El Museu Pau Casals formarà part del Recuperart-19

25/06/2020 - 17:04h

Un innovador programa basat en museus i centres d’art per millorar l’estat emocional dels professionals sanitaris després de la pandèmia

L’innovador programa Recuperart-19 busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l’estat anímic per combatre l’ansietat, la depressió i lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic en el col·lectiu de professionals sanitaris

El programa forma part de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS i compta en una primera fase amb la participació de 16 museus d’arreu del país

Les conseqüències d’una crisi sanitària sense precedents generada per la COVID-19 tenen múltiples col·lectius afectats. Efectes que, evidentment, també han deixat empremta en els professionals sanitaris, la salut emocional dels quals ha quedat afectada, en menor o major grau, i amb seqüeles difícils de preveure si no s’actua efectivament. L’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, proposa al col·lectiu sanitari una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora el benestar emocional.

Es tracta d’una iniciativa, pionera a nivell internacional, plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura. Així, el programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.

La participació a Recuperart-19 serà completament anònima, gratuïta i de fàcil accés ja que des de l’inici del programa hi participen museus de totes les regions sanitàries de

Catalunya. En aquest sentit, en un primer desplegament hi participen 16 museus de totes les regions sanitàries i està previst que aquest nombre de centres s’incrementi un cop avaluada la primera fase. El programa està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o fins i tot lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a la seva activitat professional durant la crisi del nou coronavirus.

Per participar-hi només caldrà que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants, que els hi oferiran l’entrada gratuita. Tot seguit se’ls hi proporcionarà un quadern especialment elaborat per l’activitat i una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals pivotarà la intervenció. Aquesta llibreta serà la guia per seguir l’activitat, que serà autoguiada, i detalla instruccions i pautes per al participant. La proposta d’activitats se centra en exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió. L’activitat podrà realitzar-se als museus participants a partir de la primera setmana de juliol.

En aquest sentit, des del Museu Pau Casals s’han proposat diverses peces del seu fons d’art i que estan exposades a l’exposició permanent així com també la música e J.S. Bach, com a elements per realitzar l’activitat.

Des del punt de vista clínic ha estat dissenyat pel Servei i Grup de recerca de psiquiatria, salut mental i addiccions del Campus Vall d’Hebron, encapçalat pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels dos directors del programa juntament amb Guillem d’Efak Fullana Ferré, coordinador de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS. Ramos-Quiroga ha subratllat que “Entenem el museu com un espai terapèutic, comunitari i integrador, i aquesta activitat busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l’estat anímic”.

LLISTA DELS MUSEUS PARTICIPANTS

– Museu de l’Empordà, Figueres
– Museu d’Art de Cerdanyola
– Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu
– Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona
– Museu de L’Hospitalet
– Museu Pau Casals, El Vendrell
– Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l’Ebre
– Museu Episcopal de Vic
– Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal
– Centre d’Art La Panera, Lleida
– Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Esterri d’Àneu
– Museu d’Art Modern de Tarragona
– Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
– Museu d’Art de Girona
– Museu de la Garrotxa, Olot
– Museus de Sitges

També et pot interessar

Comentaris