ACTUA fomenta una bona reunificació de famílies amb infants als CRAE

Des d’ACTUA treballen per aportar eines per a una millora de l’entorn familiar
Judit Benages
30/07/2020 - 21:00h

La cooperativa penedesenca ha posat en marxa un projecte que vetlla pel retorn dels joves als seus domicilis de la millor manera possible

La cooperativa ACTUA SCCL ha estat una de les entitats beneficiàries de la convocatòria d’Impuls Social de la Fundació Pinnae pel projecte Espai Familiar d’atenció psicològica i psicosocial per a infants, adolescents i famílies de residents als Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) de l’Alt Penedès per afavorir la reunificació familiar.

Tal com explica Sònia Cruz, responsable de l’àrea de participació de l’equip de suport de la cooperativa, el projecte va destinat a les famílies que estan treballant per a la tornada de l’infant o jove a casa després d’un temps als CRAE. Fins ara aquest projecte s’estava duent a terme amb persones del CRAE Antoni Inglés de Vilafranca i ara, gràcies a l’ajuda de Pinnae, també s’ampliarà al CRAE de Vilobí.

El projecte té quatre eixos principals: la teràpia individua, la teràpia grupal (per facilitar la comunicació i prendre consciència dels recursos i capacitats de què disposen per resoldre dificultats); el treball amb les famílies in situ, és a dir, als mateixos domicilis i, finalment, també amb la comunitat.

PUBLICITAT

Segons Cruz, és molt important que el professional vegi com es relaciona la família amb el seu entorn, promovent la participació i l’enfortiment de les xarxes, i, també, com viuen el dia a dia amb l’infant que ha de tornar a casa, ja que la reunificació té diverses etapes i fases que s’han d’anar passant de la millor manera possible.

Cruz comenta que des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), amb qui es treballa coordinadament, veuen amb molt bons ulls aquest projecte perquè els Equips d’Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA), que depenen de Serveis Socials, no tenen prou recursos per arribar a l’interior dels domicilis i veure fins a quin punt l’adaptació s’està fent de manera correcta o no i, a més, és una bona oportunitat per donar eines més concretes per a una bona gestió familiar.

Així, amb el projecte s’espera vetllar pel retorn dels infants i adolescents als seus domicilis familiars aportant eines i habilitats de parentalitat positiva i de criança respectuosa, intentant produir la millora de l’entorn familiar i el no retorn a les situacions de partida.

PUBLICITAT

Segons apunten des d’ACTUA, la reunificació pot ser estressant per la intensitat dels canvis, reajustaments i nous dols per les pèrdues que suposa el retorn, però la perspectiva de reprendre la convivència també pot generar iŀlusió, tot i que amb dubtes i temors. La cooperativa té clar que un retorn segur ha de cobrir les necessitats bàsiques i oferir un entorn estable, i per això cal un acompanyament emocional i també un cop de mà en les millores de les competències parentals.

El projecte intervindrà de manera directa en 38 persones, i la major part de les famílies són de l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia.

També et pot interessar

Comentaris