“La detecció precoç de la Covid-19 minimitza riscos i evita col·lapses als hospitals”

07/08/2020 - 21:00h

Entrevistem la directora del CAP de Sant Sadurní i portaveu del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès i Garraf, Míriam Ceña Rodriguez Roda

Arran de la pandèmia de la Covid-19, cada cop són més els ciutadans que s’interessen per l’estat de l’atenció primària, ja que en la major part dels casos és la portada d’entrada al servei sanitari. De la situació actual i de com han viscut aquests últims mesos en parlem amb Míriam Ceña, directora del CAP de Sant Sadurní d’Anoia, on treballa des del 2007. Ceña, a més, parla com a portaveu del Servei d’Atenció Primària (SAP) Alt Penedès i Garraf.

Quin és el panorama actual de l’atenció primària després de sis mesos de pandèmia?
Ara mateix ens estem reorganitzant de manera constant en funció de la informació que ens arriba. La feina més important que tenim és la de fer proves ja que ara en tenim per fer-ne i la tasca primordial és la detecció precoç i determinar els contactes estrets dels positius per frenar la propagació del virus. Ara s’estan incorporant els gestors Covid, part integrant de cada equip d’Atenció Primària per fer-ne un reforç, per registrar els contactes i pautar els aïllaments, que són molt importants. Ara tenim capacitat de fer proves, i això és molt diferent de quatre mesos enrere.

Què ha de fer una persona que tingui algun símptoma de Covid-19?
Ha de trucar al seu centre de salut, on li donaran les pautes més adients per al seu cas. Si el metge considera que la persona ha d’anar al centre de manera presencial, se li farà una visita i una prova PCR al moment per intentar que s’hi desplaci al mínim.

Com es rastregen els possibles contactes? Què ha de fer una persona que ha estat contacte estret amb un positiu?
Ha de trucar al seu centre sanitari, on li donaran les pautes a seguir. Dels contactes estrets de positius estem programant les proves PCR, i sempre se li dirà que ha de fer un aïllament. Quan estiguin ja en ple funcionament els gestors Covid-19 anirem obrint el mapa i passarem de contactes estrets a no tan estrets, però de moment ens centrem en els més propers.

Tot i que la prova surti negativa també s’ha de fer un aïllament de 14 dies… Per quin motiu?
Perquè pot ser que en aquell moment la persona sigui negativa però desenvolupi el virus al cap d’unes hores o d’uns quants dies. Si ets un contacte estret, has de fer 14 dies d’aïllament i seguiment fins aleshores per veure l’evolució.

Em deia abans que quan hi hagi els gestors Covid-19 la situació a primària canviarà una mica. Per què?
Perquè seran qui faran aquest rastreig dels contactes ja que ara ho estem assumint tot nosaltres. El gestor Covid el que farà és un rastreig dels contactes, informarà del procés assistencial i es coordinarà amb el personal del centre de la persona en qüestió, a banda de promoure l’ús del portal La Meva Salut i de les eines telemàtiques, sempre que sigui possible. Ara tot això ho estem fent nosaltres.

Té alguna xifra que mostri aquest canvi de manera de treballar?
Sí, a l’Alt Penedès del 15 de març al 15 de juliol hem passat, respecte a l’any passat, la visita presencial del 80% al 26%, l’econsulta de 500 a 19.000 i els domicilis de 4.000 a 8.000. Les xifres parlen per si soles, pràcticament.

L’atenció primària està coŀlapsada?
Som la porta d’entrada al sistema sanitari, tot i que també s’ha de destacar que ara, per exemple, s’han obert noves places d’infermeria –que es repartiran de manera equitativa segons ràtio de població– i, a més, les places de gestors Covid que li comentava. Pensi que la gent continua tenint altres patologies i tenim molts pacients crònics complexos que s’han d’atendre. Ara tenim recursos, ens reforcem de personal i ens adaptem com la pandèmia.

