Vilafranca comença el curs escolar amb grups nous al Cristòfor Mestre i l’IES Alt Penedès

Un moment de l’entrada dels infants a l’escola Estalella i Graells
15/09/2020 - 17:33h

El nou institut també és una novetat destacada però, de moment, aquest ha començat les seves classes a l’escola Pau Boada i no al nou centre

Un nou curs escolar s’ha iniciat a Vilafranca en què, segons l’Ajuntament, la normalitat ha estat la tònica dominant, si bé condicionada per la situació de pandèmia que estem vivint, que fa que fa que s’hagi d’encarar amb incerteses.

Els centres que ofereixen el segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria han iniciat com estava previst, després d’un estiu intens on els equips directius han estat elaborant els diferents plans d’obertura que es van haver de reajustar aquest mes de setembre, amb les darreres novetats.

Els diversos centres escolars de Vilafranca han pogut obrir amb un total de 6.878 alumnes, 94 menys que el curs passat. D’aquest total, 1.256 són d’educació infantil de segon cicle, 2.908 de primària i 2.714 d’educació secundària obligatòria. En general, i tal com indica l’evolució general de la població al nostre país, disminueix la població d’educació infantil i la de primària i augmenta la de secundària obligatòria. Per centres, 4.495 alumnes estan escolaritzats en centres de titularitat pública i 2.383 ho estan en centres concertats.

Com a novetat d’aquest proper curs escolar cal destacar la posada en marxa de l’Institut Vilafranca 2, que de manera provisional i a l’espera que es traslladi a la ubicació definitiva al barri del Molí d’en Rovira, estarà situat durant un trimestre a l’escola Pau Boada; es tracta d’un centre de dues línies que, de moment, només compta amb dos grups de 1r d’ESO. Una altra novetat és l’obertura d’un nou grup de 6è de primària a l’escola Cristòfor Mestre i que, per tant, farà que aquest centre tingui tres grups per a aquest nivell.

Respecte al curs passat, el nombre de grups de P3 es manté estable amb un total de 19. En el cas de 1r d’ESO sí que es produeix un increment considerable amb tres nous grups (2 de l’Institut Vilafranca 2 i un tercer ubicat a l’Institut Alt Penedès, que passa a tenir 5 grups per a aquest nivell). En el conjunt de Vilafranca hi ha un total de 24 grups de 1r d’ESO que atendran un total de 692 alumnes (per primera vegada en el conjunt de centres públics s’han superat les 500 assignacions en període ordinari).

Un 95% de les preinscripcions de P3 fetes en període ordinari han pogut accedir al centre que demanaven en primer opció. Pel que fa a 1r d’ESO, el 90,5% han pogut accedir al centre que demanaven en primera opció, mentre que un 97,5% ho han fet en alguna de les opcions sol·licitades. Cal destacar que Vilafranca és un dels municipis de Catalunya que ha tingut uns percentatges de preinscripció més elevats en els nivells de P3 i 1r d’ESO, en bona part gràcies a l’acompanyament fet des de l’OME (Oficina Municipal d’Escolarització) trucant per telèfon a un total de 900 famílies per assessorar-les i orientar-les durant el procés de sol·licitud de plaça.

Trobada amb les direccions dels centres

A Vilafranca tots els centres educatius han treballat aquest estiu per adaptar les seves programacions i elaborar els seus plans d’obertura que han estat validats per la inspecció educativa.

Ja fa setmanes que, a partir de les demandes plantejades en els plans d’obertura, l’Ajuntament assegura que ha estat treballant de manera coordinada amb la inspecció educativa per oferir tots aquells espais municipals que siguin necessaris per dur a terme l’activitat lectiva amb les millors condicions possibles, garantint tots els aspectes de seguretat i higiene que fixen les normatives.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, acompanyada per la inspectora Mercè Montané, s’ha reunit recentment amb totes les direccions dels diferents centres educatius per tal de conèixer de primera mà com ho estan vivint i poder saber les inquietuds i aspectes de millora. Cal dir que hi ha hagut un intens treball coordinat entre els centres educatius, la inspecció i l’Ajuntament i on totes les parts han treballat intensament per tal de poder iniciar el curs amb presencialitat, amb les màximes garanties i amb la confiança de les famílies. La regidora va agrair l’esforç que han fet tots els centres per adaptar-se a la situació excepcional, els va desitjar un bon inici de curs, i els va encoratjar a treballar per garantir la presencialitat i la qualitat educativa.

Entrades i sortides segures

El Servei d’Educació ha treballat intensament amb la Policia Local i les direccions dels centres per reforçar la seguretat en les entrades i sortides dels infants amb l’objectiu d’evitar aglomeracions.

En aquest sentit, i atenent els horaris d’entrada i sortida esglaonats dels centres, s’ha allargat la vigilància per tal seguir l’evolució i valorar possibles accions. Així mateix, es fa una crida a la coresponsabilitat de les famílies per poder garantir unes entrades i sortides segures ja que s’han produït algunes aglomeracions en determinats centres.

Tasques de manteniment als centres educatius

Durant l’estiu han culminat tot un seguit de tasques de manteniment i millora que s’han dut a terme en diverses escoles i llars d’infants al llarg de tot el curs escolar i que han anat a càrrec del pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca. Les millores que s’han dut a terme han estat gairebé totes centrades en la pintura dels de diversos edificis educatius, concretament les escoles Baltà Elias, Mas i Perera i Estalella i Graells i les quatre llars municipals d’infants. La priorització d’aquests centres s’ha fet en base a un estudi de necessitats de pintura elaborat pels serveis tècnics de l’Ajuntament en col·laboració amb les direccions dels centres educatius.

Enguany, com a conseqüència de l’afectació de la pandèmia pel COVID-19, l’Ajuntament també ha intensificat les tasques de neteja i desinfecció dels centres educatius de titularitat municipal, així com de les escoles públiques d’educació infantil i primària, en les quals té delegades les competències en matèria de vigilància, neteja i manteniment.

També et pot interessar

Comentaris