La pandèmia atura la urbanització del carrer Comerç fins l’any que ve

La urbanització del carrer Comerç haurà d’esperar a l’any vinent
31/07/2020 - 09:00h

La crisi econòmica i el fet de no haver pogut licitar l’obra fa que un dels grans projectes del govern hagi d’esperar uns mesos

El 2020 havia de ser un any d’acabar –i també de començar– força inversions a Vilafranca, però no ho serà. Si més no, en la proporció en què estava previst.

I és que s’ha calculat que l’impacte que el coronavirus generarà a les finances de l’Ajuntament serà d’uns tres milions d’euros, com a mínim, que el govern municipal haurà de compensar d’alguna manera, una de les quals serà ajornant obres que encara no estaven licitades. Les que ja estaven en marxa, malgrat tot, sí que s’acabaran.

El projecte més important que es posposarà serà la urbanització del carrer Comerç, ja que durant els mesos de confinament no s’ha pogut licitar i, a més, són dos milions i mig d’euros que, tot i que ja estan assignats per al projecte, potser faran falta, sobretot si la situació de crisi s’allarga o s’agreuja perquè, ara per ara, la situació encara és una incògnita.

Ara mateix el projecte està a exposició pública. S’està parlant amb veïns per acabar adjudicant-lo cap al mes de desembre i s’esperarà a principi del 2021 per posar-lo en marxa per evitar, a més, tornar a trencar la regla de la despesa.

Segons el regidor, tenen molt ben organitzat el pla econòmic per pagar la urbanització del carrer Comerç i els diners hi són, a banda de comptar amb subvencions d’altres administracions, però ara mateix creu que l’estratègia passa “per potenciar el pla social i econòmic”. “I jo crec que la gent entendrà que ara no comencem grans obres”, ha dit.

Un altre projecte que es veurà afectat per la crisi serà el d’unir Vilafranca amb els polígons mitjançant carrils bici. Ruiz apunta que s’havia d’acabar dins del 2020 però que, finalment, es farà el 2021, amb la subvenció de la Diputació amb què ja comptaven.

Tres milions d’euros menys… com a mínim
Pel que fa a la despesa que està suposant ara mateix la pandèmia a l’Ajuntament de Vilafranca, Ruiz la xifra en uns tres milions d’euros, tenint en compte els ingressos previstos que no rebran perquè hi ha moltes activitats que no es faran i també per ingressos que tampoc arribaran, ja que durant un temps, almenys parcialment, s’ha aturat l’economia. Ruiz posa la indústria automobilística com a exemple: “No s’estan venent cotxes i, per tant, no tindrem nous impostos de vehicles”.

Els ingressos propis del consistori a través de taxes (i similars) eren d’uns 30 milions d’euros, i el regidor preveu que un 10% d’aquests, com a mínim, enguany no s’acabaran ingressant.

Ruiz reconeix que, evidentment, com que hi ha activitats que no es faran, tampoc hauran d’assumir la despesa habitual, però assegura que la proporció no és la mateixa. De fet, preveu una manca de 3 milions d’euros d’ingressos, però, en canvi, sobre uns 1,5 milions de despesa no executada.

Amb els números a la mà, doncs, hi haurà com a mínim 1,5 milions d’euros que hauran de recuperar, i ho faran –a banda de posposar fins a principi d’any les dues obres explicades anteriorment– intentant reduir al màxim la despesa de funcionament. Així mateix, és possible que es vegi afectat algun projecte de manteniment de la via pública que no era urgent.

Per Ruiz, el que cal ara és prioritzar el pla de xoc i la reactivació econòmica mitjançant programes concrets de generació d’activitat econòmica, i no pas d’ajuda directa. El regidor comenta que hi ha algunes poblacions que han donat recursos econòmics directament a alguns comerciants, però que aquesta acció no assegura que tingui retorn, perquè el que s’han trobat alguns municipis és que, després de donar diners, els comerços han tancat igualment

“No volem donar recursos a fons perdut, sinó que el que volem és incentivar la compra i crear ocupació”, assegura Ruiz. Preguntat pel que ja s’ha gastat l’Ajuntament del pla de xoc, que comptava amb un pressupost inicial de 500.000 euros, Ruiz diu que fins ara n’han gastat uns 150.000 i que és un pla a llarg termini i dinàmic que s’anirà adaptant segons la situació.

Entitats aturades
Pel que fa als convenis amb les entitats, Ruiz assegura que seria molt fàcil retirar l’aportació econòmica als grups que no estan duent a terme la seva activitat, com ara les colles castelleres, però que han decidit mantenir-la sobretot pensant en el futur, ja que, si no, algunes tindrien moltes dificultats per poder subsistir.

El que no donaran són les aportacions extraordinàries a algunes entitats per activitats que no s’han fet. A més, revisaran les necessitats de les entitats socials, ja que si bé al principi creien que seria necessari aportar-los una important ajuda extraordinària, Ruiz apunta que moltes d’aquestes entitats socials estan rebent tantes donacions i aportacions d’altres organismes i particulars que potser no els cal ampliar l’aportació.

Tot i així, ha avançat que finalment aportaran al rebost solidari 40.000 euros més als 70.000 que ja tenien pressupostats, no només per comprar menjar sinó per millorar l’equipament.

Més temps per a Vinseum

Aureli Ruiz ha explicat que una de les obres que havien de tenir gairebé enllestides –almenys en un 70%– aquest proper mes de novembre per tal d’obtenir l’ajuda dels fons FEDER eren les de Vinseum, però que finalment l’organisme competent ha decidit allargar dotze mesos el termini, cosa que dona cert alleugeriment a l’Ajuntament en any marcat per la pandèmia de la Covid-19.

La Casa de la Festa Major i el nou pavelló no obriran fins al gener

Aureli Ruiz explica que les obres que ja estan mig executades seguiran el seu curs, tot i que s’ha de tenir en compte que els treballs han hagut d’estar aturats unes setmanes per la pandèmia i, per tant, han vist modificats els seus calendaris.

Així, dos dels grans projectes –la Casa de la Festa Major i el nou pavelló esportiu– segurament no obriran les portes al públic fins al mes de gener.

Pel que fa a la Casa de la Festa Major, es preveu que les obres acabin al mes de setembre. És possible que hi hagi alguna obertura puntual a l’octubre, però de manera general no s’obrirà fins al gener.

També et pot interessar

Comentaris