Vilafranca unirà el carrer Comerç i el centre amb un itinerari per a vianants

L’itinerari segur podria passar pel carrer del Casal
Judit Benages
10/07/2020 - 21:00h

El govern ha plantejat un pla d’intervenció integral per als propers tres anys per unir la història industrial de la vila amb el centre

El govern de Vilafranca s’ha plantejat com un dels projectes importants dels pròxims tres anys la dinamització i rehabilitació del centre històric mitjançant un Pla d’Intervenció Integral que inclourà, també, el carrer Comerç. Aquest programa no només vol arranjar carrers, sinó que anirà un pas més enllà.

El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, explica que aquest Pla d’Intervenció s’ha plantejat com una mena de llei de barris en el qual es farà una anàlisi de les propietats que hi ha al centre i es duran a terme programes de suport al comerç, al lloguer d’habitatges i de locals i a la rehabilitació.

Tot aquest pla serà finançat amb recursos propis, però també es demanaran subvencions europees i es presentarà també el projecte a la Diputació. El regidor considera que els fons europeus podrien arribar perquè un dels requisits és que el govern local ja hagi invertit en la zona, cosa que, segons Romero, ja han fet, i posa com a exemple la rehabilitació de la Casa de la Festa Major o Vinseum, entre altres.

En el cas del carrer Comerç Romero apunta que, tot i que no pot donar cap detall, ja hi ha alguna empresa que s’ha interessat a instaŀlar-se en aquest carrer, que ara ja té el pla aprovat de manera definitiva i estan en tràmit els quatre plans de millora.

PUBLICITAT

Un dels pals de paller d’aquest pla és la voluntat d’unir la història industrial amb el centre històric, cosa que implica crear un itinerari segur per a vianants i bicicletes que uneixi, doncs, el centre amb el carrer Comerç.
Tot i que ara s’estan plantejant diferents alternatives, una de les que té més pes per tirar endavant és fer aquest itinerari pel carrer del Casal, tirant a terra les escales que hi ha al final d’aquesta via i creant un passeig més amable, semblant a una illa de vianants.

Pel que fa a la intervenció al centre històric, s’hi treballarà des de diferents àmbits, com ara el rentat de cara de la plaça del Triangle –al voltant de les escoles– i la revisió de les finques per tal que siguin sostenibles energèticament, ja que es compta que un 70% no ho són. A més, també hi participarà el Servei de Turisme amb l’ampliació o remodelació de les rutes.
Igualment, el govern vol parlar amb els propietaris de les finques per comprovar l’estat dels locals o habitatges buits i animar-los a posar-los en circulació, ja sigui directament o passant pel programa de rehabilitació ofert des del consistori.

Romero reconeix que s’ha de reforçar la promoció econòmica del centre i que potser caldrà intentar segregar alguns locals, ja que molts d’ells són massa grans, amb uns lloguers “tan elevats que fa que siguin inviables”.
Pel que fa al calendari, Francisco Romero es planteja tot aquest pla d’intervenció en un full de ruta que durarà fins al 2023, ja que ara estan en fase de treball intern. Volen tirar endavant una fase col·laborativa perquè gent de diferents sectors hi pugui dir la seva i calculen tenir llest el pla a finals d’any, que és quan surten les convocatòries de subvencions europees.

PUBLICITAT

Projectes menors per afavorir petites empreses

La voluntat del govern de Vilafranca és deixar una mica a banda noves grans inversions (excepte les que ja estan pressupostades i en marxa) perquè, segons Romero, “amb els grans projectes, els concursos gairebé sempre els guanyen les empreses grans” i el que volen és “donar un cop de mà als petits empresaris”. Per això es plantegen diferents petites inversions que puguin donar cabuda a empreses més modestes. A més, cal recordar que posaran en marxa quatre plans d’ocupació per contractar joves menors de 35 anys perquè es puguin incorporar a programes municipals relacionats amb aquest Pla d’Intervenció Integral. “Volem potenciar la indústria local, i per això no volem concentrar grans inversions, sinó distribuir al màxim la inversió pública”, apunta Romero.

També et pot interessar

Comentaris