Castellet amplia el seu encant patrimonial amb una nova instal·lació

La instal·lació de Luis Zafrilla està acabada però ara falta condicionar el seu entorn | 3d8
Xavi Gonzàlez
27/08/2020 - 16:02h

L’obra de l’artista Luis Zafrilla està inclòs dins el projecte “Castellet Encantat” i ja es pot visitar al costat de l’església de Sant Pere de Castellet

El poble de Castellet continua ampliant la seva oferta turística i el seu encant a través del patrimoni i gràcies al projecte “Castellet Encantat” que l’Ajuntament de Castellet i la Gornal va encarregar a l’artista local Luis Zafrilla l’any 2018 i que està previst que es realitzi en diferents fases.

L’última d’aquestes ha estat la instal·lació que aquests dies s’ha coŀlocat a tocar de l’església de Sant Pere de Castellet i que, tot i que encara no ha estat inaugurada oficialment, ja es pot veure. Titulada El cicle de la vinya, l’autor de l’obra ha volgut representar 12 imatges que corresponen als 12 mesos de l’any per explicar les diferents tasques que es realitzen a la vinya durant les estacions de l’any. Zafrilla s’ha inspirat en la tradició de la rajola catalana i el material que ha utilitzat ha estat l’acer Corten, un tipus d’acer realitzat amb una composició química que fa que la seva oxidació tingui unes característiques particulars que protegeixen la peça en qüestió enfront de la corrosió atmosfèrica sense perdre pràcticament les seves característiques mecàniques. Pel que fa a les imatges aquestes han estat fetes amb vitralls de policarbonat simulant el vidre però mantenint la transparència.

PUBLICITAT

Condicionar l’espai

L’indret que ocupa la instal·lació és en un terreny ara municipal que en els pròxims mesos s’haurà de condicionar. De fet, tal com explica l’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, “la intenció passa per acabar tota la intervenció abans de final d’any”. La idea que ha d’acompanyar la instal·lació està pensada per construir una rampa que porti el visitant fins a l’entrada principal on comença el cicle de la vinya de tal manera que de l’interior estant es puguin veure les dotze imatges.

Una imatge de la figura d’una Penèlope | 3d8

En paraŀlel a aquesta instal·lació també s’ha coŀlocat al poble la figura d’una Penèlope (que representa que està esperant Ulisses) que ve a simbolitzar el paper de la dona a la cultura mediterrània destacant la importància de la dona en la societat actual, excessivament masculina. Aquest serà un reclam més del poble que s’afegeix a les ja inaugurades l’any 2018 amb la rehabilitació del forn de Castellet o la recreació a l’entrada del poble de l’antiga pedrera que hi havia. Aquestes van ser les primeres fases i les properes de moment, tal com l’alcalde ha explicat al 3d8, s’han aturat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Les següents fases que contempla el projecte són “El laberint de la història”, amb personatges i esdeveniments històrics transcendents, i una darrera titulada “La naturalesa”.

PUBLICITAT

Val a dir que des de l’Ajuntament també s’han realitzat diferents tasques de condicionament als accessos des del castell fins a l’església a través de camins accessibles trencant les barreres arquitectòniques. Unes obres que es van acabar l’any passat i ara s’està enjardinant tota la zona amb l’objectiu que Castellet sigui un reclam turístic de primer ordre i que en un futur també pugui ser inclòs en els miradors del Penedès.

També et pot interessar

Comentaris