La Girada, “punt calent” d’incivisme a Vilafranca

Control policial a la rotonda entre la Ronda de Mar i la rambla de la Girada de Vilafranca
Judit Benages
21/08/2020 - 06:00h

Els veïns denuncien baralles i curses de cotxes i motocicletes que provoquen sorolls fins a altes hores de la matinada

Vilafranca té un focus d’incivisme ara mateix al barri de la Girada, una zona on els veïns cada estiu es queixen del soroll que prové de les terrasses fins entrada la matinada.

Malgrat tot, sembla que enguany el problema s’ha intensificat i, segons explica el president de l’associació de veïns del barri, Francisco Medina, el dia 27 de juliol es van reunir amb l’alcalde, Pere Regull, el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Montfort, i el cap de la Policia Local, Albert Romero, per parlar d’un nou problema amb què estan vivint: l’excés de velocitat d’alguns cotxes i motos que passen per la rambla especialment a la part final, on s’uneix amb la ronda de Mar.

Segons Francisco Medina, sembla que s’hi facin curses de cotxes, cosa que comporta molta preocupació: “Sempre hi passeja molta gent, amb canalla; algun dia passarà una desgràcia, perquè sembla un circuit de carreres”.

Pel president de l’associació de veïns, una bona solució seria instaŀlar bandes rugoses per obligar els vehicles a reduir la velocitat, així com incrementar el nombre de passos de vianants. A més, Medina reconeix que la rambla de la Girada “fa una mena d’eco que provoca que el soroll se senti multiplicat per deu, i és insuportable”.

La Girada sempre ha tingut problemes amb les terrasses

Així, a banda de la velocitat dels vehicles i dels sorolls a les terrasses, a la Girada també tenen aquest estiu un problema afegit: l’incivisme que es genera a la zona dels jutjats, on els caps de setmana s’apleguen grups de joves que fan botellón fins a altes hores de la matinada i on fins i tot s’han produït baralles, amb llançament de cadires de bars propers incloses.

Medina considera que aquesta zona és ara mateix “conflictiva” i comprèn que no pot haver-hi un cotxe de la policia constantment al barri, però demana solucions.

PUBLICITAT

Pel que fa al soroll que ve de les terrasses, l’associació va demanar al consistori que els obligués a tancar més d’hora, cosa que des del govern no es veu clara perquè s’hauria de canviar l’ordenança.

El problema, diu el president de l’entitat, és que sovint els bars i restaurants no compleixen l’horari, i els clients s’hi queden fins més enllà del que està permès, cosa que provoca que molts veïns no puguin dormir fins entrada la matinada.

Per totes aquestes situacions, des de l’associació de veïns tenen clar que la solució idònia seria instal·lar càmeres de vigilància al llarg de tota la rambla, ja que amb les multes s’amortitzarien ràpidament.

Gairebé 90 multes
Per part de l’Ajuntament de Vilafranca, el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Montfort, reconeix que el barri de la Girada és ara mateix un “punt calent” d’incivisme a Vilafranca i que, juntament amb el centre, és una de les zones on la policia local és més present. Pel que fa al control d’horari de terrasses, Montfort apunta que ara, amb la restricció de la Generalitat que obliga a tancar a la una de la matinada, la situació canviarà.

Per demostrar que la Policia Local està pendent del barri, Montfort va voler fer públiques les següents dades: des del mes de maig fins ara s’han posat a la Girada 54 denúncies per no portar mascareta (un 23% del total a Vilafranca) i s’han interposat també 4 denúncies per botellón (el 25% del total), així com una multa per portar un gos perillós sense morrió, una altra per no recollir els excrements del gos del carrer, cinc denúncies per faltar el respecte a agents de l’autoritat i una altra per baralles.

A més, s’han interposat 4 denúncies per sorolls que molestaven els veïns (després dels consegüents avisos) i s’han fet diferents controls als establiments per incompliment dels horaris que han acabat amb una denúncia.

A més, s’han registrat set multes per delictes contra la seguretat viària, s’ha denunciat una moto per soroll excessiu i també s’han multat cinc persones per tinença d’armes o drogues.

PUBLICITAT

“Aquestes xifres demostren que estem tot el que podem al barri”, diu Montfort, tot i que també reconeix que ara mateix no hi ha els efectius de la Policia Local que hi hauria d’haver perquè alguns estan de vacances i altres estan en quarantena per Covid-19.

Així i tot, molt sovint organitzen controls de velocitat al final de la rambla de la Girada amb la ronda de Mar, un dels punts on els vehicles circulen més ràpid.

Pel que fa a les càmeres de seguretat, Montfort assegura que no són tan fàcils de posar com la gent es pensa, ja que es necessita un permís especial de la Generalitat. Malgrat tot, el que sí que tenen previst establir a partir del mes de setembre són “patrulles de paisà, que resulten ser molt efectives”, explica.

També et pot interessar

Comentaris