El Memorial Democràtic recordarà 9 vilafranquins deportats a camps nazis

Una imatge de les llambordes de la Memòria que col·loca el Memorial Democràtic.
ACN
19/08/2020 - 18:15h

La col·locació de llambordes ‘stolpersteine’ per homenatjar les víctimes del nazisme es farà durant la proper tardor

El Memorial Democràtic col·locarà la tardor a diversos punts de Catalunya un centenar de llambordes ‘stolpersteine’ en record dels deportats als camps nazis, 9 de les quals s’ubicaran a Vilafranca del Penedès.

PUBLICITAT

Des de l’any 2017, han estat col·locades 184 d’aquestes llambordes en 29 municipis de Catalunya que ho han sol·licitat.

Les ‘stolpersteine’ són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement.

Aquesta propera tardor se n’instal·laran 9 a Vilafranca del Penedès, 17 a Vilanova i la Geltrú, 15 a Mataró, 14 a Súria, 11 a Rubí i Figueres, 7 a Esparreguera, 6 a Sant Cugat del Vallès, 4 a Ripollet, 3 a Montornès i Cardona, i una a Santa Perpètua de Mogoda.

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera ‘stolperstein’ l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina.

Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment quadrats, d’aproximadament 10 centímetres de costat, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l’objectiu de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

També són un recurs pedagòtic per treballar la memòria de la deportació als centres educatius.

PUBLICITAT

Actualment a Catalunya hi ha aquestes llambordes de la memòria a les poblacions d’Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

Al Penedès també es va endegar una iniciativa per col·locar una llamborda ‘stolpersteine’ al Vendrell, concretament a la memòria de Joan Mallofré.

També et pot interessar

Comentaris