ERC considera “nefast” el pacte sobre la utilització dels romanents

Avatar
04/08/2020 - 09:44h

Els republicans critiquen que PSOE i Podem imposen que els ajuntaments puguin utilizar part dels seus romanents si els cedeix prèviament a l’Estat

La Federació espanyola de municipis i províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del govern espanyol que insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que retornaria durant els propers 12 anys i que només es podran destinar a aquells àmbits que determini l’Estat. Per tant, segons ERC, és un pacte per la centralització i que subordina els ajuntaments a l’Estat i, per tant, una proposta que rebutjen els republicans.

Sobirania municipal
Des d’ERC s’apunta que qualsevol proposta en aquest àmbit ha de respectar el principi bàsic de l’autonomia local, i això passaria necessàriament per modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i la regla de la despesa. Aquestes dues mesures que esta aplicant el govern espanyol, i que han condicionat enormement els últims anys el finançament dels ajuntaments, són totalment rebutjades per part dels republicans, que consideren que les mesures que es duguin a terme no poden ser accions que pretenguin recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l’Estat

PUBLICITAT

Els romanents, pels ajuntaments
Els romanents acumulats, segons els republicans, han d’actuar com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, com a xarxa de seguretat, especialment en un moment d’incertesa econòmica. Que els ajuntaments s’hagin des desprendre d’aquest fons de maniobra pot resultar arriscat davant una previsible caiguda dels ingressos públics.

La proposta republicana

Els republicans defensen que és moment de fer polítiques expansives que accelerin la recuperació econòmica, també  des dels municipis i per tant, disposar dels recursos propis com són els romanents i els superàvits són claus. Des d’Esquerra es considera que els ajuntaments cal que siguin actors clau en la recuperació econòmica i social fruit de la crisi de la covid-19.

En aquest sentit ERC aposta per tres accions concretes garantir la sobirania dels ajuntaments. Primerament s’aposta per la lliure disposició de superàvits i romanents, en segon lloc per poder fer ús de la capacitat d’endeutament dels ajuntaments sanejats, i finalment que els ajuntaments puguin participar directament dels Fons Europeus de reconstrucció.

Esquerra lamenta la imposició del govern espanyol d’aquestes mesures que penalitzen els ajuntaments i que només pretén centralitzar els recursos i finançar el propi Estat.

Pla Cultural

Per altta banda, i en un altre ordre de coses, Esquerra Republicana veu amb preocupació el que ells consideren una inacció del govern de Vilafranca a l’hora d’impulsar el sector cultural. La cultura, a parer dels republicans, és un dels sectors que pateix amb més duresa els efectes de la COVID-19. La cancel·lació d’espectacles i activitats culturals i el tancament d’espais d’expressió cultural ha posat els creadors en una situació límit. Tot plegat, juntament amb les dificultats econòmiques que pateix bona part de la població, fan necessàries polítiques decidides en aquest àmbit.

L’escenari era del tot previsible

Esquerra ja va preveure, en plena pandèmia, les dificultats que podria patir el sector cultural durant l’estiu i la tardor. Per això Esquerra Republicana va fer arribar la primavera passada  a l’equip de govern un seguit de propostes per l’activació d’accions culturals a partir de  l’estiu, amb la finalitat de donar suport als artistes locals i a les empreses vinculades a aquest sector i, al mateix temps, omplir d’activitats responsables Vilafranca.

Concretament, al mes d’abril, ERC va incloure, dins la seva proposta de pla de xoc general.  un paquet de mesures relatives al camp cultural. Així, els republicans recorden que van demanar al govern  actuar per garantir que les persones creadores podessin seguir portant a terme la seva activitat un cop superat el confinament. També van proposar al govern pactar amb els agents culturals de la ciutat mesures per tal de garantir la continuïtat de tota mena d’activitat cultural en un escenari en el que, possiblement, l’afluència als actes quedaria limitada per raons sanitàries. Els regidors republicans destaquen que és evident que l’escenari previst per ERC amb mesos d’antel·lació, s’ha acomplert. Lamenten constatar que el convit a l’acció que ERC havia fet al govern de Vilafranca no s’ha materialitzat.    

PUBLICITAT

El pla de xoc cultural proposat per ERC

Al mes de maig ERC va fer arribar al govern un pla de xoc específic per al sector cultural de la ciutat. La reactivació del sector passava, a parer dels republicans, per anar més enllà de l’oferta d’activitats culturals on line que el govern havia previst i fer present la cultura a tots els barris de la ciutat. Per tal de garantir les normes de seguretat sanitàries, els republicans apostaven per dur a terme una programació estival de petits concerts musicals o petites actuacions teatrals o de clown als diferents barris per evitar aglomeracions i per assegurar l’activitat cultural a la ciutat.

Una altra mesura d’aquest pla era l’impuls d’un catàleg d’artistes per promocionar el seu treball i que estès disponible al web de l’Ajuntament.  

El pla de xoc cultural proposat per ERC al govern incloïa un ampli ventall d’accions, entre les quals els republicans destaquen les següents:

.- Impulsar un cap de setmana de teatre al carrer perquè els diferents grups de teatre, dansa o clown puguin mostrar els seus espectacles de petit format  en un cicle artístic organitzat per l’Ajuntament.

.- Impulsar una exposició fotogràfica al carrer que mostri instantànies del confinament

.- Donar compliment a la moció aprovada al febrer del 2018 per la utilització de les parets mitgeres per instal·lar-hi murals de gran format.

.- Confeccionar una programació estival i de tardor seguint les normes sanitàries amb artistes locals en diferents punts de Vilafranca (és a dir a tots els barris). Promoure en aquesta programació la participació dels alumnes de l’Escola de Música, del batxillerat artístic, entre d’altres. 

.- Exposició al carrer de fotografies del confinament fetes per vilafranquins o penedesencs. L’exposició podria ser amenitzada amb actuacions en viu de músics locals. Es va proposar  lligar aquesta acció amb el foment del comerç, ubicant aquestes intervencions artístiques en entorns comercials. 

.- Creació de punts estables d’actuacions d’artistes al carrer: des de músics fins a actuacions de malabars. 

.- Fira de microespectacles teatrals per a totes les edats al carrer. Garantint les normes sanitàries, establir en diferents punts de la ciutat durant un cap de setmana.

.- Adquisició per part de l’Ajuntament d’obres de les diferents disciplines artístiques per exposar en diferents equipaments públics de Vilafranca. 

.- Suport a les llibreries: adquisició per part de l’Ajuntament de llibres per tal de donar-los a la biblioteca  Torras i Bages i biblioteques escolars.  

.- Transformar locals comercials buits o altres espais buits de la vila en espais de promoció dels artistes locals i penedesencs, també artesans/es, mostrant la seva obra o incorporant intervencions artístiques en les diferents disciplines (joieria, escultura, ceràmica, pintura, disseny, fotografia …) 

Una cultura segura

Els republicans consideren que una part del pla de xoc que van presentar al govern encara es podria aplicar si el govern de Vilafranca tingués realment voluntat de reactivar el sector. De fet, segons els republicans, a ciutats de característiques similars a Vilafranca, s’estan portant a terme accions dins aquesta filosofia de cultura segura. ERC lamenta que el govern no ha desenvolupat ni les propostes de reactivació cultural del mateix propi govern, i considera que tampoc en aquest camp s’ha volgut escoltar l’oposició.


També et pot interessar

Comentaris