Poca complicitat del Penedès amb el pla metropolità d’Ada Colau

Judit Benages
04/07/2020 - 09:00h

La majoria de partits es posicionen en contra de la proposta de l’alcaldessa de Barcelona i demanen que es faci efectiva la vegueria

Barcelona amplia el seu camp de visió més enllà de l’àrea metropolitana i incorpora també en la seva estratègia de futur les comarques de la segona corona com ara l’Alt Penedès, segons va apuntar fa uns dies l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau en una proposta que no ha agradat a tothom.
Aquesta és la idea de ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’, un pla estratègic per abordar de manera conjunta amb 164 municipis de set comarques els grans reptes urbans futurs. L’accés a l’habitatge, la segregació territorial, la mobilitat, el model econòmic o la cultura són alguns dels debats que afecten d’una forma o altra els municipis i que es volen afrontar des d’una mirada “compartida”.

“L’àrea que tenim ara és l’AMB però fa molt temps que la ciutat real està composta de 164 municipis i és la regió metropolitana”, va dir Colau, al mateix temps que va apuntar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està conformada per 36 municipis i que ara quest camp de visió s’ha quedat petit, i prefereix pensar en la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), que a nivell territorial comprèn el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, una suma de 164 municipis i més de 5 milions d’habitants.

Pel que fa als calendaris, des de la primera declaració d’intencions d’aquest dilluns fins a l’aprovació del Compromís Metropolità 2030 i l’inici dels primers projectes a escala regional, passaran com a mínim dos anys.

Opinions al territori

Si bé la setmana passada ja vam anunciar com des de Junts pel Penedès es rebutja la proposta de Colau – a qui demanen que la retiri- no només per voler recuperar una vegueria que no existeix, sinó perquè s’atorga poders i competències que no li són pròpies, aquesta setmana hem parlat amb altres partits perquè hi diguin la seva.

Des de Vilafranca en Comú, es lamenta, en un primer moment, que el govern de la Generalitat no hagi desplegat els serveis territorials de la vegueria Penedès i asseguren que la proposta de Colau el que planteja és “generar un marc de debat estratègic de diferents sectors amb 164 municipis, inclòs Vilafranca, mitjançant el seu alcalde, que no ha rebutjat de participar-hi”.

A partir d’aquí els comuns vilafranquins demanen que s’obri urgentment el Pla Territorial Parcial del Penedès per tal que les seves propostes siguin integrades en la redacció definitiva del pla proposat per Colau.

A més, entre altres aspectes, lamenten que l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, no hagi informat de la proposta de Colau als grups municipals del consistori vilafranquí.

A partir d’aquí, sobre la proposta, els comuns asseguren que “Barcelona i la seva àrea metropolitana han de parlar horitzontalment, de tu a tu, amb el Penedès, que és qui ha de definir mancomunadament el seu present i el seu futur”.

PUBLICITAT

Pels comuns, a més, “el Penedès ha de mantenir un diàleg obert i franc, com a conjunt, amb les àrees metropolitanes de Tarragona-Reus i Barcelona amb la Catalunya Central per tal de plantejar aquelles qüestions que més afecten i, per tant, veiem positiu que se’ns convidi a participar en un debat estratègic sobre la regió metropolitana de Barcelona, amb qui tenim moltes coses en comú”.

Segons Vilafranca en Comú, aquest diàleg s’ha de fer “des del respecte i la voluntat col·laborativa i el Penedès hi ha de ser present perquè les decisions que es prenguin afectaran la nostra vida i la nostra economia.” Finalment, els comuns asseguren, doncs, que no es planteja com un espai de governança sinó com un debat realment pertinent.

Per altra banda, preguntat per la qüestió, el primer secretari del PSC a Vilafranca, Francisco Romero, afirma que, tal com ja va expressar en una piulada a twitter només conèixer la proposta de Colau, “Vilafranca té totes les condicions per liderar el projecte de la vegueria Penedès”. Per Romero “ara no és el moment de discursos buits i la planificació del Penedès s’ha de fer, sempre, des del Penedès, amb acords que ens interessin als dos, com ara la protecció de la vinya o la parada de trens regionals, sempre amb acord i diàleg”. Segons Romero, la política de Colau “és antiga i ara toca fer xarxa de ciutat”.

PUBLICITAT

Des d’ERC, el regidor vilafranquí Pere Sàbat assegura que “és evident que hi ha una manca de lideratge claríssim dels Consells Comarcals, de la delegació del govern, de la Mancomunitat i dels grans ajuntaments, com el de Vilafranca, en plantejar una proposta concreta pel Penedès”.
Per Sàbat, “durant els darrers anys no hi ha hagut cap mena de voluntat per fer-ho. Mentrestant, altres institucions plantegen propostes, com la que fa Colau. No la compartim, però que incloguin al Penedès demostra la manca d’estratègia i lideratge dels actuals dirigents territorials. Ara mateix les institucions del Penedès no compten enlloc i són invisibles”.

Des de la CUP creuen que la proposta de Colau “només s’entén des de la desconeixença absoluta del territori ja que xoca frontalment amb les demandes històriques de les nostres comarques i el sentir general de la gent, que en cap cas passa per participar d’un projecte centralitzador sinó per l’aposta per seguir desplegant la vegueria del Penedès en tots els seus àmbits”.

També et pot interessar

Comentaris