Vilafranca obre la porta a la instal·lació de més terrasses

Judit Benages
24/09/2020 - 11:36h

El ple aprova la modificació de l’ordenança del paisatge urbà, que contempla la possibilitat de muntar terrasses a tot arreu

El ple de Vilafranca va aprovar de manera definitiva –amb tots els vots a favor menys el de Vilafranca en Comú– la modificació de l’ordenança del paisatge urbà, aprovada fa cinc anys i que ara s’ha revisat.
Segons explicava el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, l’objectiu és solucionar algunes deficiències detectades en el mateix text, com ara la limitació de l’ampliació de les terrasses només en determinades zones: les rambles de Sant Francesc, Nostra Senyora, de la Girada i de la Generalitat i el carrer Torrelles de Foix.

Aquesta restricció feia que hi hagués diferències amb altres zones de la vila, cosa que havia comportat algunes queixes de propietaris d’establiments situats a la zona de davant dels Mossos d’Esquadra o de l’avinguda Catalunya i que, segons reconeix Romero, havia suposat també la intervenció del síndic de greuges. Ara, doncs (i sempre que es compleixin els requisits), amb la nova normativa aquestes diferències ja no hi seran.

La modificació de l’ordenança també regula la disposició del mobiliari urbà, com ara les pèrgoles, per tal que segueixin uns criteris d’uniformitat. A més, la nova normativa prohibirà l’ús d’altaveus a les terrasses (excepte en casos de permisos especials), així com l’ús d’estufes de combustió de gas.

Segons va apuntar Romero, la modificació ha comptat amb aŀlegacions de Vilafranca en Comú i el PP, de les quals hi ha hagut una acceptació parcial. En aquest sentit, l’exregidor del PP a Vilafranca, Miquel Tarrada, fent ús del reglament, va intervenir per explicar les aŀlegacions que havien presentat, com ara que es permetés publicitat a les terrasses.

El regidor de Ciutadans, Eladio García, va anunciar que hi votaria a favor, però que el govern havia de vetllar perquè la normativa es complís.

Per la seva banda, el regidor de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, va apuntar que havia presentat 18 aŀlegacions, de les quals se n’havien acceptat 5. Arnabat va comentar que en les aŀlegacions demanaven més homogeneïtzació de la imatge del mobiliari a les terrasses i va lamentar que en l’ordenança el fet de mantenir la distància es digui que s’ha de fer “de manera prioritària”, i també va manifestar la percepció que s’estava privatitzant l’espai públic, a banda de comentar que creia que no s’estava fent la modificació en el moment oportú, ja que hi havia la pressió dels restauradors per poder obrir més terrasses.

Pel que fa a la CUP, el regidor Noel Viñas va anunciar-hi el seu fot a favor, sobretot per la supressió d’estufes de combustió o perquè les pèrgoles aniran a càrrec dels propietaris dels negocis. Malgrat tot, els cupaires també van voler donar un cop d’atenció a la privatització de l’espai públic.

En el mateix sentit es va manifestar Gemma Urgell, d’ERC, que va apuntar que és positiu que s’agilitzin les llicències, però que cal vetllar per un espai públic “de qualitat”.

PUBLICITAT

D’altra banda, el ple va aprovar dues modificacions de pressupost, una de les quals destinada a fer front a despeses causades pel tancament del Complex Aquàtic durant la pandèmia.

Segons el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, el sobrecost serà d’uns 160.000 euros. Ruiz va reconèixer que és una qüestió que els preocupa perquè hi ha moltes despeses addicionals amb què no comptaven, i això afectarà el pressupost de l’any vinent.

Igualment, es va tirar endavant la desestimació la licitació del servei de transport urbà, que s’havia iniciat en el ple anterior, per tal de modificar el redactat del plec. Segons Ruiz, dins el plec de clàusules hi havia “incongruències”. A més, els serveis judicials els han recomanat aturar la licitació “per evitar indemnitzacions”.

Per altra banda, també va tirar endavant la participació de l’Ajuntament de Vilafranca en els acords fundacionals de l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (AMEP).

Debat de mocions
El de dimarts va ser un ple llarg –de més de cinc hores– en què es van discutir també diverses mocions. Una d’aquestes –aprovada per unanimitat– era d’ERC i demanava exigir al govern espanyol el pagament immediat de les prestacions a tots els treballadors afectats per un ERTO.

Seguidament es va debatre una moció de la CUP que lamentava que el nou institut hagués començat les classes a l’Escola Pau Boada. El text no va prosperar, ja que va comptar amb els vots en contra del PSC, ERC i Junts per Vilafranca. Des del govern es va assegurar que tampoc els agradava la decisió del Departament d’Educació i que hi havien donat alternatives, però que era una decisió de la Generalitat. A més, la regidora d’Educació, Txell Montserrat, va lamentar que la CUP digués que s’estava posant en risc els infants i famílies del Pau Boada quan això no era cert.

Després d’aquesta moció, també es va rebutjar una altra de la CUP que demanava impulsar un model públic i de qualitat a les residències i en l’atenció a la gent gran. La moció va ser rebutjada pels vots en contra de Ciutadans, PSC, ERC i JxV. El regidor de la Gent Gran, Ramon Zaballa, va assegurar que estaven d’acord amb “l’esperit de la moció” però que creien que es basava “molt en la gestió i poc en l’atenció”.

Un altre punt tractat va ser una moció d’ERC sobre la posada en marxa de la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. En aquest cas no es va aprovar. Van votar-hi en contra Cs, PSC i JxV, i va rebre els vots favorables d’ERC, CUP i VeC. El govern creia que el text “era partidista” i va afirmar que a ells els preocupava “tant o més” el dret a un habitatge digne. Finalment, va tirar endavant una moció de VeC que demanava la modificació dels criteris d’aplicació de la regla de la despesa als ajuntaments. Tots els grups hi van votar a favor excepte ERC.

PUBLICITAT

Moció en contra de l’ocupació il·legal d’habitatges

El text va ser aprovat amb el vot a favor del govern i Ciutadans i el vot en contra d’ERC, CUP i VeC, ja que aquests últims creien que criminalitzava tots els tipus d’ocupacions i volia donar una sensació d’inseguretat. Finalment, no va tirar endavant una moció de VeC per garantir un curs escolar presencial, segur i equitatiu.

Moció de suport al teixit productiu del Penedès

PSC, JxV, VeC, ERC i CUP van presentar una moció al ple en defensa del manteniment de l’activitat i dels llocs de treball de Robert Bosch, Saint Gobain i empreses amenaçades pels tancaments totals o parcials i que formen part del teixit productiu del Penedès.

El regidor de Ciutadans, Eladio García, va anunciar l’abstenció, plantejant l’interrogant de si les polítiques que s’han seguit fins ara a Catalunya han portat les empreses a prendre la decisió de marxar. L’alcalde Pere Regull va explicar totes les accions dutes a terme per revertir la situació. La moció es va aprovar amb el vot de tots (excepte Cs, que es va abstenir).

També et pot interessar

Comentaris