havia proves i els resultats tardaven més. Ara atenció primària en fa moltíssimes, hi ha els cribratges –que detecten sobretot asimptomàtics– i nosaltres, als hospitals, també en fem moltes.

PUBLICITAT

Com ha afectat la pandèmia a les llistes d’espera?
Estem pràcticament en xifres d’ara fa un any. Ara bé, les xifres s’han de millorar. També li he de dir que estem fent el 50% de visites presencials i el 50% telefòniques. Amb tot això, el nostre repte és poder anar fent més visites presencials, sempre que puguem garantir la seguretat i que no se’ns omplin les sales d’espera. Pel que fa a les operacions estem també gairebé igual que l’any passat però hem de recuperar i, com que en som conscients, per això intentarem mantenir un hospital lliure de Covid. A més, al mateix moment, també hem de preparar-nos per si arriba una onada forta.

Com estan els professionals?
Cansats. Ara tenim sobre la taula una vaga dels MIR, i sembla que també en volen fer una des d’atenció primària… S’han de posar sobre la taula les inversions en sanitat. I una altra cosa que em preocupa són les quarantenes que hagin de fer els professionals que hagin de quedar-se a casa cuidant els fills, perquè aquests no poden anar a escola.

S’han notat les retallades que hi va haver fa un anys?
Sense ganes d’entrar en polèmiques, sí que s’han notat, és clar. Veníem d’una rebaixa de recursos, igual que ha passat amb l’educació.

Qui decideix les condicions laborals dels sanitaris?
La Generalitat, amb els convenis amb el sector. Els centres tenim un pressupost tancat anual que ens arriba del Govern català i l’hem de distribuir, però jo no puc decidir què cobren o no els meus professionals.

Què millorarien de la feina feta durant la primera onada de la pandèmia?
Doncs hem après molt de la coordinació assistencial entre centres i a treure profit del fet de ser un centre molt més gran, ni que sigui dividit en dos edificis en dues comarques. A això li vam començar a treure profit i crec que encara ho faríem més.

Faria alguna cosa diferent? O totes les decisions van ser bones?
Tot es pot millorar, però el que em va preocupar és que vam estar al límit de no poder deixar entrar els malalts. No vam arribar a coŀlapsar, que vol dir estar sense llits, però gairebé. Això és el que ara hem d’evitar, a banda que intentarem no deixar de fer l’altra activitat, la que no està relacionada amb la Covid. Hem de mantenir l’activitat no Covid al màxim possible.

Els hospitals estan buits, però l’atenció primària està coŀlapsada…
Estem buits perquè controlem molt qui entra i qui no. Fem visites telefòniques i no deixem entrar, tret de casos excepcionals, amb acompanyants. Però té raó: l’atenció primària està fent de mur de contenció perquè és qui està fent les PCR, qui treballa amb les residències, etc. Hi tenim molt bona coordinació.

Però la gent no hi pot contactar.
Sí, ho sé. Soc conscient de les queixes, però estem en una situació excepcional.

Sovint des del CAP diuen que, si no pots contactar amb ells i et trobes malament, vagis a l’hospital. Aquest procediment és adequat?
Doncs si cal venir a l’hospital, no hi ha problema. Potser les derivacions no estan sent com eren abans, però si el metge et diu que, si cal, vagis a urgències, has d’anar cap a l’hospital.

La gent ha superat la por a entrar a un hospital generada al principi de la pandèmia?
Els hospitals hem de tornar a estar accessibles, sobretot per les malalties greus, com ara ictus o atacs de cor, que molta gent ha passat a casa. Una cosa és tancar dos mesos i mig i l’altra un any. Això no ho podem permetre, i per això tenim un hospital Covid i l’altre lliure de Covid. Hem de trobar un equilibri. La gent ja pica a la porta de l’hospital i nosaltres hem d’obrir.

Com veu el paper de la societat?
Hem de tornar a canviar el xip, ja que sembla que se li hagi perdut el respecte al virus. Però encara es mor gent i, en certa manera, és una loteria perquè ja no és cosa només de gent gran. Costa perquè a tots ens agrada tenir vida social, però la gent ha d’entendre que s’ha d’anar molt amb compte i no és el millor moment per quedar amb amics ni amb família perquè la gent s’infecta precisament en aquestes reunions, no a l’hospital. No estem en la nova normalitat i jo crec que si la gent no hi posa seny, hi haurà més restriccions. Tinc la sensació que aquest Nadal serà ben diferent i no ens podrem reunir amb molta gent. El virus no ha desaparegut.

PUBLICITAT

Però sembla menys violent, oi?
El tema, com li deia, és que s’estan fent moltes proves. S’estan detectant casos asimptomàtics i d’altres que es detecten ben al principi. Aquesta setmana a l’Alt Penedès han baixat els positius i també tenim pocs ingressats, però això no vol dir que la gent pugui relaxar-se, que és el que s’està fent. Si la gent no fa la quarantena, per exemple, cada cop hi haurà més restriccions. Cal recuperar l’esperit de responsabilitat i solidaritat que teníem a l’abril.

Aviat començarà la campanya de vacunació de la grip. Recomana que la gent es vacuni?
Sí. Els sanitaris, per exemple, s’han de vacunar tots, i la resta de societat han de fer el que se’ls digui des de l’atenció primària. Pensi que la vacuna de la grip fa que no l’agafis, però a més s’està veient que en certa manera també pot interferir a la infecció de la Covid-19. Finalment, m’agradaria demanar dues coses a la gent que vingui a l’hospital: que portin mascareta quirúrgica, no reutilitzable, i que si han d’anular la visita, sobretot avisin, perquè aixi reprogramem altres pacients.

També et pot interessar

Comentaris