“El més just seria que aquesta temporada no ens toqués el grup del Nord

31/07/2020 - 10:39h

Entrevistem a Quim Vázquez i Fede Insensé, president i vicepresident del Patí Vilafranca

Quim Vázquez i Fede Insensé són el president i el vicepresident del Club Patí Vilafranca, entitat que enguany celebra 50 anys. Encetaran la dotzena temporada al capdavant de la directiva del club i, en un context de pandèmia de la Covid-19, recorden com han hagut de superar dues crisis durant el seu mandat. La primera, quan va desaparèixer Caixa Penedès, el seu patrocinador principal, i la segona amb la crisi del totxo. Com va passar amb les altres dues, estan convençuts que aquesta també la superaran. A l’acabar la temporada s’hauran de celebrar unes noves eleccions al club, i tenen la intenció de continuar el projecte. Sis anys més en què Quim Vázquez medita fer un pas al costat, però només “si hi ha estabilitat econòmica i esportiva al club”.

Quins objectius es plantegen per a aquesta temporada?
Fede Insensé: Pel que fa al primer equip, volem continuar la línia d’aquest any, quan la lliga es va suspendre i només estàvem a un punt de l’ascens. Hem d’intentar pujar sí o sí, i creiem molt en aquest bloc que hem mantingut al 100% i que vam encetar el desembre. Pel que fa a la base, els objectius són molt diferents. Tenim clar que hi ha unes categories que són d’iniciació al patinatge, d’altres que són més competitives i les que són semiprofessionals. Hem d’intentar que tots els nens juguin els màxims minuts a les seves categories i sempre pensant en la possibilitat de reforçar la categoria superior, motiu pel qual hem fet els equips més curts.
Quim Vázquez: A nivell social volem implantar encara més el club dins la societat civil i cultural de la vila. Per la situació actual creiem que això avui encara es fa més necessari. Les crisis econòmiques fan que t’hagis de reinventar, i nosaltres estem treballant per poder tenir un grup de suport de persones que no han d’estar integrades a la junta forçosament.

La pandèmia de la Covid-19 no va permetre acabar la temporada passada. Amb quin regust de boca es van quedar?
Q.V.: Amb molta frustració. Havia estat una temporada amb uns inicis complicats i en aquell moment estàvem consolidant un bloc amb els resultats esportius que nosaltres volíem. Els jugadors es trobaven cada vegada més segurs d’ells mateixos i amb més confiança, l’equip tècnic cada cop estava més integrat i això es veia en la dinàmica dels partits, dels entrenaments, de l’ambient de vestidor…
F.I.: Estem convençuts que si s’arriba a jugar una jornada més ens posem líders, i potser ara estaríem parlant d’altres objectius. Tot i així, penso que els tres punts que ens van faltar van ser els de la derrota a casa contra l’Oviedo. Tu pots perdre amb el Manlleu o a la pista del Mataró, dos equips candidats a l’ascens, però amb l’Oviedo a casa mai a la vida. Nosaltres vam quedar molt molestos i vam parlar amb la Federació suggerint diferents solucions i alternatives, com s’ha fet a Portugal. No pot ser que una temporada on hi ha molt en joc s’acabi als despatxos. Potser ens hauríem de començar a mirar com fan les coses allà. Ara al setembre faran una lligueta dels tres primers de la plata per pujar. Els ascensos i els descensos s’han de guanyar a la pista i no als despatxos.

Fins i tot la mala sort va acompanyar el Patí, que abans de suspendre la competició ja havia fet els tres desplaçaments a la Corunya. En canvi, altres equips es van estalviar algun d’aquests desplaçaments?
F.I.: Som l’únic equip català del nostre grup que ja havia fet tots els desplaçaments fora de Catalunya. Amb tot el respecte per la resta d’equips, amb els quals hi ha una molt bona relació i precisament ara estem treballant per crear una associació de clubs de Plata.
Q.V.: Podríem dir que has llençat quinze mil euros, i això és molt dur de dir. Són molts diners, per a nosaltres.

La Federació Catalana va decidir fer un abonament del 30% als clubs per la temporada inacabada en concepte d’inscripció. L’espanyola ha fet alguna cosa similar?
F.I.: Sí. L’espanyola ho ha fet perquè ha tingut pressió dels clubs de l’OK Plata. Els onze clubs catalans ens vam reunir telemàticament i vam tirar endavant unes propostes a la Federació. Gràcies a això els clubs hem pogut recuperar diners de drets de competició que no s’havia jugat i també drets d’arbitratges. A banda, hem pogut aconseguir un descompte per a aquesta propera temporada i també hem aconseguit que aquest any al play-off per ascens ja no hi haurà tercer partit a la pista de l’equip d’OK Lliga, sinó que serà una eliminatòria d’anada i tornada. I això ho hem guanyat sense el vot favorable dels equips de l’OK Lliga ni de la Federació Catalana.

S’ha confiat amb la mateixa plantilla que la temporada passada. S’ha buscat alguna nova incorporació?
F.I.: Nosaltres vam parlar amb dos jugadors. El Vilafranca sempre s’ha caracteritzat per ser un club d’anar a buscar un o dos jugadors. No vam poder arribar a un acord i finalment vam creure que amb el que teníem, i tal com va acabar la temporada, podem estar a dalt. A banda que si tu estàs a la Plata és més difícil que jugadors top et vulguin venir. O els dones molts euros o és pràcticament impossible.

