Queixes veïnals per okupes en una gran nau del carrer Comerç de Vilafranca

07/08/2020 - 06:00h

Les persones que viuen a prop estan tipes de baralles, brutícia i visites policials i fins i tot un incendi provocat quan s’els va dir que havien de marxar

Els veïns més propers a la nau del carrer Comerç número 1 (cantonada amb carrer Sarriera) de Vilafranca estan cansats del grup d’okupes que constantment els provoquen malestar amb els seus crits, baralles o la brutícia acumulada, la qual provoca l’aparició de rates.

Segons els veïns, a la nau hi viuen una quinzena de persones, però des de l’Ajuntament s’assegura que només són quatre, tot i que hi ha gent que hi entra i en surt en determinats moments del dia, les quals, probablement, i tenint en compte les grans dimensions de l’espai, ni tan sols es veuen entre elles.

Els veïns, que prefereixen mantenir l’anonimat per por a represàlies, expliquen que eviten passar per la vorera de davant de l’edifici per no trobar-se amb les baralles constants i que sovint els mateixos okupes els demanen que truquin a la policia o a l’ambulància perquè no tenen telèfon mòbil.

La finca està en molt mal estat i s’hi acumula brutícia

“Hem arribat a tenir por per si es fan mal, perquè s’arriben a fer sang”, assegura una de les veïnes, al mateix temps que apunta que durant l’època de confinament les circumstàncies van empitjorar.

D’altra banda, diumenge la situació es va deteriorar encara més en declarar-se un incendi a la nau que va activar diverses dotacions dels Bombers, la Policia Local i el Servei d’Emergències Mèdiques. “De set dies, cinc ha de venir la policia per alguna cosa o altra”, afirmen els veïns.

Les persones que viuen a prop de la nau apunten que la solució més fàcil seria fer fora els okupes i tapiar l’edifici, però també volen deixar clar que entenen que hi ha gent que no té recursos ni habitatge i, per tant, demanen a l’Ajuntament que se’ls faci un seguiment per ajudar-los a reconduir la seva vida.

Més brutícia de la finca

L’Ajuntament ja ha obert expedient
La tècnica de Convivència i Ciutadania, Dolors Marín, explica que ja fa temps que segueixen el cas d’aquesta nau, però que fins que no han tingut les queixes dels veïns, fa pocs dies, no han pogut iniciar cap expedient.
Segons Marín, l’any passat en aquesta nau hi havia gent que hi entrava i sortia, però no hi havia ningú vivint, cosa que sí que passa des de fa uns mesos. Cal destacar que el consistori sí que pot actuar en aquest cas perquè la nau no és habitable i, per tant, poden obrir un expedient per obligar els okupes a marxar. I això és el que han fet després de comunicar-los verbalment tot el procediment.

De fet, quan els van fer saber que havien de marxar i que iniciaven un expedient perquè la nau no és un habitatge legal, els okupes els van dir que abans de marxar cremarien l’indret, cosa que van intentar fer diumenge provocant l’incendi mencionat més amunt, el qual, per sort, no va anar a més. L’Ajuntament també ha parlat amb el propietari de l’edifici, el qual, un cop els okupes ja no hi siguin, prendrà les mesures oportunes per evitar situacions similars.

Pel que fa al calendari, després d’una primera comunicació verbal que ja s’ha fet, se’ls enviaran dues resolucions separades per uns dies, ja que poden presentar-hi aŀlegacions i, aleshores, se’ls farà marxar. “La burocràcia no és ràpida i ara estem en ple mes d’agost, però creiem que cap a mitjans del mes d’octubre haurien de ser fora”, diu Marín, que aŀlega la importància d’intentar parlar sempre amb els okupes per si volen marxar abans d’iniciar cap procediment.

La nau és tan gran que des del govern es creu que és possible que la gent que hi viu no es vegi

“Hi ha gent que té moltes alternatives, que no té ganes de buscar problemes i que prefereix marxar”, assegura. Marín explica, finalment, que els casos que amb què treballen des de l’equip d’intervenció en ocupacions són sempre conflictius, i que mai es tracta de famílies que no poden pagar la hipoteca o no tenen més remei que ocupar. ““Aquesta gent mai crea conflictes, sinó que són famílies seguides per Serveis Socials, cosa que no és el cas”, clou.

També et pot interessar

Comentaris