La Covid-19 trastoca les festes majors en el punt més àlgid de l’estiu

Els actes de ball de diables són uns dels més perjudicats per les noves mesures
14/08/2020 - 13:00h

Municipis com Sant Quintí o la Bisbal del Penedès celebren el 15 d’agost la seva festa gran

La festivitat de Santa Maria coincideix cada any amb el punt més àlgid de festes majors a Catalunya. El 15 d’agost són desenes les poblacions que celebren la seva festa gran, una activitat que enguany estarà marcada per la pandèmia del nou coronavirus.

Al Penedès, diversos municipis han preparat per a aquest cap de setmana els actes de la seva festa major, amb originals i imaginatives propostes per adaptar-se a la normativa de seguretat imposada per l’alerta sanitària.

Sant Quintí, per exemple, ha teixit un programa de cinc dies per celebrar el que han anomenat la “festa major simbòlica”. Algunes de les activitats que s’han organitzat es faran sense públic (com la tronada i el tritlleig de campanes de demà al migdia), i per a altres cal reservar entrada, ja que compten amb aforament limitat.

És el cas, per exemple, de les actuacions del Ball de Diables de Sant Quintí, que es faran demà dissabte a les 9 del vespre i diumenge a les 11 del matí, o de les actuacions dels gegants, capgrossos, grallers i panderetes, programada per diumenge a les 7 de la tarda.

La Bisbal del Penedès

Al Baix Penedès, la Bisbal optarà aquest cap de setmana per celebrar una “festa major emmascarada”, que complirà amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat dels que hi assisteixin. Els actes s’allargaran des d’aquest divendres fins diumenge, i la majoria es podran gaudir des de les terrasses, finestres, terrats o balcons particulars. També tindran lloc actuacions a l’envelat amb aforament limitat i inscripció prèvia, adreçats a empadronats i persones que tinguin una segona residència a la Bisbal del Penedès.

Tenint en compte les circumstàncies actuals, el consistori ha previst emetre, a través de YouTube, el pregó de la festa major (que anirà a càrrec dels alumnes de 6è de primària de l’Escola Ull de Vent) i un vídeo especial amb les colles castelleres que enguany no podran participar en la diada castellera del 15 d’agost.

Nou programa a Gelida

El municipi que ja es prepara per celebrar una nova edició de la seva festa major, enguany molt diferent, és Gelida. L’Ajuntament va presentar divendres el programa i el cartell de la celebració amb la presència de més d’un centenar de veïns de la vila. Montserrat Rovira, regidora de Cultura, va destacar la importància del programa de la festa major, “un element únic i de gran qualitat que des de l’any 1927 enceta la prèvia de les festes gelidenques”. Emmanuel Marín ha estat enguany l’encarregat del disseny.

L’Alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, va explicar que s’han mantingut tots els actes de la festa que permet la situació actual, tot i que s’han hagut de posposar alguns actes que s’havien plantejat des de la Comissió de Festes, que s’encarrega de tirar endavant les propostes plantejades.

També et pot interessar

Comentaris