Com està el tema dels espònsors?
Q.V.: Sempre n’estem buscant. El que sí que és evident és que amb la situació actual hi ha moltes empreses que estan patint les conseqüències de la pandèmia, i cal que surtin d’aquest atzucac. El nostre gran dubte serà el dia 24 d’agost, quan es faci el sorteig dels grups i vegem a quin grup anem a parar, perquè si tornem a anar al Nord anirem als quinze mil euros de cost, i això ens obligarà a fer mans i mànigues.
F.I.: Penso que el que seria més just és que els equips que van jugar l’any passat al grup Nord aquest any ho fessin al grup Sud. Bàsicament ho dic perquè és de justícia que els equips catalans puguin equilibrar els seus pressupostos. La Federació ho hauria de fer, però malauradament es farà un sorteig.

Que la temporada comenci amb partits a porta tancada seria un contratemps?
Q.V.: No tenir l’escalf del teu públic és un contratemps. Però potser serà menor si al final podem acabar fent els partits de manera normal. No ens agrada, però si ha de permetre poder acabar fent una temporada normal al gener o quan les autoritats sanitàries ho creguin, ho acceptem.
F.I.: Nosaltres el gran problema que tenim a la Plata no és com l’OK Lliga, que tots els desplaçaments són per Catalunya. A la Plata tens desplaçaments a Galícia, Astúries, País Basc o Madrid, i això pot resultar complex, tot i que a les bases de competició quedarà estipulat què s’acabarà fent en cas que s’ajorni la lliga en una jornada en concret. A la Plata hi haurà unes directrius ben clares.

Ara fa unes setmanes s’anunciava l’adeu del coordinador de la base. Quin ha estat el motiu?
F.I.: És una reestructuració esportiva. D’altra banda, per motius de la seva feina tampoc podia complir les hores que nosaltres li demanàvem. Tot passava per una reducció d’horaris i de sou, i ell va declinar la proposta. Li agraïm les sis temporades que ha estat amb nosaltres perquè ha fet una tasca molt bona. Ara donem la màxima confiança als dos coordinadors nous que tenim, que són el Roger Martí i el Quim Vázquez, el qual, a més, portarà el júnior i el Segona Catalana. Els ajudarem al màxim en la seva tasca. El pressupost del primer equip tindrà 110 mil euros, el mateix que la temporada passada, i la base manté el mateix pressupost que el primer equip.
Q.V.: Tot plegat té uns criteris econòmics. Aquesta temporada que ve ens haurem de plantejar moltes coses, i aquí potser l’staff tècnic en surt perjudicat. No ens podem permetre tenir les mateixes despeses amb menys ingressos. Si les coses continuen així ens haurem de plantejar que ens alguns desplaçaments no hi pugui anar tothom. El fisioterapeuta aquest any vindrà un dia menys. El tema del segon entrenador també l’hem reduït, i pel que fa al material esportiu, que fins ara portàvem amb Reno, hem signat un conveni amb una marca portuguesa que ens ajudarà a reduir despesa.

Parlem de la base. Des de la directiva es cuida prou, aquesta part del club?
F.I.: Es cuida moltíssim, més del que és pensa la gent. I després, els que més cuides són els primers que marxen. Cada pare és lliure de fer el que vulgui, perquè en aquestes edats d’aleví o infantil són els pares qui decideixen. Nosaltres no els posarem un pistola perquè es quedin. Saben el que tenen i el que els hem donat. A vegades va bé que marxin perquè puguin veure el que els donaran en altres llocs. Aquesta temporada que ve tindrem 18 equips, i estem contents. Hem mirat de fer equips curts perquè puguin reforçar categories superiors.

Hi haurà Torneig de la Verema enguany?
Q.V.: No. El dijous 10 de setembre mirarem de fer la foto oficial de tots els equips del club i potser un partit del primer equip. Volem aprofitar per expressar el nostre agraïment a l’Ajuntament, perquè Vilafranca ha estat pionera a poder deixar entrar tots els infants al pavelló. Ara bé, tampoc hi ha les condicions normals: no tenim vestidors, no tenim dutxes… La manera d’actuar ha estat modèlica i s’ha fet una tasca molt important.

Com està la celebració del 50è aniversari del club?
F.I.: Teníem diverses coses preparades. Abans que esclatés la pandèmia, al març, ens havíem preparat per presentar moltes coses, com el logo, uns partits amb la selecció catalana, amistós amb el Reus Deportiu… al final ho farem quan puguem. A nosaltres ens feia molta iŀlusió. També s’està coent el llibre dels 50 anys.
Q.V.: En aquest sentit m’agradaria fer un reconeixement a la tasca que està fent el Miquel del Cerro recopilant dades i fent entrevistes. Una feina brutal.

Què hi ha de cert dels rumors que diuen que el Noia vindrà a jugar al pavelló del Vilafranca mentre durin les obres al seu pavelló?
F.I.: Aquesta és una qüestió que depèn exclusivament de l’Ajuntament i de la Regidoria d’Esports. A dia d’avui la relació amb el Noia és dolenta, i d’això no ens n’amaguem. Ens han pres un equip sencer de la base. Nosaltres compartim les instaŀlacions amb el CP Sant Ramon i el patinatge, i difícilment quedaran hores lliures els caps de setmana.

També et pot interessar

Comentaris