“Amb la situació actual el recurs més fàcil per escoltar els Goigs a Sant Fèlix serà la televisió”

Xavi Gonzàlez
20/06/2020 - 06:00h

Entrevistem el vilafranquí Pere Lluís Biosca, director titular del cor Madrigal i del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona

El vilafranquí Pere Lluís Biosca és l’actual director de dues formacions musicals professionals: el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i, des del juliol de 2019, el Cor Madrigal. Diumenge passat, després de tres mesos tancada, la catedral de la capital catalana va recuperar el culte obert al públic i el cor, conduït per Biosca, va acompanyar la celebració eucarística.

Quines sensacions va tenir després de tres mesos d’estat d’alarma?
En primer lloc, aquella sensació de pensar que per fi tornem, tot i que és com tornar a començar. La situació és molt excepcional: tot i que al cor de cambra ja som molt pocs, aquesta vegada no érem ni els que normalment per Corpus acostumem a ser –una dotzena–, i diumenge només vam formar un quartet. Com que la nostra funció és cantar dins de la litúrgia vam adaptar el repertori per a la situació. Per als que ens dediquem a això va ser com tornar de nou a la feina, tot i que aquest juny, de les quinze misses i tres concerts que havíem de fer, només farem tres misses. Econòmicament i artísticament, això és un desastre absolut. Malgrat tot, hem de buscar el vessant positiu, que ha estat poder tornar a veure la gent i tornar a assajar, tot i les sensacions estranyes. Això sí, el primer que ens hem trobat ha estat un cert desentrenament, perquè cantar és com anar al gimnàs i, quan ho deixes de fer, es nota.

Què van interpretar diumenge?
Vam adaptar el repertori. Ve a ser el mateix que hauríem hagut de fer sempre, però si normalment el Corpus es fa davant de la catedral, aquesta vegada es va fer a l’interior amb les mesures de seguretat corresponents, és a dir, amb un terç de l’aforament i els bancs més separats. A més, nosaltres cantàvem de cara a l’altar sense mascaretes però amb distàncies d’un metre i mig, com a mínim. Ara bé, quan no cantàvem teníem les mascaretes posades.

El debat que s’ha generat últimament és al voltant de les mascaretes i les pantalles per cantar.
Aquesta és una discussió que tenim ara. No hi ha un protocol establert i tot són incerteses. La mateixa Generalitat encara no sap com estarà tot a partir del setembre. És cert que nosaltres no vam tenir gaires inconvenients perquè som quatre cantants. Estic d’acord que cantar amb mascareta donaria molta més seguretat, però per a nosaltres, que som professionals, és impensable. A més, el so queda totalment atenuat.

PUBLICITAT

Quan sent que el cant coral és una activitat d’alt risc de contagi, què pensa?
D’entrada, el que diuen els epidemiòlegs jo m’ho hauré de creure. Ara bé, penso que també hi ha estudis que diuen altres coses. Si no vaig errat, el cor de la Simfònica de Viena va fer un estudi en què deia tot al contrari, i també que cantar no presentava més risc que altres coses. És evident que quan cantes acabes projectant més, però tinc els meus dubtes que el fet de cantar comporti molt més risc que quinze persones assegudes en una terrassa, per exemple.

Quin futur veu per al món de les orquestres i les corals?
Pel que fa al moment més proper, que és aquest estiu, veig repertoris més petits, així com menys gent interpretant i, per tant, més separats, amb un aforament molt més reduït, cosa que fa que hi hagi molts projectes que siguin inviables. Penso que quan vas a escoltar un concert no es tracta només de la part musical, sinó que també hi ha un component social. No em puc imaginar estar amb la teva parella o un amic a una distància on no pots intercanviar cap comentari. No deixa de ser una situació rocambolesca, i no m’imagino que això es perpetuï per sempre. Entenc que serà temporal. Nosaltres ara teníem contractat amb el Cor Madrigal un Rèquiem de Verdi a Madrid i Barcelona que vam haver de cancel·lar i passar-lo al febrer de l’any vinent. Amb una vuitantena de cantaires i l’orquestra, amb les mesures actuals de distància és impossible de fer. Esperem que al febrer el puguem dur a terme.

La Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) va elaborar un pla de prevenció de riscos en què admetia que no es podria reprendre l’activitat coral abans de la primavera del 2021.
Són previsions. Entenc que la FCEC ho ha de fer per donar respostes a moltes preguntes i perquè li toca. Fer prediccions és impossible perquè ningú sap si hi haurà un rebrot o no. Nosaltres, a la Sagrada Família, mentre no hi hagi turisme no estarem en funcionament. Amb el cor de la Catedral és diferent, perquè som molt pocs. Pel que fa al Cor Madrigal, amb qui tenim previst començar al setembre, hem fet un pla B: si no podem començar tots quaranta, farem assajos de deu o de dotze persones. Ara bé, això per mi és temporal, de la mateixa manera que hi ha hagut molts cors que han fet vídeos cantant des de casa. Està molt bé perquè la situació era excepcional i hi havia ganes de cantar, però una feina artística de veritat no es pot fer a través d’una màquina. És impossible perquè el so no és el mateix.

PUBLICITAT

Cantar amb distàncies és viable per als cors amateurs?
D’entrada, cantar a un metre i mig de distància no et permet sentir a tothom igual, i aquí ja tenim el primer problema. Però l’altra qüestió són els locals d’assaig, perquè la majoria de cors no disposaran d’un lloc prou gran per mantenir les distàncies. I qui diu un local diu l’espai d’un concert. Per als que ens hi dediquem, és impossibilitar la feina, i els cors amateurs hauran d’anar passant el cop.

Creu que els Goigs a Sant Fèlix es podran cantar de manera habitual?
Si la situació és la d’ara i s’ha d’estar a un metre i mig, voldrà dir que s’hauran de fer a la inversa, és a dir, el cor haurà cantar des de la nau i no pas des de l’altar, i la basílica haurà d’estar gairebé sense fidels perquè si no, no compleixes l’aforament permès. Si hem de basar-nos en aquestes condicions, la televisió serà el recurs més fàcil. De fer-ho, es pot fer, però s’hauran de trobar alternatives.

També et pot interessar

Comentaris