“Porto quatre mesos malalta de Covid-19 i estic desesperada”

Maria Fouz, malalta de Covid-19, amb la seva filla, Nina Ramos, al domicili familiar del Vendrell.
Ricard Vinyals
10/07/2020 - 06:00h

La vendrellenca Maria Fouz pateix la malaltia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 des del 8 de març

Maria Fouz, nascuda fa 52 anys a Barcelona i vendrellenca des del 1997, està desesperada i físicament i esgotada mentalment. El 8 de març va començar a patir símptomes compatibles amb la malaltia de la Covid-19 i no només no s’ha recuperat, sinó que transcorreguts quatre mesos des d’aleshores, el seu estat de salut ha empitjorat molt.

PUBLICITAT

Forma part del coŀlectiu Covid-19 Persistent (@covid19persist1) que, com el seu cas, agrupa diverses persones del país que pateixen efectes de la Covid-19 però que no els superen i tampoc se les atén mèdicament com caldria, segons s’apunta des de l’entitat.

És per això que, entre d’altres mesures, el coŀlectiu, amb uns 800 socis i quatre grups de treball –Comunicació, Sanitaris i Incidència Política i Jurídica–, reclama a la Generalitat que s’estableixi un protocol d’atenció sanitària per a casos com els de Fouz.

L’inici del malson
Visiblement esgotada i sense moure’s del sofà de casa durant l’estona que Fouz rep el 3d8 acompanyada de la seva filla, Nina Ramos, aquesta comença per explicar que Fouz va tenir mal de coll el 8 de març i que al CAP del Vendrell li van dir que es tractava d’una aŀlèrgia. “L’endemà no podia moure’s del llit i el dia 19 va començar a notar que no tenia els sentits de l’olor i el gust”.

“No sentia l’olor del suavitzant de la rentadora”, intervé Maria Fouz, que l’11 de març –a tres dies de la declaració de l’estat d’alarma pel coronavirus– ja patia un malestar general per al qual li van donar antibiòtics.

Ja en ple confinament, Nina Ramos va trucar al 061, on li van dir que la seva mare havia de prendre aigua i paracetamol. “Només em deien que em quedés a casa perquè no tenia febre ni m’ofegava”, explica Maria Fouz, que sí que va començar a tenir fortes diarrees i molta cremor a l’esòfag.

PCR negativa
El dia 31 de març, Fouz va anar per primera vegada a Urgències de l’Hospital del Vendrell. Se li va fer una prova PCR –en tot el procés l’hi han fet cinc vegades– i va sortir negativa. “Havien passat tres setmanes i suposadament ja no tenia el virus”, diu Nina Ramos, que també comenta que a la seva mare li van fer una radiografia, amb la qual van detectar una pneumònia.

Tot i això, Maria Fouz no s’ofegava i va quedar ingressada “sense que li donessin cap retroviral”, expliquen. El 7 d’abril va rebre l’alta mèdica després d’una altra prova de PCR negativa i després que se li fes una serologia per mirar si havia passat la malaltia de la Covid-19. Va donar positiu, però els símptomes del coronavirus no van remetre.

“He perdut 15 quilos i les proves en femta que em van fer a l’Hospital Joan XXIII no van donar restes de bacteris ni de paràsits. Em van dir que ja expulsaria el virus”, explica Maria Fouz, que es mostra molt esgotada per tot plegat.

Més endavant encara li farien més proves, com un TAC de tòrax el 23 d’abril i una altra serologia, en aquest cas a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. “Tenia els anticossos IGM que es tenen amb la malaltia activa i també els IGG, que són els anticossos d’immunitat i que no se sap fins quan et protegeixen”, explica la filla de la malalta persistent de Covid-19.

“És molt estrany tenir els IGM durant 4 mesos”, continua Nina Ramos, que reclama insistentment durant la conversa que a la seva mare li facin més proves d’una malaltia força desconeguda. “He anat 18 cops a hospitals i no em fan cas”, lamenta l’afectada pel coronavirus.

PUBLICITAT

Després d’estar-se 3 dies a l’Hospital de Sant Pau, Maria Fouz va rebre l’alta i va acudir al centre hospitalari del Vendrell amb la tensió molt alta.

“La internista que la va atendre li va dir que les analítiques eren correctes, la va donar d’alta i la va enviar cap a casa. Va sortir de l’hospital en cadira de rodes”, es queixa Nina Ramos, que coincideix amb la seva mare que Fouz era una persona sana, sense problemes i que ara està molt debilitada i pateix angoixa i depressió per la situació que està passant.

Colonoscòpia i gastroscòpia
Les últimes proves que li han fet a Maria Fouz, “després de presentar una queixa a l’hospital”, –diu la seva filla– són una colonoscòpia i una gastroscòpia “que van donar una petita gastritis que no tenia res a veure amb la malaltia”, i també una radiografia de pulmó a l’Hospital Clínic de Barcelona. “No entenc per què tinc tanta cremor al pit”, es queixa novament Fouz.

Així les coses, tant Maria Fouz com la seva filla expressen els seus dubtes: “No entenem la deixadesa que patim i ens oferim fins i tot per a assaigs clínics sobre el coronavirus”. “Em diuen que el virus va sortir del cos en 14 dies i jo estic molt malament”, conclou Fouz amb un fil de veu de cansada.

També et pot interessar

Comentaris