La pandèmia afectarà els plans futurs de Sant Sadurní


L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, n’ha vist de verdes i de madures al govern, però fins ara mai s’havia enfrontat a un gegant com la Covid-19
Fa un any, Josep Maria Ribas (ERC) arribava a un acord amb Ton Amat (Junts x Sant Sadurní) per governar plegats a Sant Sadurní. El pacte permetia a Ribas revalidar l’alcaldia del municipi, un càrrec que ha ocupat cinc anys de manera intermitent. Al capdavant del govern sadurninenc, el republicà n’ha vist de verdes i de madures. Fins ara, però, mai s’havia hagut d’enfrontar a un gegant com la Covid-19, que s’ha acarnissat, sobretot, amb la Casa dels Avis de la vila, on ha deixat 12 morts. Amb Ribas hem parlat de com s’ha fet la gestió de la pandèmia, i també de com s’encararan els seus efectes.
Sant Sadurní va ser el primer municipi del Penedès on va morir una persona per Covid-19.
Sí. Lamentablement, ara són més els que han mort a la vila a conseqüència del virus. Tot això ens ha caigut com una gerra d’aigua freda. Ningú tenia al seu programa electoral afrontar una cosa com la que està passant.
S’ha actuat amb prou rapidesa per fer front a la pandèmia?
Penso que sí. Els darrers tres mesos hem hagut de decidir moltes coses, i ho hem fet amb celeritat. El 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, érem en aquest despatx. Era la una del migdia, i a les tres tots els equipaments municipals ja estaven tancats. Aleshores no teníem ni idea del que ens venia a sobre. Ningú s’ho hauria imaginat mai. Ens ha vingut de nou.
Les complicacions més importants s’han registrat a la Casa dels Avis.
És on hi ha hagut el focus més important de contagi, tot i que l’equipament ja es preparava per a la crisi sanitària una setmana abans que esclatés. Quan el govern va decretar el confinament, a la Casa dels Avis ja s’havien restringit les visites i s’havien aplicat nous protocols de treball.
Tot i això, la residència ha hagut de lamentar més d’una desena de víctimes mortals.
Sí, és on més mal ha fet. És el que més ens ha fet patir. En els darrers tres mesos han mort 12 persones a conseqüència de la malaltia, i 6 ho han fet per altres causes, però ara sembla que la situació està controlada.
Déu n’hi do.
Sí, la mortaldat ha estat elevada. Si comparem les xifres de mortalitat a la vila de gener a juny amb les dels tres anys anteriors, hi ha hagut un augment del 50%. La Covid-19 ha fet molt de mal arreu, també a sant Sadurní.
I com està ara el balanç de contagis a la residència?
Aquesta setmana ja només queda un resident positiu per nou coronavirus, i és un usuari a qui els tests li surten positius des de començaments d’abril, però no dona símptomes de la malaltia.
Això ha permès relaxar les mesures de seguretat que s’havien aplicat?
Es van aixecant de mica en mica. Aquest dimarts ja s’han tret els separadors que es van instaŀlar perquè cada resident pogués tenir la seva habitació, i també es permeten les visites de familiars. Això sí, d’una manera molt diferent que abans de la pandèmia. No hi pot haver contacte amb els avis, per exemple.
Creu que es va actuar bé en la gestió de la crisi sanitària en aquest equipament?
Quan vam tenir la confirmació del primer positiu per SARS-CoV-2 a la residència es va crear un comitè d’emergència per gestionar la situació. Es va fer el mateix dia que va sortir el primer positiu. A partir d’aquí ens vam posar a treballar. Tots. Es van comprar mampares per aïllar els usuaris i es van crear nous circuits de treball. No hem escatimat ni un cèntim, ni una hora de feina per garantir la situació dels residents.
Tenim clar que a la Casa dels Avis les coses s’han fet bé. L’objectiu de l’anàlisi no és culpabilitzar ningú del que ha passat, sinó fer un exercici de transparència”
Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní
Des de l’oposició s’ha demanat una investigació per saber com s’ha dut a terme el control de la pandèmia.
