La urbanització del carrer Comerç de Vilafranca començarà al gener

Judit Benages
24/09/2020 - 21:00h

El govern està estudiant les al·legacionsi vol portar el projecte a aprovació definitiva a l’octubre per iniciar les obres en quatre mesos

El carrer Comerç de Vilafranca començarà a canviar de cara a partir del mes de gener. Les obres d’urbanització havien de començar abans que s’acabés l’any, però la pandèmia va aturar alguns projectes i ha obligat a modificar el calendari.

Segons explica el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, ara l’Ajuntament està estudiant les aŀlegacions que s’han presentat, i la seva intenció és aprovar la urbanització de manera definitiva durant el mes d’octubre per iniciar els treballs al mes de gener.

Des de l’Associació de Veïns del barri del Molí d’en Rovira reconeixen que han presentat algunes aŀlegacions, ja que consideren que hi ha alguns aspectes del projecte que poden millorar, però volen deixar clar que consideren que les obres s’han de prendre com una “oportunitat” de millora al barri. El president de l’entitat, Jordi Junyent, explica que seguiran de ben a prop els treballs, que han de servir “per potenciar la convivència entre els seus usos residencials i l’activitat econòmica al barri”. Per Junyent seria important que el pla que afecta el barri permetés la instal·lació de botigues i centres comercials, i que també es potenciessin els usos residencials.

En aquest sentit, des de l’associació de veïns celebren que hi hagi un institut al barri, tot i que han lamenta que les classes no hagin començat al centre sinó a l’Escola Pau Boada.

Aŀlegacions d’ERC
Des d’ERC s’ha anunciat aquesta setmana que han presentat un seguit d’aŀlegacions “basades en la legalitat urbanística i en alguns aspectes de caràcter tècnic i ambiental”. Pels republicans, el projecte d’obres que es pretén tirar endavant al carrer Comerç “és nul de ple dret”.
Segons afirmen des d’ERC, el govern “fa jugar en dos camps oposats el carrer Comerç, en funció de l’interès”.

PUBLICITAT

Per justificar aquest raonament expliquen que “s’ha inclòs dins un sector de millora urbana en el qual, per raó de la superfície del carrer, atribueix als propietaris de l’àmbit un aprofitament urbanístic de 12.090 m2 de sostre edificable. Forma part, doncs, d’una actuació urbanística superior que necessita d’uns requisits urbanístics previs per a ser urbanitzat. Però en canvi, el govern el pretén urbanitzar com si fos un carrer extern, un carrer ordinari de la vila, no supeditat a cap pla urbanístic”.

El partit afirma que també hi han vist altres incompliments de la llei que fan referència al POUM i que, per tot plegat, estan convençuts que “és iŀlegal urbanitzar el carrer Comerç, almenys fins que no s’aprovin els quatre plans de millora urbana”. “No podem jugar ni amb l’urbanisme ni amb les inversions”, han dit.

Pel que fa a les aŀlegacions tècniques i ambientals per millorar el projecte d’urbanització, des d’ERC es destaquen les propostes per tal de preveure connexions transversals que permetin cosir i integrar els teixits urbans de banda i banda de la via; les alternatives de diferent iŀluminació i arbrat amb la finalitat d’afavorir la presència dels cellers i les naus amb valor patrimonial; la previsió del tractament circulatori en vies que rebran l’impacte de la pacificació del carrer del Comerç, com ara el carrer de Sarriera, etc.

Els republicans també apunten que s’observa una contradicció entre el projecte d’urbanització del carrer Comerç i altres documents estratègics en fase d’elaboració i, per tot plegat, ERC considera que cal aturar el projecte d’urbanització del carrer fins al moment en què legalment procedeixi, i que siguin introduïdes les millores tècniques proposades, així com les d’integració dins la ciutat.

PUBLICITAT

Els vianants, la prioritat

n termes generals, la urbanització del carrer Comerç consistirà a ampliar les voreres, crear una plataforma única i dibuixar un carril bici que connectarà amb el que transcorre per sobre la cobertura de la llosa. A més, també es plantaran arbres a banda i banda del carrer per pacificar el trànsit rodat d’aquest carrer i donar prioritat als vianants, sempre mantenint la idiosincràsia del barri i el seu caràcter vitivinícola, marcat sobretot per la façana que suposa el carrer Comerç.

També et pot interessar

Comentaris