El Vendrell homenatjarà l’Orquestra Pau Casals amb un concert el 12 de juliol

L’Orquestra Camera Musicae que serà al Vendrell el 12 de juliol.
01/07/2020 - 21:00h

Serà a la plaça Nova i anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, que interpretarà obres de Bach i Beethoven

L’Ajuntament del Vendrell i la Fundació Pau Casals organitzen per diumenge de la setmana que ve, 12 de juliol, a les 21.30h i a la Plaça Nova, un concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae per commemorar el concert de l’Orquestra Pau Casals al mateix indret, l’any 1927.

L’espectacle serà retransmès en directe a la Plaça del Tívoli i a la Sala Polivalent del Museu Pau Casals i, a més, s’emetrà també en directe per RTVEl Vendrell. Posteriorment es podrà escoltar i veure en diferit a través de l’emissora Catalunya Música, en una data per determinar, i pel Canal 33 el divendres 14 d’agost.

Dirigida pel mestre Jordi Mora, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae interpretarà obres de Bach i Beethoven. Aquest és l’acte central del programa d’activitats del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020 i s’emmarca en el Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020.

El concert serà gratuït i la formació orquestral comptarà amb 40 músics que interpretaran l’Ària de la Suite núm. 3 en Re Major, BWV 1068 de J.S. Bach i la Simfonia núm. 3, op. 55 “Heroica” de L. Van Beethoven.

Aquest any 2020 coincideix que la ciutat del Vendrell és la Capital de la Cultura Catalana i la Fundació Pau Casals commemora el Centenari de la creació de l’Orquestra Pau Casals, reivindicant la història i l’impacte musical i social de l’Orquestra i la figura de Pau Casals com a director, amb la programació d’activitats i projectes al llarg del període 2020-2021.

Record del concert del 1927

El 10 de juliol del 1927, els músics i membres del Patronat de l’Orquestra Pau Casals, juntament amb l’Ajuntament de la vila del Vendrell van retre un homenatge a Pau Casals, nomenant-lo fill predilecte i organitzant diversos actes, entre els quals dos concerts de l’orquestra que ell mateix va dirigir: un a la plaça Nova (en aquell moment Pi i Margall) on van interpretar obres de Beethoven, Morera, Bach i Wagner, i un altre al Teatre Tívoli.

Per commemorar aquesta efemèride i coincidint amb la celebració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals i de la distinció del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana, el proper 12 de juliol l’Orquestra Simfònica Camera Musicae interpretarà una selecció de les obres interpretades aquell mateix dia per l’Orquestra Pau Casals.

Aquest concert havia de donar el tret de sortida al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell 2020, que ha estat cancel·lat a causa de la Covid-19.

Tal com han explicat els organitzadors, malgrat que l’objectiu del concert era reproduir aquell homenatge històric de l’any 1927, la pandèmia ha obligat a modificar el format, reduint-ne l’aforament de públic, però en cap cas l’esperit. Així, a la Plaça Nova s’hi ubicaran una quarantena de cadires, al Tívoli 90 cadires més, mentre que al Museu Pau Casals se n’instal·laran una trentena. 

En concret, Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ha destacat que “tot i que, malauradament, per causa de la COVID 19 no hi haurà tot el públic que ens hagués agradat, el què sí es mostrarà el dia 12 és com cent anys després el Vendrell se’n recorda de Casals, se’n recorda d’aquella gesta i això quedarà com un missatge importantíssim que podrà arribar a tot el món”.

Pardo també ha ressaltat la coincidència de l’objectiu clau de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae amb l’esperit de l’Orquestra Pau Casals, que és “obrir les audiències, adreçar-se a nous públics, popularitzar la música clàssica, però també amb un component d’innovació important”.

De la seva banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, també ha volgut posar l’accent en l’essència del missatge que es vol transmetre amb el concert del dia 12 de juliol: “Tot i el canvi de format, l’objectiu continua sent el d’homenatjar el músic i sobretot l’humanista i fent-ho amb més raó durant aquesta pandèmia”.

