El ‘Música a la Vila’ del Vendrell comptarà enguany amb un únic concert

El grup ‘La Patuleia’, una de les formacions que tocaran al concert del 21 d’agost al Vendrell.
Avatar
04/08/2020 - 18:45h

La pandèmia de la Covid-19 obliga a programar un sol espectacle amb diversos grups per al proper 21 d’agost

Cada agost, des de fa 32 anys, el Vendrell té una cita amb la música tradicional, però enguany el calendari s’ha vist alterat per la pandèmia de la Covid-19. Tot i així, la voluntat ha estat mantenir un dels concerts del festival “Música a la Vila”, que s’inscriu també en la programació de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2020.

A proposta del músic Jordi Quintana i amb el treball conjunt de la Comissió del Música a la Vila, aquest estiu es durà a terme un únic concert, el divendres 21 d’agost, a les 22h, a la plaça del Tívoli.

PUBLICITAT

Aquest tindrà un caràcter especial, estretament vinculat a la cultura de la capital del Baix Penedès. Portarà per nom ‘Músiques de seguici i lluïment’ i el protagonitzaran grups de música popular i tradicional que acompanyen a balls de la cercavila. Tots ells interpretaran melodies de la festa major del Vendrell i altres músiques més lluïdes, amb la particularitat que ho faran amb diversitat d’instruments que no són la gralla.

En paraules de Jordi Quintana, “aquest concert vol ser també un clar reconeixement als músics i grups de música que al llarg d’una cercavila popular poden passar desapercebuts pel públic, que acostuma a fixar més l’atenció  en els balls. També és una manera de donar més presència a la música popular i tradicional al Vendrell, així com ajudar a difondre el repertori propi de formacions populars catalanes en format concert”.

Així, al concert s’hi podran escoltar, per exemple, la cobla de flabiols, la mitja cobla, amb sac de gemecs, flabiol i tamborí; la cobla de tres quartans, amb sac de gemecs, flabiol, tamborí i tarota; la cobla antiga o els ministrers, amb sac de gemecs, flabiol, tamborí, tarota, metall (tromba o trombó), i sovint també amb timbal fondo i altres instruments com el baixó.

PUBLICITAT

Els grups que actuaran en aquest ‘Música a la Vila’ 2020 són: la mitja cobla ‘L’Home del sac’, que acompanya el Ball de Panderos del Vendrell des del 2006); la també mitja cobla ‘La Patuleia’, que acompanya el Ball de Panderetes des de 2016) i que actuarà ampliada com a ministrers; una altre mitja cobla, la dels ‘Tocats del grall’, que acompanyen el Ball de Cercolets des de 2010 i que també actuarà ampliada com a ministrers; i una darrera mitja cobla, ‘Els Murris i Anna Flores’, que (també des de 2010) acompanyen el Ball de Pastorets del Vendrell i que en el concert faran un diversificació amb piano i gralla.

Aquests grups de banda, també actuaran ‘Els Espremulls’, cobla antiga que, tot i que no acompanyen cap ball, els seus membres són els que han anat fent les substitucions de músics dels grups fins ara esmentats i d’altres de la cercavila, i els quals interpretaran el Ball de l’Àliga del Vendrell.

Per finalitzar, aquest concert comptarà amb ‘Ço del Botafoc’, grup que en formació de ministrers acompanyen des del 2011 els trasllats de la imatge de santa Anna de l’Església del Sant Salvador fins la casa d’un dels portants d’honor i viceversa; i també toquen amb el Ball del Lleonet i el Ball del Lleó del Vendrell (des de 2015), mentre que amb formació de petita cobla de flabiols acompanyen el Ball de Figuetaires (des de 2014).

Entrada gratuïta amb aforament limitat

L’entrada al concert serà gratuïta, prèvia reserva de les invitacions que es podran descarregar a través del web del Temporada a partir de dimarts que ve, 11 d’agost.

L’aforament serà limitat, a 100 entrades, seguint les recomanacions de seguretat. També està previst que a partir del dia 11 d’agost s’ubiqui un punt presencial a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, on també es puguin adquirir les entrades en horari d’11h a 13h.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, ha animat als vendrellencs i vendrellenques a gaudir d’aquest concert “que tot i no substituir el 32è Festival de Música a la Vila,  que farem l’any que ve, ens serveix per fer-ne memòria i recordar-lo. I això és important ja que ara més que mai la cultura ha de formar part dels nostres dies.”

També et pot interessar

Comentaris