Vilafranca es queda sense festa major dels petits

Enguany ja és segur que no es podran veure els més petits de la casa formant part dels balls de la festa major de Vilafranca el dia 1 de setembre. FOTO: Maria Rosa Ferré
03/07/2020 - 06:00h

La normativa sanitària per la crisi sanitària de la Covid-19 obliga els administradors a anul·lar la major part dels actes

És evident que les festes majors són una de les activitats que s’han de reinventar més aquest estiu. De fet, molts municipis han apostat per no donar més tombs i suspendre-les ja que no poden garantir que es compleixin les mesures dictades arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

Els administradors de la festa major de Vilafranca, però, juntament, en aquest cas, amb el govern, estan treballant per poder dur a terme el màxim d’actes possible, sempre complint amb els protocols marcats per la Generalitat, cosa que no és fàcil quan es tracta de festes tan multitudinàries.

Així, tot i que ja es podia suposar perquè no s’havien iniciat les preinscripcions, ja és segur que no se celebrarà a festa major dels petits, que tradicionalment ocupa el dia 1 de setembre.

Per part dels administradors, Pablo Sancho explica que la normativa sanitària fa impossible celebrar la festa dels més petits, tenint en compte, a més, que al cap de 15 dies comencen les escoles i, per tant, cal tenir la situació sota control.

Preguntat per si s’estan plantejant celebrar alguna mena d’acte amb aforament limitat i amb garanties pel dia dels més petits, Sancho és sincer: “No volem generar cap expectativa perquè, ara mateix, no sabem què podrem fer ni si podrem fer alguna cosa”.

Aquesta filosofia és la mateixa que impregna la resta de dies de la més típica. Els administradors fa mesos que van començar a treballar un protocol que han anat readaptant setmana rere setmana.

Ara ja fa dies que estan treballant en una última versió, que preveuen presentar públicament aviat perquè, tal com apunta Sancho “estem al mes de juliol i ja no queda tant”. Així doncs, en un màxim de 15 dies faran públic quins actes de la festa major de Vilafranca se celebraran i quins no.

Els administradors volen deixar clar que totes les seves propostes passen enguany també pel vistiplau del govern municipal – amb qui treballen conjuntament- i, a més, pels tècnics de la Generalitat, que és qui ho ha d’avalar en últim cas i sempre tenint en compte que la crisi sanitària evoluciona pràcticament setmana a setmana.

Segons Sancho, en el seu parer personal, si enguany es fa o no festa major i de quina manera “és una decisió de ciutat, no depèn de nosaltres perquè les circumstàncies són especials”.

L’administrador reconeix que hi ha municipis que tenen previst celebrar bona part dels actes, amb aforament limitat, però que la majoria que contracta orquestres per celebrar balls, per exemple, “són pobles molt petits, on se’n pot controlar molt bé l’accés. Aquí tenim 40.000 habitants i, a més, som capital de comarca”.

Finalment preguntat per si s’han plantejat programar actes de pagament per poder controlar l’aforament, Sancho clou, contundent, amb una opinió que, diu, és purament personal: “Cada ciutat pren les decisions que considera oportunes, però aquí no ha sortit ni el tema, de moment. Jo personalment em nego a programar cap acte de la festa major de Vilafranca que s’hagi de pagar”.

També et pot interessar

Comentaris