Canano plasma una estampa de Sant Fèlix amb molt de simbolisme

Xavi Gonzàlez
04/08/2020 - 20:42h

Els administradors presenten la il·lustració, que es vendrà a 5 euros, i avancen que renuncien a tenir la imatge de sant Fèlix a casa, que estarà un any a la basílica

Aquesta tarda s’ha presentat l’estampa de Sant Fèlix d’aquest any. Malgrat que Vilafranca del Penedès no tindrà festa major a causa de la pandèmia de la Covid-19, aquest element serà un dels pocs que mantindrà.

Així, la basílica de Santa Maria ha estat l’espai triat per l’artista encarregat de fer l’estampa d’aquest any, Joan Hurtado ‘Canano’, que en la presentació ha recordat que ara fa 39 anys pujava les escales de l’altar de l’església per contreure matrimoni i que per això va demanar presentar-la en aquest espai de culte.

Canano ha afirmat que s’ho ha passat molt bé realitzant una estampa que finalment, i tal com ja va assegurar el dia de la seva presentació, és una obra en què es reconeix perfectament el sant. “Espero que el resultat agradi”, ha afegit.

PUBLICITAT

Canano ha explicat que per fer l’estampa va voler començar de zero, sense tenir present abans cap idea concebuda.  En l’obra, l’artista penedesenc ha volgut remarcar el vessant més místic del sant, donant èmfasi a la seva condició de màrtir. Així, “simbolisme i surrealisme” són els dos conceptes que utilitza més Canano, però aquesta vegada, tal com ha explicat ell mateix, ha volgut utilitzar les transparències per remarcar el simbolisme del personatge.

“Sant Fèlix transcendeix molt més i representa molt, no només per a Vilafranca sinó per al Penedès”. Cal destacar, també, que els aplaudiments s’han deixat sentir vinguts de la cinquantena de persones que presenciaven l’acte.

Els administradors han explicat que l’estampa (se n’han imprès 1.600 i té una mida aproximada de 46 x 75 cm) es vendrà a cinc euros. Es podrà comprar a partir del dia 18 cada dia a les 6 de la tarda a la parada que els administradors tenen a la plaça de la Vila i també els dies de la capta (malgrat que no es farà de manera convencional) als matins.

PUBLICITAT

Els administradors també han explicat que Canano serà l’estamper del 2021 i que l’estampa serà una diferent de la d’aquest any. I també han desvelat que la imatge del sant finalment estarà durant un any a la basílica de Santa Maria. “No volem tenir dos anys sant Fèlix”, ha dit Pablo Sancho, motiu pel qual el sant s’estarà a l’altar de Sant Jocund, copatró de la vila. De moment, mentre la pandèmia duri, només es podrà visitar les tardes de 18 a 20.30 hores

Finalment, el cap de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngel Hom, ha anunciat que el proper dia 17 s’anunciarà com serà la festa major simbòlica i que l’accés a la Novena i els Goigs a Santa Maria estarà restringit. Val a dir, malgrat tot, que els Goigs no es cantaran en directe, sinó que es reproduirà un àudio que properament enregistrarà a l’Auditori de Vilafranca un reduït nombre de cantaires.

També et pot interessar

Comentaris