Vilafranca aprova un Pla Econòmic Financer per evitar la intervenció dels comptes

Imatge d’arxiu de la Casa de la Festa Major, una de les obres que es van pressupostar el 2019 però encara s’estan executant. FOTO: Fèlix Miró
Judit Benages
18/06/2020 - 11:21h

El govern l’ha hagut d’aprovar perquè el 2019 va superar el sostre de despesa en acabar obres pressupostades en anys anteriors

L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar dimarts al ple un Pla Econòmic i Financer 2020-2021 que el consistori s’ha vist obligat a presentar en tancar l’exercici del 2019 amb incompliment dels objectius del sostre de despesa.

La implementació d’aquest pla es deu a la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera que es va aprovar al govern estatal el 2012. Aquesta llei obliga els ajuntaments a elaborar un pla per controlar l’equilibri de les finances públiques i, per tant, evitar la intervenció dels comptes.

En aquest cas, s’ha hagut d’aplicar perquè l’any 2019 Vilafranca va superar el sostre de despesa, ja que algunes obres pressupostades en anys anteriors es van finalitzar el 2019.

Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, el pla vilafranquí no contempla cap mesura ni acció prevista per revertir la situació, ja que les circumstàncies que han provocat aquesta situació no es tornaran a repetir.

Ruiz va destacar que no és el primer cop que s’ha de presentar un pla d’aquest tipus i que tampoc serà l’últim, i va afirmar que és habitual que algunes obres pressupostades en un any es facin en part o totalment en anys posteriors, ja que hi ha un termini que pot durar un mínim de sis mesos entre que s’aprova el projecte i s’acaben els treballs.
Des de Ciutadans, Eladio García va anunciar la seva abstenció perquè el partit no formava part del consistori quan es va plantejar el pressupost del 2019.

Per part de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat també es va abstenir perquè, tot i que celebrava que no hi hagués mesures de reparació, creia que calia analitzar per què s’havia arribat a aquesta situació,cosa que ell entenia com una “mala gestió”.

Per part de la CUP, Maria Ramon va dir que hi votarien en contra perquè no estan d’acord amb el pressupost del govern i, finalment, des d’ERC, Salvador Campamà va anunciar el seu vot en contra i va fer-hi una dura crítica: “El pla s’ha hagut de fer per mala gestió, per una mirada curta i per pensar massa en les eleccions, perquè vau incrementar les inversions durant l’any electoral”, va dir.

A tot això, Aureli Ruiz va respondre que part de les inversions assumides el 2019 són d’obres que encara estan en marxa, com el pavelló de la zona esportiva o la Casa de la Festa Major, i va negar, per tant, que fos una mesura electoral.

PUBLICITAT

Altres punts

D’altra banda, durant el ple també es va aprovar la compatibilitat amb feines en empreses privades de diferents treballadors de l’Ajuntament, un dels quals és el càrrec de confiança i exregidor Josep Maria Martí, que està al 80% de dedicació al consistori i demana poder treballar a l’empresa privada el 20% restant, petició a la qual l’oposició es va mostrar en contra.
Un altre punt que es va debatre va ser la modificació de l’ordenança del preu públic pel servei al Centre Àgora, complementant les acordades en el mes anterior dins del pla de xoc per la Covid-19. Concretament, el que es va aprovar va ser reduir al 50% el lloguer fins a finals d’any.

En aquest punt, Ramon Arnabat i Mònica Hill van reclamar la reunió de la junta de portaveus per fer el seguiment de l’execució del pla de xoc, ja que consideren que el govern l’està tirant endavant sol, sense la participació de l’oposició.

Més tard, i tot i l’unànime vot en contra de l’oposició, es va aprovar la creació de diferents llocs de treball. Tots els partits de l’oposició van apuntar que el govern estava creant places “a dit i a mida de les persones en qui havien pensat per ocupar els llocs de treball” i es va reclamar que no s’utilitzi la fórmula de lliure designació perquè impedeix la promoció interna. “Cap plaça té nom assignat, sinó que s’hi pot presentar tothom i el que fem és preparar-nos pel futur”, va assegurar el regidor Aureli Ruiz.
Rebuig de la majoria de mocions

El govern va fer que dimarts la majoria de mocions que va presentar l’oposició no s’aprovessin. La primera que es va rebutjar va ser d’ERC per a l’impuls d’estratègies i accions a Vilafranca, com ara wifi pública o creació d’una aplicació per ser més pròxims amb la ciutadania, entre altres.
Tampoc va tirar endavant –després d’un intens debat– una altra moció dels republicans sobre la preservació del patrimoni històric ni una de Vilafranca en Comú per garantir l’equitat educativa. Aquesta última va alterar la regidora d’Educació, Txell Montserrat, que va assegurar que a Vilafranca s’està treballant molt intensament contra la segregació escolar.

Tampoc va prosperar una moció dels comuns sobre un altre model públic d’atenció per a la gent gran ni una de la CUP sobre la possibilitat de la creació d’una targeta moneder vinculada al comerç de proximitat.
Sí que va tirar endavant la presentada per Junts per Vilafranca sobre la reducció de l’IVA en l’activitat física, i també es va aprovar part de la moció presentada per la CUP de suport als treballadors i treballadores de Nissan. Aquest text es va votar per punts, ja que un incloïa la nacionalització de l’empresa, cosa que la majoria de grups no veien clara.

PUBLICITAT

Unanimitat en l’aprovació del Catàleg de Serveis Socials

El ple va aprovar, per unanimitat, el Catàleg de Serveis Socials de l’Ajuntament, una eina que, segons el regidor Ramon Zaballa, posa ordre i regula el conjunt de serveis, l’anomenada “oferta” de l’Ajuntament a la ciutadania en general en l’àmbit dels Serveis Socials. D’aquesta manera es facilita la informació que permet al ciutadà exercir els seus drets i complir amb els seus deures amb tot el coneixement necessari.

Un cop desplegades les seves actuacions, el documentpermetrà comprovar el grau de compliment per part dels serveis amb relació als compromisos assumits i fomentar la millora contínua.

També s’hi contempla avaluar el grau d’eficàcia i de rendiment de l’organització. Zaballa assegura que és un “document viu amb revisions periòdiques que s’anirà ampliant amb noves informacions en funció de l’evolució dels serveis i de la situació del context”.

El catàleg es divideix en diferents àmbits: Equips de treball; Infància, adolescència i famílies; Gent Gran, envelliment actiu; Promoció de l’autonomia i atenció a la dependència; Servei d’ajuda a domicili; Pobresa i inclusió social; Participació Ciutadana; i Dona. A cada fitxa hi figura la definició, els recursos disponibles, el cost del servei, els terminis de sol·licitud, les dades bàsiques, les condicions d’accés i requeriments, la normativa aplicable, el finançament i els indicadors de seguiment i avaluació.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, apunta que Vilafranca és un dels municipis amb més despesa per càpita en matèria de serveis socials de la província de Barcelona: “serveis Socials engloba actuacions en aspectes tan diversos com infància, adolescència, pobresa, gent gran, igualtat, etc… i és important que, amb la quantitat d’actuacions que hi ha sobre aquests temes, hi hagi aquest catàleg on es puguin visualitzar d’una forma clara”, explicava l’alcalde, “i és precisament en moments com els actuals, quan tenir un ajuntament amb aquest caràcter social és més important a l’hora de garantir la cohesió social. Ho varem fer en la crisi del 2009 i ho tornarem a fer ara”.

També et pot interessar

Comentaris