Quinze mesos de presó per a un cunitenc que va retenir i maltractar la parella

Els fets van passar entre Cunit i Segur de Calafell.
06/07/2020 - 15:22h

Tot i tenir una ordre d’allunyament, també l’havia amenaçat de mort i la va tancar per obligar-la a confessar una infidelitat

L’Audiència de Tarragona ha condemnat a 15 mesos de presó i 40 dies de treballs a beneficis de la comunitat un veí de Cunit per haver retingut, maltractat i amenaçat de mort la seva parella, de qui tenia una ordre d’allunyament.

Segons la sentència avançada pel Diari de Tarragona i a la qual ha tingut accés l’ACN, l’home va tancar la dona en un apartament turístic de Sitges durant tot un dia junt amb els seus tres fills. La va atemorir obligant-la a confessar una infidelitat, que ella va acceptar “per a què aturés les agressions”.

Un mes més tard, la família es va allotjar un hotel de Segur de Calafell on es van repetir les amenaces. L’home, però, va ser retingut per la direcció de l’hotel fins que va arribar la policia.

A la sentència, el jutge recorda com el 30 d’abril del 2019 la parella, amb els tres fills, va instal·lar-se en un apartament de Sitges malgrat feia quatre mesos que l’home tenia una ordre d’allunyament d’ella. L’endemà al matí, recull la sentència, “amb ànim de privar de llibertat” de la seva dona i evitar que marxés, va agafar una barra de les cortines per bloquejar la porta i va abaixar totes les persianes. També li va prendre el mòbil i va amenaçar-la amb una navalla, dient-li que no sortiria del pis fins que no li confessés que l’havia enganyat amb un altre home.

Ella va negar que li hagués estat infidel, però ell va persistir. L’home li va revisar tot el contingut del mòbil, tant de fotos com missatges, malgrat ella li demanava que no ho fes. Durant tot el dia no li va deixar contestar cap trucada excepte una, d’una amiga, si bé la va mantenir amenaçada per a què no expliqués que estava retinguda.

El jutge remarca que l’home va mantenir la dona atemorida amb la navalla tot el dia, “amb actitud amenaçant”, fins que a mitja tarda ella va intentar treure la barra que bloquejava la porta. L’home, però, la va empènyer per impedir-ho, la va agafar del coll i la va advertir que la mataria a ella i els fills si es posava a cridar.

Segons recull la sentència, un cop arribada la nit, l’home va ordenar a la dona que portés a dormir a l’habitació els dos fills grans, mentre el tercer infant dormia al menjador. En aquell instant, va donar una bufetada a la dona i va seguir exigint-li que confessés que havia estat amb una altra persona. Davant la negativa, va seguir colpejant-la, la va agafar del coll amb les dues mans i la va empènyer contra la paret.

El jutge apunta que l’home li va etzibar constantment frases com “digues-me que m’han enganyat amb un altre, confessa o us trec un a un i us mato” o “si em dius que m’han enganyat, jo agafo la porta i me’n vaig”. Davant les amenaces, el magistrat relata que ella va assumir la infidelitat “amb l’objectiu que aturés l’agressió”. L’endemà, el condemnat va retornar el telèfon a la dona i van marxar de l’apartament.

Un segon episodi a Segur de Calafell

El 3 de maig del 2019 el jutge dictava una segona ordre d’allunyament. Així i tot, a principis de juny l’home va trucar la dona i van quedar a Segur de Calafell per a què ell veiés els fills. Durant la trobada, la va convèncer per a què tots cinc anessin a passar la nit a un hotel. Un cop allotjats, l’endemà a primera hora del matí, la dona va veure com ell li estava manipulant el telèfon sense permís. L’home li va dir que li havia descobert la infidelitat i es va posar verbalment agressiu.

El condemnat va agafar un ganivet de cuina de més de 10 centímetres i li va propinar un cop de puny a la dona, mentre donava voltes per l’habitació “en estat d’agressivitat i molt nerviós” tot insistint en voler saber qui era la persona amb li havia estat infidel. Mentrestant, la mare d’ella li trucava diverses vegades, moment en què ell va enviar-li uns missatges escrits fent-se passar per la dona. Seguidament, va asseure’s al sofà amb els tres fills mentre la seguia amenaçant.

Al cap d’unes hores, recull la sentència, la mare d’ella i el director de l’hotel van accedir a l’habitació utilitzant una clau de recanvi. En veure’ls entrar, el condemnat va abraonar-se contra l’ex sogra i la va començar a empènyer, mentre li va donar un cop de puny al director de l’hotel, que va fugir demanant ajuda per avisar la policia.

El condemnat va perseguir-lo, de manera que l’ex sogra va aprofitar per entrar a l’apartament i en va tancar la porta. L’home, però, va tornar i va entrar a la força, amenaçant de mort la dona i la seva mare. Enmig de les amenaces, van aparèixer diversos clients i personal de l’establiment i el van retenir.

L’home va acceptar sortir de l’hotel, si bé en el moment d’arribar al carrer es va encarar amb el director i el seu fill. Enmig de la disputa, però, va arribar la Policia Local de Calafell, que va haver de perseguir l’home, ja que havia intentat fugir corrents. Quan el van detenir, es va encarar amb els agents i els va colpejar diverses vegades.

Perdonat per la víctima i condemnat per la justícia

El jutge puntualitza que l’home és toxicòman consumidor addicte a la cocaïna de llarga evolució, i assenyala que el dia dels fets tenia les seves facultats cognitivo-volitives “greument afectades”. Dos dies després de la detenció, va ingressar a presó de forma cautelar, mentre la dona li va concedir el perdó exprés.

El passat mes de febrer, la defensa de l’acusat i el Ministeri Fiscal van acordar la condemna. Així, l’Audiència de Tarragona el considera autor d’un delicte continuat de trencament de la mesura cautelar per haver incomplert el distanciament amb la seva dona, un delicte de detenció il·legal i dos delictes de maltractament.

Pel primer, li imposa una pena de 3 mesos de presó i 3 mesos d’internament en un centre de desintoxicació-, per la detenció il·legal el condemna a 9 mesos i 1 dia de presó –i el mateix període d’internament- a més de la prohibició d’acostar-se a la dona a menys d’un quilòmetre durant un any i 9 mesos. Pel maltractament li imposa 40 dies de treballs comunitaris i un any d’allunyament.

El jutge també condemna l’home a un delicte lleu de maltractament sense obra, amb una multa de 24 euros; un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat, amb tres mesos de presó; i dos delictes lleus de lesions, amb una multa de 48 euros.

Al mateix temps, l’obliga a pagar 1.080 i 1.500 euros d’indemnització als dos agents de la Policia Local de Calafell a qui va ferir quan intentava evitar la detenció, i també l’insta a abonar quasi 40 euros als propietaris de l’hotel de Segur pels desperfectes ocasionats.

També et pot interessar

Comentaris