En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que “el missatge que volem enviar al món, amb raó de la crisi sanitària, ha de ser que la cultura ha d’estar al capdavant de la societat per dir que no hi ha repte que no puguem superar”. Martínez també s’ha referit a la gran tasca del Mestre per fer que la cultura arribés a tothom i en aquesta línia ha dit que aquesta ha estat i és la màxima de tots els actes que s’organitzen com a Capital de la Cultura Catalana 2020. 

Entrades

Per accedir tant a la Plaça Nova com a la Plaça del Tívoli i a la Sala Polivalent del Museu Pau Casals (els espais on s’emetrà en directe la projecció del concert), i degut a les restriccions d’aforament decretades a causa de la Covid-19, l’accés serà amb entrada anticipada. Les entrades gratuïtes es podran aconseguir a través de la pàgina web de l’Ajuntament a partir de la mateixa propera setmana i fins a esgotar les localitats.

El dia del concert caldrà acreditar l’entrada de forma impresa o bé en un dispositiu mòbil. En el cas de la Sala Polivalent del Museu Pau Casals caldrà fer una reserva prèvia enviant un correu electrònic a museu@paucasals.org o bé trucant al 977 68 42 76.

Homenatge del Vendrell a Pau Casals

El 10 de juliol de 1927, els músics de l’Orquestra Pau Casals van tenir la iniciativa d’organitzar  un homenatge a Pau Casals com a reconeixement i agraïment a la tasca que estava fent amb la seva orquestra per tot Catalunya.

Es va crear una comissió formada pels membres de l’Orquestra Pau Casals i membres del Patronat per organitzar aquest homenatge a la seva vila natal, un acte ampli i popular que va comptar amb diferents esdeveniments i concerts que es van desenvolupar durant tot el dia.

Un dels actes més importants  va ser el concert popular que Pau Casals va dirigir amb al seva orquestra a la plaça Pi i Maragall, actual Plaça Nova, on van interpretar l’Obertura Leonora núm.3 de Beethoven, la sardana Serra Amunt d’Enric Morera, l’Ària de Bach i l’Obertura de Tannhäuser de Wagner. La plaça es va quedar petita davant la multitud de persones i vendrellencs que no es van voler perdre una actuació històrica. Les imatges i el film que es conserven en son un bon testimoni.

Abans del concert, Pau Casals fou nomenat fill predilecte del Vendrell per l’aleshores alcalde Josep Vilanova, qui li va fer entrega en el mateix acte d’una batuta feta d’una fusta d’olivera borda sortida dels peus de l’Àngel Tobies.

La batuta es conserva al Museu Pau Casals de Sant Salvador, juntament amb la placa de la Coral la Lira, una gralla que li va oferir la Unió Musical i un magnífic llibre de signatures. Un cop acabat l’acte de l’Ajuntament del Vendrell i la comitiva es va dirigir al carrer de Montserrat per inaugurar la placa amb el nom de Pau Casals i  posteriorment van anar a la Casa Nadiua, al carrer Santa Anna, on es va instal·lar una placa commemorativa,  que avui dia encara es pot veure col·locada a la façana.

Després del concert popular, al Teatre Tívoli es va oferir un dinar amb més de 300 convidats que va servir  l’Hotel Ritz. En acabar Pau Casals va dirigir de nou l’Orquestra Pau Casals interpretant obres de Weber, Beethoven, Boccherini, Wagner, Bach, Lohengrin i Rienzi.

El concert va ser de pagament i els diners recaptats van anar a benefici del Vendrell.

D’altra banda, val a dir que el 13 d’octubre d’aquest 2020 es commemorarà el centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, una formació que Pau Casals va impulsar i crear aquell mateix any i que es va convertir en un projecte d’excel·lència musical i compromís social. Malauradament aquest projecte va acabar definitivament amb la Guerra Civil Espanyola.

També et pot interessar

Comentaris