Queixes per una plaga de coloms al barri del Poble Nou de Vilafranca

Al Parc del Tívoli s’hi acumulen molts coloms, alguns d’ells morts, uns animals que fan les seves necessitats arreu
Judit Benages
18/09/2020 - 09:00h

Els excrements s’acumulen als carrers, balcons i terrasses i el govern diu que la colònia “està controlada” però repartirà més pinso anticonceptiu

Els veïns de la zona del parc del Tívoli de Vilafranca estan tips d’haver de conviure amb piles i piles d’excrements de colom –i fins i tot amb alguns cadàvers d’aquests ocells–. N’hi ha per tot arreu, però les vies més afectades són, principalment, els carrers Soledat, Bisbe Morgades, Parlament, Germanor i patis interiors i terrasses privades dels blocs situats en aquests carrers.

Una de les veïnes, Martina Navarro, va donar a conèixer aquesta problemàtica via Twitter perquè, segons afirma, no ha tret l’aigua clara de possibles solucions parlant amb l’Ajuntament ni amb l’empresa encarregada de subministrar als coloms el pinso anticonceptiu que han de menjar.

Balcons i terrasses estan plenes d’excrements

Segons Navarro, des de fa temps conviuen amb aquest problema, però és d’ençà del mes de març o abril que la població de coloms en aquest barri s’ha multiplicat de tal manera que molts veïns tenen inhabilitades les terrasses i balcons per la gran acumulació d’excrements en poques hores.
“Traiem cada dia pales i pales de restes, i als patis ens cauen coloms morts. Està totalment descontrolat”, diu Navarro, al mateix temps que apunta que, a banda de les molèsties estètiques que provoca la situació, tenen por del risc que suposa tenir piles i piles d’excrements i coloms morts cada dia tant a prop d’ells, ja que poden transmetre fongs, bacteris i paràsits.

Segons Navarro, quan es va posar en contacte amb l’Ajuntament, aquest li va contestar que el problema era el disseny dels edificis: “Segons ens diuen, tenen una mena de forat propici que s’hi fiquin els coloms, però es posen a tot arreu, i si no hi hagués centenars de coloms això no passaria, perquè fins i tot es posen en façanes on hi ha punxes”.

Els carrers, plens d’excrements de coloms

Segons aquesta veïna, ara aquest problema és més greu al Poble Nou, però assegura que, arran de la seva piulada a Twitter, molts veïns d’altres zones de Vilafranca també s’han queixat d’una sobrepoblació de coloms. Navarro reconeix que deu ser un problema complicat de solucionar, però que és clar que “o bé el pinso anticonceptiu no funciona o se n’hi ha de posar més”. “Som conscients que no es poden matar, però no podem seguir així perquè no es pot ni caminar pel carrer i l’Ajuntament ha de fer alguna cosa”, diu.
De fet, un grup nombrós de veïns ha presentat una instància al consistori demanant solucions urgents.

PUBLICITAT

Un altre veí, Ramon Delgado, que viu al carrer Parlament, apunta que el 2018 hi havia una senyora que alimentava els coloms, i això va fer que n’hi anessin molts. Després d’una aturada, ara fa mesos que tornen a tenir-ne desenes i desenes pels carrers, i fins i tot entren a les cases.
A més, segons explica Delgado, aquests animals provoquen danys a les canals perquè s’hi col·loquen a sobre, hi dipositen els excrements, que porten llavors, i aleshores creixen plantes sobre les canals, cosa que fa que s’hagin de canviar.

Alguns veïns troben, sovint, coloms morts a les seves terrasses o patis

El govern assegura que la colònia està “controlada”
Per la seva banda, la regidora de Salut, Anna Doblas, conscient del problema, ha explicat al 3d8 que des d’aquesta setmana s’està donant més pinso anticonceptiu als coloms per tal que arribi a més població i, així, no es puguin reproduir. Un dels dispensadors, que propulsa el pinso com si fos un tret, és al Casal d’Avis del Tívoli, i el que s’ha decidit és incrementar la freqüència d’aquest tret.

Doblas afirma que un dels motius pels quals ara hi ha més coloms al Poble Nou és que en un dels edificis buits de l’avinguda de Tarragona hi havia una colònia d’aquests ocells i ara, en fer-hi obres, s’ha començat a dispersar cap a la zona del Tívoli coincidint amb l’estat d’alarma.
La regidora afirma que l’Ajuntament està molt a sobre del problema i que treballa de la mà de l’empresa del control de plagues, però que el que no facilita la feina és que hi hagi gent que decideixi alimentar els coloms de manera independent.

Doblas demana conscienciació a tothom per tal que ningú doni menjar als coloms i, si ho volen fer, que es posin en contacte amb el consistori perquè sigui pinso anticonceptiu, ja que el que fa és “alimentar-los bé, però evitar que es reprodueixin”.

PUBLICITAT

A més, Doblas apunta que una altra causa de l’increment dels coloms al Tívoli és que les escoles han estat sis mesos tancades, i abans molts d’aquests animals es repartien pels centres perquè sovint podien menjar molles de pa que els queien a la canalla, però ara fa molt temps que no ho poden fer.

Un dels treballadors de l’empresa de plagues posant més pinso anticonceptiu

Doblas vol deixar clar que no es poden sacrificar els coloms, sinó que el que s’ha de tenir és una població “controlada”.

Des de Salut s’explica que el sistema del pinso anticonceptiu provoca una davallada continuada i estable de la població, i s’ha comprovat que a partir del quart any la població de coloms es redueix fins al 80% respecte de la inicial.

El mes de juny de l’any 2016 l’Ajuntament de Vilafranca es va afegir a les ciutats que duen a terme un control ètic dels coloms urbans i, any rere any, fan tot un seguit d’intervencions per controlar les colònies.

Els coloms envaeixen també les antenes dels terrats

També et pot interessar

Comentaris