La història del rugbi a Catalunya explicada des de Calafell
Laureano Clavero publica ‘Ginesta. Històries de rugbi català’, un projecte que va néixer fa 3 anys com un possible documental
El director i fotògraf calafellenc Laureano Clavero publica el llibre ‘Ginesta. Històries de rugbi català’, un projecte sobre la història del rugbi a Catalunya i en el qual, juntament amb el periodista esportiu Aitor Compañón, ha invertit tres anys de feina de documentació i elaboració de l’obra. El pròleg és del també periodista Jordi Robirosa.
‘Ginesta. Històries de rugbi català’ va néixer com un projecte de film documental a partir d’entrevistes a una desena de protagonistes que expliquen la història del rugbi al país, memòries de la primera meitat del segle XX fins a inicis de l’actual, però finalment s’ha convertit en una obra impresa.
Sorgit d’una escola d’Anglaterra, el rugbi arriba a Catalunya passant per França i es creua amb la vida dels entrevistats per no sortir-ne mai més.
L’obra narra les vivències dels pioners que jugaven a un joc estrany amb una pilota ovalada, els que s’iniciaren fora de Catalunya i acabaren sent figures en clubs com el Natació Barcelona o el Picadero, i els que començaren per casualitat i en quedaren seduïts.
Vinculat al rugbi
Laureano Clavero va començar a estar vinculat al rugbi al seu país, l’Argentina, atès que el seu pare va ser jugador el mític Hindú Club. L’autor de ‘Ginesta. Històries de rugbi català’ va començar a jugar a aquest esport amb només cinc anys, al Club Lomas Athletic de Buenos Aires, i després ha jugat als Estats Units i en diferents clubs catalans: Club Natació Barcelona, l’Hospitalet i Vilanova SEL.
Actualment col·labora amb el Club de Rugby El Castell de Calafell. Una part dels beneficis de la venda d’aquest llibre, per exemple a la llibreria Esther de Segur, es destinaran a a aquesta entitat.
Recordem que Laureano Clavero és conegut per la seva faceta com a director de cinema i fotògraf. Va descobrir la fotografia a través de la paleontologia treballant amb gent de la revista National Geographic a la ciutat de Los Angeles.
A l’any 2012 va fundar MIRASUD Producciones. El seu primer llargmetratge sobre la Guerra de Malvinas, “1533 Km. hasta casa. Los héroes de Miramar” (2012), va guanyar diversos premis i reconeixements.
La seva última pel·lícula i llibre és “El Diario de Peter Brill” (Dstoria Edicions, 2016), que narra les memòries d’un dels cinc pilots de la Luftwaffe entrenat per a bombardejar Nova York durant la Segona Guerra Mundial.
Uns altres dels seus llibres són “Segunda Guerra Mundial. 10 historias apasionantes” (Oblicuas, 2017), “Hotel Mar del Sud. Un misterio bajo la arena ”(Oblicuas, 2018) i el llibre fotogràfic “Enfocando la Segunda Guerra Mundial” (Círculo Rojo, 2020) que compta amb la col·laboració de Dale Dye, assessor tècnic i històric de Steven Spielberg.