El negoci de la restauració al Baix Penedès, sota mínims

Salut posarà més restriccions a les reunions socials a partir dels propers dies
16/08/2020 - 09:00h

Mai no s’havia registrat una ocupació mitjana del 50% en hotels de la costa durant un mes d’agost

El Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès ha donat aquesta setmana xifres que, com era d’esperar, constaten una situació molt negativa pel que fa al volum de negoci d’aquest sector econòmic durant l’actual temporada turística d’un estiu marcat per la crisi del coronavirus de la Covid-19.

En aquest sentit, i a les portes de la segona quinzena d’un mes d’agost totalment anormal –pel que seria una situació habitual d’ocupació hotelera i facturació dels bars i restaurants de la costa penedesenca–, el president del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, Eduard Álvarez, ha comentat la situació al 3d8: “Es va començar a normalitzar relativament el dia que van desconfinar Barcelona, al voltant del 21 de juny, tot i que els locals podíem obrir des de l’11 de maig”.

Amb tot, Álvarez reconeix que la situació del sector de l’hostaleria a Calafell, per exemple, està molt allunyada del que hauria de ser una temporada turística habitual.

“La tònica és que, de mitjana, la feina als locals de restauració és un 60% o 70% del que seria habitual altres anys”, apunta Eduard Álvarez, que encara rebaixa aquesta xifra pel que fa a l’ocupació hotelera. “Entre setmana, l’ocupació és al voltant del 30%, mentre que els caps de setmana arriba a un 70%. Aquesta mitjana del 50% en l’ocupació dels hotels no s’havia donat mai en ple mes d’agost”, afegeix Álvarez.

El mateix president del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès lamenta la situació de certs allotjaments: “Alguns hotels no estan facturant gairebé res perquè depenen bàsicament del turista estranger, i aquest no el tenim”.

Pel que fa a dades d’ocupació hotelera, al municipi del Vendrell, el mes de juliol tot just va osciŀlar entre una mitjana del 25% al 55% en el conjunt dels 8 hotels que hi ha a la costa de Coma-ruga i Sant Salvador.

Estimació
Eduard Álvarez fa una valoració relativa del que suposa l’actual temporada turística, marcada per la Covid-19: “Si a Calafell ens comparem amb Salou, la Pineda o Lloret, poblacions que treballen més amb operadors turístics, no ens podem queixar”.

Amb tot, la comparativa amb l’estiu del 2019 i anteriors és clarament negativa: “Mai ens havíem trobat que facturéssim el 60%, com ara. Ni durant la crisi del 2007. En aquell moment va patir algun local, sobretot amb clients d’un nivell una mica elevat, però ara la situació és general”.

Una dada que iŀlustra prou bé que l’actual crisi és superior a la del 2007, com a mínim durant el 2020, és que si bé la facturació pel Covid-19 hauria caigut un 40% respecte d’una temporada turística habitual, “aleshores va osciŀlar entre el 15% i el 20%”.

També et pot interessar

Comentaris