Aquest maig hem aprovat un pla de xoc per fer front als efectes de la crisi sanitària, i un dels punts que inclou és fer una anàlisi de la gestió que ha fet SUMAR, l’empresa pública que té la licitació de la residència, de la crisi. Tenim clar que les coses s’han fet bé. Tots els procediments estan documentats. L’objectiu no és culpabilitzar ningú del que ha passat, sinó garantir la transparència.
Quan serà hora de passar comptes?
No sé si toca, encara. La gent es pensa que tot això ja ha passat. Però qui cregui que la pandèmia s’ha acabat, s’equivoca. Al món cada dia hi ha notícies de rebrots en diferents zones. I si mirem les xifres d’infectats i sospitosos a Sant Sadurní, encara hi ha registrats gairebé 600 casos. Cal seguir extremant les mesures de protecció. Això encara no s’ha acabat.
Em deia que Sant Sadurní no ha escatimat ni un cèntim per fer front a la pandèmia. Quants diners han gastat?
Fins ara, calculo que hem gastat uns 90.000 euros només fer front a les despeses directes derivades de la pandèmia. Això inclou els separadors de la Casa dels Avis, les llums ultraviolades que s’han instaŀlat a la residència per mantenir-la neta o la desinfecció de diversos espais municipals.
A aquests diners s’hi ha de sumar el mig milió d’euros que inclou el pla de xoc aprovat pel ple fa una setmana.
Sí, el pla de xoc inclou actuacions per valor de més de mig milió d’euros. L’hem redactat entre tots els grups que formem el consistori, i hi ha propostes per fer front als efectes que el nou coronavirus ha tingut en la societat i en l’economia de la vila. S’han previst des d’ajudes per als lloguers fins a subvencions per als comerços.
Vostè va dir al ple que aquest pla només és un punt de partida…
Sempre hem deixat clar que el document que s’ha posat sobre la taula és només el començament del que ve a partir d’ara. Si s’han de posar més diners per ajudar els veïns de la vila, ho farem. Tenim clar que haurem d’anar adaptant les mesures amb les setmanes, perquè em temo que la situació s’agreujarà encara més amb els dies
La situació del sector del vi no ajuda Sant Sadurní.
No, gens ni mica. La majoria dels sadurninencs vivim de manera directa o indirecta del vi i el cava. La crisi que està patint el sector ens tocarà, segur. Agricultura ha posat eines sobre la taula per minimitzar els efectes de la crisi, però és clar que bona part del mal ja està fet. Fa uns dies hi havia més de 1.400 persones afectades per un ERTO a la vila, i això sense contar els de Freixenet. Venen dies complicats.
Invertir tants diners en la pandèmia els obliga a canviar els plans que tenien per al municipi?
Com a mínim ens obliga a adaptar-los. El problema no és només que hem augmentat la despesa en coses que no teníem previstes, sinó que hem deixat d’ingressar molts diners per l’aturada de bona part de l’activitat municipal. Calculem que cada mes hem deixat d’ingressar 140.000 euros com a conseqüència de la pandèmia. Això vol dir que no només ens gastarem 600.000 euros que no havíem previst, sinó que en deixarem d’ingressar mig milió més. És evident que això afectarà.
M’està dient que no es faran les inversions previstes?
Li dic que potser les haurem de fer d’una altra manera. Els vestidors del camp de futbol, per exemple. S’hauran d’anar a buscar subvencions per tirar-los endavant. Els farem, però haurem de buscar com finançar-los. Can Guineu potser haurà d’esperar.
L’ajuda social és ara la prioritat?
La prioritat són els veïns de Sant Sadurní. I és evident que la pandèmia ha deixat molta gent en situació de vulnerabilitat. Ha pujat la demanda d’ajuda a Càritas i també a Serveis Socials. El que hem d’intentar és que les famílies no pateixin. Això és el que desitgem.