L’incivisme provoca un augment notable de les andròmines al Vendrell

Deixalles al costat d’uns contenidors al barri marítim de Sant Salvador.
01/07/2020 - 19:30h

Des de l’aixecament de l’estat d’alarma han sovintejat els residus a les zones de contenidors i la regidoria de Medi Ambient es reconeix desbordada

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell reconeix que es troba desbordada arran de l’incivisme desmesurat que s’ha detectat les darreres setmanes al municipi pel que fa a l’abocament de residus voluminosos i restes de poda a diversos punts, sobretot al costat de contenidors que no serveixen per a aquests usos.

La regidora de l’àrea, Núria Rovira, ha explicat al 3d8 que es tracta d’una situació no exclusiva del Vendrell, però que és veritat que probablement el confinament pel coronavirus de la Covid-19 ha comportat que, davant l’absència habitual de la temporada de Setmana Santa -amb un increment de restes de poda i mobles abandonats a la via pública- des de l’aixecament de l’estat d’alarma ha augmentat molt la presència d’andròmines als carrers.

A més, Rovira diu que “com que moltes persones potser no marxen de vacances aquest any, aprofiten per fer una renovació del mobil·liari de casa” i moltes d’elles, amb una actitud del tot incívica, provoquen una acumulació de deixalles a la via pública. Des de la regidoria de Medi Ambient s’ha aprofitat la situació per reclamar més civisme a través de les xarxes socials i, per exemple, difondre tant el servei municipal de recollida de mobles vells com el fet que hi ha una deixalleria comarcal a Bellvei.

Augment de la neteja
Tot i algunes crítiques que veïns han fet arribat a aquest setmanari en el sentit que hi hauria zones del municipi on faria dues o tres setmanes que ningú de l’Ajuntament recull les andròmines i restes de poda del costat dels contenidors, per exemple a la part alta del barri marítim de Sant Salvador, la regidora Núria Rovira ha apuntat que “hem augmentat el servei de recollida i neteja, perquè la gent també se’ns queixa. Ara bé, en molts casos, l’endemà de la neteja ja tornes a veure la zona plena de deixalles”.

“Hem augmentat la freqüència del servei i, per exemple, hem destinat 20.000 euros més per a la recollida de voluminosos”, diu Rovira. Més concretament, el servei que habitualment es presta amb un equip que treballa 6h40’ als matins llevat dels diumenges, amb un conductor i un peó amb un camió amb caixa oberta, fins al 31 d’agost comptarà amb un equip de tarda. El cost és de 19.612,53 euros.

Futurs serveis
A més de tornar a posar en marxa l’anomenada ‘Operació matalàs’, per intentar detectar i sancionar els ciutadans incívics, des de l’Ajuntament del Vendrell s’estudia posar més personal per a la sensibilització i la recollida de residus. Ara per ara, a més, al municipi hi hauria “entre 10 i 15 abocaments incontrolats censats”, conclou la regidora Núria Rovira.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell ha detectat un important augment en la generació de residus des de l’aixecament de l’estat d’alarma pel coronavirus, segons indiquen les dades que comparen els dos períodes i també entre els mesos de maig del 2019 i 2020.

Fracció Resta. Entre el maig de l’any passat i el d’aquest any, quan ja hi havia hagut més de dos mesos de confinament i, per tant, les segones residències del Vendrell estaven buides, s’han recollit 260 tones menys de rebuig. Aixó és un 4,4% menys que en el mateix període d’un any abans. Ara, en canvi, la generació de residus ha augmentat força. A tall d’exemple, des de la regidoria s’apunta que en temporada alta a les urbanitzacions del Vendrell es recollien aproximadament unes 16 tones diàries i actualment s’arriba a les 30 tones de fracció resta al dia.

Fracció Orgànica. Aquesta fracció també s’està tornant a reactivar des de l’aixecament de l’estat d’alarma degut a l’obertura dels comerços i, per tant, del servei de recollida porta a porta comercial. A principis de juny es recollien uns 330 quilos i ara, en canvi, es recullen uns 1.300 quilos de restes orgàniques. Tanmateix, aquestes xifres queden lluny a les registrades el mateix mes de l’any 2019, quan es varen recollir una mitjana de 2.750 quilos diaris de restes orgàniques.

Recollida Selectiva. Quant a la recollida selectiva, l’acumulat fins maig del 2020 respecte el 2019 s’ha vist incrementat en un 13%, destacant l’augment dels envasos. “La ciutadania ha consumit més a casa i això s’ha vist repercutit en els resultats”, apunta la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Rovira. Des de l’aixecament de l’estat d’alarma es veuen els contenidors de la recollida selectiva més plens, ha detectat la regidoria.

Fracció Voluminosos. Finalment, pel que fa a les dades de voluminosos recollits al Vendrell, l’acumulat fins maig del 2020 respecte el 2019 és el mateix i es manté en les 265 tones. Amb tot, com s’apunta a la informació principal, l’aixecament de l’estat d’alarma ha comportant un augment en els punts d’incivisme al carrer i s’ha reforçat el servei de la tarda. Aquest reforç serà fins el 31 d’agost.

També et pot interessar

Comentaris