VeC vol que es freni la privatització de l’espai públic de Vilafranca

Segons Vilafranca en Comú, cada cop hi ha més privatització de l’espai públic
01/07/2020 - 11:35h

Els comuns han presentat un total de 19 al·legacions a l’ordenança municipal del paisatge perquè consideren que hi ha aspectes que cal millorar

Vilafranca en Comú ha presentat un total de 19 al·legacions a la modificació de l’ordenança municipal del paisatge de la vila. El regidor dels comuns, Ramon Arnabat, ha recordat que el seu grup ja va votar en contra de l’aprovació inicial perquè, tot i estar d’acord amb la necessària reforma d’aquesta ordenança pel que fa a les terrasses privades, creuen que no és el moment de fer-la per la pressió ambiental que hi ha i en plena recuperació de la normalitat.

També demanen un debat més ampli perquè es puguin escoltar altres veus, des dels empresaris, a les associacions de veïns i entitats, persones amb mobilitat reduïda, etc.

L’arquitecte Ton Salvadó ha assenyalat que les raons que han portat Vilafranca en Comú a presentar aquestes al·legacions són posar fre a la progressiva privatització de l’espai públic i garantir-ne el seu ús per a tothom.

“Per això cal plantejar una política clara sobre l’espai públic i el seu ús, les seves preferències com a oci o com a negoci, perquè actualment no és així i hi ha alguns espais emblemàtics de la vila on l’ocupació per les terrasses impedeix el seu ús normal com ara passejar i seure en un banc, beure en una font o jugar”, ha apuntat l’arquitecte.

Salvadó ha afirmat que “una de les qüestions centrals de les nostres al·legacions és l’atenció a les persones discapacitades visuals i/o funcionals ja que cal que cal revertir l’ocupació de la franja de contacte de les façanes dels edificis amb el carrer per tal de garantir la facilitat en la seva mobilitat”. Salvadó ha explicat que la normativa d’accessibilitat a l’espai públic estableix en 1,80 metres per a garantir que les persones invidents puguin resseguir amb garanties la continuïtat del carrer, així com els discapacitats funcionals puguin circular lliurement sense tenir dificultats.

Per Vilafranca en Comú la qüestió no és si estan d’acord o no amb les terrasses, sinó com es gestiona l’espai públic. “És evident que en clau d’emergència climàtica pot estar molt bé substituir els vehicles per les terrasses. Però en clau de garantir el dret a la ciutat i a l’espai públic pot ser molt equivocat substituir vianants per terrasses”, clouen els comuns.

També et pot interessar

Comentaris