Però diria que estan coŀlapsats o no?
Jo no faria servir aquesta paraula, però ara, a l’estiu, és una època complicada perquè el personal ha de fer vacances, ja que venim d’uns mesos molt durs. Hi ha molta feina, molta, però tots estem molt conscienciats de la nostra tasca i la fem de la millor manera possible

Sovint passen dies fins que es pot localitzar un metge…
Les maneres de contactar amb el metge és a través de www.ics.gencat.cat, trucant al 93 326 89 01, des de La Meva Salut o trucant directament al centre. Hem de potenciar el contacte telemàtic i deixar la via telefònica per a urgències i per a aquelles persones, que pel motiu que sigui, no poden o no saben fer ús d’aquest sistema. Després de la demanda telemàtica, els sanitaris intentem donar resposta com a màxim en 48 hores. En aquest punt, és important que el ciutadà escrigui el motiu de la seva demanda per tal que la puguem orientar al professional més adient per donar-li resposta.

Fins a quin punt és important la detecció precoç de la Covid-19 que s’està fent ara?
Ajuda a fer un seguiment per part del sanitari i, a més, es detecten de manera precoç també les possibles complicacions. Això minimitza els riscos perquè es detecten ràpidament i s’eviten els coŀlapses als hospitals.
El coŀlapse a l’hospital és una mica el que marca l’alarma sanitària… Ara s’estan donant milers de positius cada dia. És perquè es fan més proves?
Sí, totalment. A més nosaltres fem les proves PCR de forma habitual des de la meitat del mes de maig. Abans què es feia? Doncs els que sortien positius segurs perquè estaven ingressats o perquè eren casos greus, els sabíem, però a moltíssima gent que no se li complicava el cas li dèiem que estigués a casa en aïllament i ja està, sense proves. Per tant totes aquestes persones en aquell moment haguessin donat positiu i les xifres s’haguessin disparat. Abans no teníem diagnòstic de confirmació en moltíssims casos i ara sí. Per això en tenim molts més.

Quin és el problema més greu amb el qual es troben ara mateix?
La tasca més important en aquest moment és detectar de manera precoç els positius i evidentment la part complicada és la detecció dels positius asimptomàtics. Per altra banda, cal destacar l’estudi dels contactes estrets i anar ampliant el radi d’estudi. El que hem de remarcar són les pautes d’aïllament i la importància del seu compliment. No oblidem que si ets un contacte estret, tot i tenir una PCR negativa, hauràs de estar aïllat con a mínim 14 dies.

Com veu el comportament de la població?
Agraïm al gruix de la població perquè han fet coses molt ben fetes, però cal un compromís social més gran perquè aturar-ho és responsabilitat de tots. Cal més distanciament social i, sobretot, respectar les pautes d’aïllament per contenir el virus. A més, cal seguir fent un ús responsable de la sanitat.

De març a maig semblava que la gent no tenia mal enlloc i evitava anar al metge. Això continua així?
La població es va retenir durant l’època de confinament i els mesos de pandèmia inicials perquè la situació era tan greu que no s’apropaven pas a cap centre mèdic i, de fet, també van baixar els accidents de trànsit o tots els casos de traumatologia per caigudes o similars perquè la gent no es movia de casa. Però ara sembla que tot això ja s’ha oblidat i la gent es torna a moure. Hi ha més accidents i tothom vol tornar a ser atès. Hem de pensar que la Covid-19 és entre nosaltres i que malgrat que ens han desconfinat hi ha mesures que s’han de mantenir.

Què han de fer els ciutadans que es vulguin visitar per una qüestió diferent de la Covid-19?
Hi ha un circuit establert per minimitzar el contacte i el risc. Els centres estan senyalitzats, l’aforament és limitat i estem potenciant al màxim la consulta telemàtica ja sigui per videoconferència, que s’està començant a fer, o per telèfon i també a través de la plataforma La Meva Salut. Evidentment ens adaptem al tipus de pacient, però intentem abaixar la visita presencial per evitar els desplaçaments als centres. Hem d’oferir espais segurs i minimitzar les visites sobretot de la gent més vulnerable i, a més, la resposta així sovint també és més ràpida. I hi ha determinades maneres de fer que crec que s’haurien de quedar per sempre, com ara aquesta manera telemàtica de treballar sempre en els casos que sigui possible.

També et pot interessar

Comentaris